Benicarló rehabilita espais per a la nidificació dels falciots

Font: Ajuntament de Benicarló
21/03/2016 - 14:08

Des del passat mes de desembre, la Regidoria de Medi Ambient i l’associació ecologista Apnal treballen per donar solució a la nidificació d’una colònia de falciots a Benicarló que, degut a unes obres de rehabilitació d’un edifici, s’havia posat en perill.

En concret, ha estat a la plaça dels Telers que s’han instal·lat diversos nius artificials que serviran perquè les aus, de tornada del continent africà, puguen nidificar en l’espai on ho han fet sempre, atés que són ocells molt fidels al lloc de nidificació.

Després de demanar el pertinent permís als propietaris, s’han col·locat nius de dos tipus: uns elaborats a base de palets de fusta i suro recobert d’una pintura blanca no tòxica, i uns altres de fusta. «En realitat -ha dit el regidor de Medi Ambient, Ximo Bueno-, hem intentat imitar al màxim els espais que han utilitzat sempre els falciots perquè no noten tant la diferència. Estarem pendents per vore com reaccionen». Per la seua banda, Quique Luque, en representació d’Apnal, ha assenyalat que «ens hem hagut d’avançar una mica a les dates perquè, degut al canvi climàtic, els falciots ja no tardaran a tornar de l’Àfrica i buscaran el seu lloc de nidificació».

L’interés en què els falciots nidifiquen a Benicarló se centra bàsicament en el fet que aquests ocells són un element imprescindible en la lluita biològica contra plagues com les del mosquit tigre. «Si aconseguim que els falciots es troben a gust en les noves cases tenim assegurats uns depredadors naturals del mosquit tigre», ha recalcat el regidor de Medi Ambient. «Hem d’aprofitar tots els instruments que ens dóna la naturalesa per a lluitar contra les plagues d’insectes».

Per tal de assegurar la pervivència dels llocs de nidificació, des d’Apnal s’ha demanat a l’Ajuntament una normativa municipal que establisca mesures correctores de caràcter obligatori a l’hora de fer rehabilitacions d’edificis, en el sentit que si una reforma d’una casa afecta a un espai de nidificació d’aus protegides, els propietaris estiguen obligats a respectar aquells espais.

Benicarló és el primer municipi on l’Ajuntament s’ha implicat a fons en la protecció dels espais de nidificació dels falciots.


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Article

 

Curt documental sobre la perseverança dels homes i les dones que distribueixen aliments frescos als habitants de València. Una reflexió sobre la resiliència d’un sistema mil·lenari que s’ha demostrat altament eficient durant la crisi de la COVID19.

Article

La secció de parcs i jardins de l’ajuntament de Pineda de Mar ha començat la plantació i sembra d’espècies vegetals als escocells dels carrers de Pineda.

Article

L’estudi sobre el bosc urbà de Mollet, elaborat pel reconegut catedràtic de la Universitat de Sevilla Enrique Figueroa, conclou que el municipi disposa d’un conjunt considerable d’espais verds de qualitat que permeten generar salut entre la ciutadania.

Butlletí