L'ecòleg Josep Peñuelas, primer català a guanyar el Premi Ramon Margalef d'Ecologia

El jurat el premia en considerar-lo un dels millors investigadors del món, i dels més citats, en el camps de l’ecologia i del medi ambient
25/08/2016 - 11:03

El doctor Josep Peñuelas és professor d’investigació del Centre Superior d’Investigacions Científiques al Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), on dirigeix el grup d’Ecologia Global. Actualment treballa en diferents camps d’estudi: des de l’ecofisiologia vegetal, a sensors remots, canvi global, canvi climàtic, contaminació atmosfèrica, emissions biogèniques de compostos orgànics volàtils o funcionament i estructura dels ecosistemes vegetals terrestres.

 

Una recerca multidisciplinar
Alguns dels resultats més interessants de la recerca de Peñuelas, publicats en diversos centenars d’articles i alguns llibres, són el descobriment de mecanismes ecofisiològics relacionats amb l’ús del carboni i l’oxigen que ajuden a explicar la distribució de les espècies; el desenvolupament de tècniques de sensors remots, cada cop més emprats, per establir el funcionament de les plantes i dels ecosistemes; la troballa de proves reals d’interaccions entre el canvi global, el canvi climàtic i la contaminació atmosfèrica amb l’estructura i el funcionament dels ecosistemes terrestres; l’estudi de la bioquímica i l’aplicació de la metabolòmica –l’estudi sistemàtic de les empremtes químiques úniques que deixen processos cel·lulars específics en la funció ecològica– i els efectes de l’emissió de compostos orgànics volàtils per plantes i ecosistemes. El seu treball inclou aspectes observacionals, instrumentals i teòrics, i ha pogut fer connexions entre diferents àrees de recerca.  

La Generalitat va crear el Premi Ramon Margalef d’Ecologia l’any 2004 per reconèixer aquelles persones d’arreu del món que s’han distingit de manera excepcional en el conreu de la ciència ecològica. El guardó honora la memòria del professor Ramon Margalef (Barcelona, 1919-2004), que va dur a terme una tasca científica i intel·lectual de primera magnitud en el camp de l'ecologia moderna, fins al punt de ser-ne considerat un dels màxims exponents mundials.  

Lliurament del premi a la tardor
En edicions anteriors, han estat premiats els científics Paul Dayton, John Lawton, Harold Mooney, Daniel Pauly, Paul Ehrlich, Simon Levin, Juan Carlos Castilla, Daniel Simberloff, Sallie Chisholm, David Tilman i, l’any passat, Robert E. Ricklefs. Josep Peñuelas recollirà el Premi Ramon Margalef d’Ecologia 2016 en el transcurs d’una cerimònia al Palau de la Generalitat, a Barcelona, aquesta tardor.


Categories: 

Relacionats

Notícia

Fa un mes van començar les obres d’urbanització del Pla Parcial Sud2 del municipi, concretament el comprès entre l’Av Barcelona (C31) i l’Av Sitges a tocar del Centre d’Atenció Primària i de l’escola Pompeu Fabra

Article

La Universitat de Barcelona promou la mobilitat sostenible entre els seus treballadors i treballadores durant els desplaçaments laborals, gràcies a la Flota UBici, una iniciativa reconeguda com a una de les Bones idees per canviar el món de 2022. Voleu conèixer tots els detalls?

Notícia

Es fa als polígons industrials del Delta del Llobregat (Castelldefels, Gavà, El Prat, Sant Boi i Viladecans) · El projecte Ecoindústria proporciona suport i acompanyament a les empreses en processos de transformació cap a l'economia circular. Està impulsat pels ajuntaments de Castelldefels, Viladecans, Gavà, El Prat de Llobregat i Sant Boi de Llobregat, amb la Diputació de Barcelona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona

Butlletí