Es presenta una petició al Parlament Europeu per demanar una governança justa i sostenible de la terra agrícola

Xarxa de Custòdia del Territori

09/08/2016 - 18:50

La Xarxa d'Entitats per l'Accés a la Terra ha presentat el passat juliol al Comitè de Peticions del Parlament Europeu una petició per posar a l'agenda europea el problema de l'accés a la terra i també per reclamar una governança justa i sostenible de la terra agrícola.

 

Amb la petició, es vol fer una crida al Parlament Europeu per a adoptar una posició sobre la governança sostenible i equitativa de les terres agrícoles de la UE, així com fer instar la Comissió Europea per adaptar les normes i polítiques i desenvolupi unes que contribueixin a la conservació i gestió de tier
ran agrícoles com la nostra riquesa comuna. A continuació podeu trobar la petició en castellà:
Preservar y gestionar la tierra agrícola europea como nuestro bien común: Una llamada de las OSC para un gobierno justo y sostenible de las tierras agrícolas de la UE

Aquesta petició forma part del projecte “Fostering Access to land for a new generation of agroecological farmers”, un projecte Erasmus + en el que la XCT és soci Erasmus+ Access To Land.  En concret aquest projecte té per objectius:

1. Fer un directori per identificar les organitzacions europees clau que treballen sobre l'accés a la terra, i crear un pol de sinergies per facilitar la coneixença i l’accés a eines i recursos.
2. Compartir la problemàtica sobre qüestions d'accés a la terra i les iniciatives existents amb un públic més ampli.
3. Desenvolupar una pàgina web com a centre de recursos sobre aquest tema.
4. Fomentar el paper de les autoritats locals per garantir l'accés a la terra i desenvolupar i compartir recursos en el paper de les autoritats locals en l’accés a la terra
5. Respondre a les necessitats dels nous pagesos per a l'accés inicial a la terra i la promoció de les granges de prova i arrancada.
6. Analitzar la viabilitat de les petites explotacions agrícoles i els seus impactes territorials.
7. Millorar la comprensió i ús de les opcions de tinença de la terra i de custòdia del territori, així com proposar-ne de noves.
8. Destacar el paper de l’agricultura sostinguda per la comunitat (CSA) per permetre l'accés a la terra, així com reforçar el vincle entre la xarxa d’iniciatives cíviques per l’accés a la terra i el moviment CSA a Europa.     La xarxa "Access to Land" reuneix organitzacions base de tot Europa per compartir experiències i promoure la importància de l'accés a la terra per a la transició agroecològica i la renovació generacional. Aquesta xarxa va ser fundada el 2012 arrel del projecte Grundtvig partnership 2012-4 i comprèn al voltant de 12 orgnitzacions.


Categories: 

Relacionats

Article

El projecte “Horts al terrat”, de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat, ha rebut el premi Nova Bauhaus de la Unió Europea en una cerimònia que s’ha celebrat a la ciutat de Brussel·les el divendres 12 d’abril.

Article

El reconeixement destaca la sostenibilitat i la inclusió del projecte d’horticultura de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD) i la votació és oberta a tota la ciutadania.

Article

Alimentem Collserola! el projecte de Transició Agroecològica impulsat pel Consorci del Parc Natural de Collserola dinamitzat per la cooperativa Arran de terra, ha iniciat el programa "Agroecologia escolar a Collserola: responem a l'emergència climàtica!" en col·laboració amb la cooperativa l'Ortiga. Aquesta iniciativa pretén apropar als centres educatius la realitat agrària de la Serra de Collserola.​

Butlletí