La colònia més septentrional del món de gavina corsa s'instal·la al Port de Barcelona

Departament de Territori i Sostenibilitat

15/06/2016 - 17:35

S'ha detectat la presència d’una colònia de gavines corses (Larus audouinii) instal·lada al Moll de Ponent del Port de Barcelona. Es tracta del nucli reproductor conegut situat més al nord de la seva àrea de distribució mundial.

El següent és al delta del Llobregat i, més al sud, nia a Tarragona i al delta de l’Ebre. A Barcelona s’estima que hi viuen uns 700 exemplars adults.  

En un cens efectuat a principis de juny es van cartografiar 336 nius. La prospecció ha conclòs que la colònia ha tingut un èxit reproductor molt alt, amb freqüents niuades de dos i tres polls de mitjana.

Un equip de 16 persones comandat per tècnics de la Xarxa de Rescat de Fauna Marina, del Departament de Territori i Sostenibilitat, amb la col·laboració del Consorci per a la protecció dels Espais Naturals del Delta del Llobregat, del Centre de Recuperació de Fauna Salvatge de Torreferrussa, de la Universitat de Barcelona, del Port de Barcelona i de l’empresa Baleària van marcar 290 polls de gavina amb una anella metàl·lica i una altra de PVC que els permetran obtenir dades dels desplaçaments d’aquests ocells per Europa i Àfrica.  Un treballador de Baleària va comunicar la presència de gavines prop del moll d’embarcament de l’empresa, fa unes setmanes. A finals de maig els tècnics de la Xarxa de Rescat de Fauna Marina van comprovar la nidificació de l’espècie a la zona.

Seguiment ambiental
La colònia ocupa un espai d’accés restringit per la Policia Portuària. Es tracta d’una zona d’unes 3,2 hectàrees, no edificada i en obres al Moll de Ponent, on s’acumulen terres i materials aptes per a rebliment, d’acord amb uns treballs amb seguiment ambiental. El control del medi el duu a terme l’Autoritat Portuària de Barcelona i l’empresa DAC. A més, l’obra compta amb un ornitòleg que n’avalua l’impacte.   El calendari d’obres previst va quedar aturat un cop confirmada la presència de les aus. Tampoc s’està utilitzant l’esplanada adjacent, habitualment dedicada a l’estacionament de taxis en els moments de màxima afluència de creuers. Els treballs es reprendran quan finalitzi l’època de cria de les gavines, estimada per a mitjans de juliol. Aquesta colònia és temporal, ja que ocupa un espai que serà urbanitzat. Per això, el Departament de Territori i Sostenibilitat considera que caldria recrear les condicions per a l’assentament de la colònia i altres treballs de rescat de fauna marina a la zona sud del moll.   Fins al moment, els tècnics han pogut llegir vuit anelles de PVC, que ja han entrat al banc de dades ornitològic. D’aquestes, sis són d’ocells adults nascuts al delta de l’Ebre i un darrer de sis anys, nascut al delta del Llobregat.  

Recerca de llocs segurs
Tres dels exemplars no tenen dades de cria registrades al banc entre l’anellament i l’observació actual. Els altres quatre han niat aparentment a l’illa del Molí, al Llobregat. A més, dues de les gavines anellades formen part de les 69 parelles que van establir-se a l’efímera colònia de la Zona Franca l’any 2013, fet que evidencia un canvi en l’estratègia ecològica d’aquesta espècie amenaçada d’extinció. Sembla que comença a seleccionar indrets segurs, com poden ser alguns ports, més enllà dels espais naturals on nia amb competència amb d’altres gavians o és depredada per mamífers terrestres en expansió com la guineu, el porc senglar o el visó americà.   Les activitats del pla de recuperació de la gavina corsa continuaran amb el marcatge de les colònies del delta del Llobregat demà, dia 9 de juny, i del port de Tarragona, el dia 14. Per a finals de mes resten les colònies del delta de l'Ebre.   L’evidència de noves colònies suposarà augmentar el control de l’espècie i dels seus desplaçaments. La ciutadania també pot col·laborar en la protecció de la gavina corsa comunicant les troballes o els avistaments d’exemplars amb anelles de pvc a través dels portals col·laboratius de ciència ciutadana com  marques.ornitologia.org per a ocells.


Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

La Fundació Barcelona Zoo participa en el projecte TuroCat, que treballa per recuperar aquesta espècie en perill d’extinció. Des de l’entrada en funcionament del programa l’any 2018 se n’han alliberat 24 exemplars

Notícia

L'Ajuntament de Sant Adrià realitza l'abalisament de la barra de sorra de la desembocadura del riu Besòs per protegir la nidificació i descans d'espècies amenaçades i protegides.

Article

La Diputació de Barcelona ha presentat el mapa amb el grau de vulnerabilitat a la sequera dels boscos de la Xarxa de Parcs Naturals, que mostra que el 29% veuran agreujats de forma significativa la mortalitat per estrès hídric entre els anys 2040 i 2050.​

Butlletí