Per què els rius porten aigua quan no plou?

02/06/2016 - 17:40

En el marc de la Setmana de la Natura i de la Green Week, el CREAF ha preparat un vídeo divulgatiu per explicar la importància dels aqüífers i de la presència de boscos en la regulació del cicle de l'aigua.

 

La regulació de la qualitat i la quantitat d'aigua que porten els rius és un dels serveis ecosistèmics més importants que ens ofereixen els boscos. Els diferents estrats de vegetació del bosc (arbres, arbustos i herbes) redueixen la velocitat amb la que les gotes de pluja impacten contra el sòl, i també la velocitat amb la que l'aigua corre per sobre del terra. Això augmenta la capacitat d'infiltració del sòl cap als aqüífers i en redueix l'erosió.

Com a resultat, quan hi ha bosc, el risc d'inundació en episodis de pluges intenses és menor. A més, tot i que habitualment arriba menys aigua als rius, aquesta és de més bona qualitat. Investigadors del CREAF del projecte Life-MEDACC han participat en la realització del vídeo. Aquest projecte estudia diverses estratègies d'adaptació al canvi climàtic per fer un ús més eficient de l'aigua en sistemes forestals, agrícoles i urbans. El projecte Life-MEDACC està coordinat per l'Oficina Catalana del Canvi Climàtic (OCCC) rep finançament de la Unió Europea, i a més del CREAF hi participen l'Institut Pirinenc d'Ecologia (IPE-CSIC) i l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries.


Categories: 
Etiquetes: 

Relacionats

Article

L'AMAP i AEOPAS llencen una campanya de sensibilització adreçada a la ciutadania per a promoure l'ús responsable de l'aigua a les llars.

Article

La Diputació de Barcelona ha presentat el mapa amb el grau de vulnerabilitat a la sequera dels boscos de la Xarxa de Parcs Naturals, que mostra que el 29% veuran agreujats de forma significativa la mortalitat per estrès hídric entre els anys 2040 i 2050.​

Article

Jornades de portes obertes per visitar estacions de potabilització d’aigua i dessalinització, depuradores, plantes de regeneració, i també estacions, radars i altres equipaments meteorològics. 

Butlletí