L'èxit del Dia Mundial del Medi Ambient al món local enllaça amb la Setmana de l'Energia

10/06/2016 - 10:15

El passat diumenge, dia 5 de juny, es va celebrar a tot Catalunya el Dia Mundial del Medi Ambient, que va finalitzar amb centenars d'activitats a tot el territori. L'objectiu de la diada era el de fomentar pràctiques sostenibles i sensibilitzar la població per aconseguir conservar el medi ambient.

Múltiples institucions, públiques i privades, es van articular al món local i als grans municipis dissenyant activitats que apropaven als ciutadans a la natura. La celebració va tenir un marcat caràcter pedagògic, fomentant la idea de mantenir el medi ambient en bon estat i poder gaudir dels beneficis que ens brinda.

Les activitats van dur-se a terme durant tota la setmana prèvia al dia 5, i van durar, en molts casos, fins a mitjans de la setmana entrant. Els públics als quals anaven dirigides eren diversos, passant dels més joves al públic adult i fins al sector professional.

La comarca del Vallès va ser una de les més actives i participatives.

Un dels esdeveniments més destacats va ser la Fira Movemus a Terrassa, amb el lema: Tinguem Cura del planeta, ens hi va la vida! On es van poder gaudir de xerrades, degustacions gastronòmiques i una mostra de vehicles elèctrics que podien ser provats en circuit. També comptava amb un espai àgora on es debatia sobre diferents propostes.

A Barberà la jornada es va dur a terme al llarg de tota la setmana i va culminar la seva 28a edició amb una multitudinària bicicletada que va reunir 1.813 persones. Els participants van fer un recorregut de 7,5 km que passava per tots els barris de la ciutat i finalitzava al Bosc de Can Gorgs.

Una multitud de molletans i molletanes també van omplir els carrers de la ciutat i es va aprofitar per fer una celebració múltiple que també acollia la primera edició de Mollet és Fira o la 24a Festa de l'Esport.

Els actes van comptar amb el suport del Consorci per a la gestió de residus del Vallès Occidental, que s'encarregava d'una gestió sostenible dels residus que es generaven.

Un punt interessant va ser la creació d'iniciatives de llarg recorregut que van més enllà de la setmana festiva. La Mancomunitat de La Plana ha engegat la campanya "Porta allò que et sobra", on es vol promocionar l'ús del servei de deixalleria municipal com un espai que actua com a centre de recepció i selecció de residus municipals, alhora que permet la reutilització de productes que encara són útils (mobles, electrodomèstics, etc.) prèviament seleccionat pels mateixos operaris de la deixalleria.

El Museu del Ter va organitzar una bicicletada a Vic, on es van reunir 314 nens. A part, organitzava activitats al riu Gurri, on s'han realitzat diverses accions relacionades amb el riu i el medi natural, com tallers d'identificació de peixos i de pesca científica, tot sota la guia i supervisió dels treballadors del Museu. També es van fer sortides de reconeixement i d'anellament d'ocells guiat pel grup de Naturistes d’Osona.

Altres activitats programades al llarg del territori consistien en jocs on s'aprèn a reciclar, tallers on s'ensenyava com transformar l'oli en sabó o tallers que donaven les claus sobre com gestionar el menjar a les llars i no llençar-lo, tot elaborant receptes de cuina simples.

Durant la setmana han tingut especial importància les visites a centres de tractament de residus i punts de reciclatge, on es descobreix quin és el recorregut de les deixalles i quin és el procés que segueixen per a ser reaprofitades.

Aquestes visites causen gran sorpresa entre les persones participants, ja que és molt visual i permet observar de primera mà la gran quantitat de residus que es generen als municipis i comarques.

La biodiversitat i la conservació natural també han estat protagonistes amb la realització de dues Bioblitz a Lleida i Tarragona. Altres activitats menys multitudinàries com anàlisis de qualitat d'aigua, reconeixement i avistament d'animals o neteges col·lectives d'espais naturals han estat comuns a tot el país.

L'art també va ser present a les festes, organitzant-se activitats de dibuix sobre naturalesa o iniciatives com Il·lustraciència, Il·lustrafutur o Ciutat verda. A Barcelona es van fer tallers de reciclatge artístic i Torredembarra va acollir una impressionant mostra d'art a la sorra de la platja, on es representaven escultures de cetacis barats.

El sistema educatiu també va aprofitar per promocionar la diada i dedicar programacions especials als centres.

Una mostra en seria la de l'Ajuntament i la Xarxa d'Escoles de Badalona per a la Sostenibilitat (XES-Bdn), que van celebrar el Dia Internacional del Medi Ambient amb l'acte simbòlic "Els nostres desitjos arriben lluny". L'acte consistia en vestir un arbre plantat al vestíbul de l'edifici el Viver, de l'Ajuntament de Badalona, i que es va anar omplint de fulles de colors a mans dels alumnes, on cada fulla és un desig i un compromís envers el medi ambient.

A la ciutat de Barcelona es tornava a organitzar la PINYA, les jornades de portes obertes de les entitats, empreses i escoles membres de la xarxa de Barcelona + Sostenible. Aquesta proposta engloba desenes d'activitats de tot tipus i les posa a la disposició de tots els ciutadans que vulguin participar-hi.

El president Carles Puigdemont encapçala l'acte de la Generalitat

"La riquesa de les generacions futures serà mesurada en termes ambientals i per les seves conseqüències” tuitejava el President al finalitzar l'acte.

La jornada concloïa amb un acte històric a la Generalitat de Catalunya, presidit per primer cop per un president del govern. Carles Puigdemont va defensar una societat cohesionada, saludable i sostenible.

"Estimar el país a través de preservar el seu medi ambient, que vol dir preservar el seu paisatge i actius naturals, protegir els seus productes i els seus productors" afirmava el president. I ha afegit que "un país que s'estima a si mateix es veu en com tracta el seu paisatge, la seva aigua, el seu aire o els que tenen cura del paisatge”.

Comença la Setmana de l’Energia

El dia 13 es dóna el tret de sortida a la Setmana de l'Energia, configurant així un mes de juny que reuneix dues de les festes ambientals més rellevants i multitudinàries.

Gràcies a jornades com la del Dia Mundial del Medi Ambient es pretén reforçar el compromís dels ciutadans amb el medi natural i crear sinergies amb altres activitats com la Setmana de l'Energia, que condueixin cap a un canvi de model estructural enfocat a una societat més sostenible i justa.

Les activitats i propostes per la #SetmanaEnergia es poden anar seguint al web www.sostenible.cat i als comptes de Twitter @XarxaSost i @sosteniblecat


 

Relacionats

Article

El llibret "Dades del Medi Ambient a Catalunya" es publica des de l’any 1993 sense interrupcions. Les estadístiques i indicadors ambientals que conté s’actualitzen una vegada a l’any i, generalment, fan referència a l’any anterior al de la publicació, excepte les que presenten una major complexitat de càlcul o de recollida que solen actualitzar-se cada any i mig i, en aquest cas, el decalatge temporal és més llarg.

Article
Dia Mundial de l'Aigua 2024

Un conte la temàtica principal del qual és l’aigua i la sequera, en el context d'uns animalons que viuen a la Fageda d’en Jordà.

Butlletí