La Xarxa de Municipis per l’Economia Social i Solidària es constituirà durant el primer trimestre de 2017

Font: Ajuntament de Badalona
21/03/2016 - 08:56

Representants de 29 municipis de tot Catalunya s’han reunit a Badalona amb l’objectiu de seguir avançant en el procés de constitució de la Xarxa de Municipis per l’Economia Social i Solidària.

Fins ara, més de 40 municipis s’han adherit a aquest moviment que ha de culminar en la creació d’aquesta Xarxa. A la jornada de debat d’aquest matí ‘El foment de l’economia social i solidària’ s’ha acordat un calendari que, després de dues noves reunions preparatòries aquest any a Sabadell i Santa Coloma de Gramenet, culminarà amb l’Assemblea Constituent de la Xarxa de Municipis per l’Economia Social i Solidària que es farà durant el primer trimestre de 2017.

A la reunió hi han assistit, entre d’altres, l’alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater; el primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Gerardo Pisarello; l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlón; i els regidors de l’Ajuntament de Sabadell Albert Boada i Eduard Navarro

Els representants municipals han mostrat la seva voluntat de contribuir al creixement de l’economia social i solidària als seus municipis i han exposat diverses línies de treball, reflexions i activitats que porten a terme. L’economia social i solidària és un nou model de desenvolupament territorial que vol aprofitar millor els recursos endògens, prioritzar les dimensions socials, ambientals i humanes de l’economia i resoldre d’una manera més eficaç les necessitats de la ciutadania.

En molts municipis, les iniciatives basades en l’economia social i solidària han nascut d’activitats basades pels propis veïns i veïnes. És el cas de cooperatives agràries o industrials, cooperatives que agrupen comerciants i altres professionals, grups de consum agroecològic, projectes d’economia col·laborativa, entitats de comerç just i de turisme responsable, associacions i fundacions que treballen en el camp social, finances ètiques, empreses d’inserció, entre d’altres.

La característica comuna de totes aquestes iniciatives és que no prioritzen el lucre sinó la satisfacció de necessitats i la utilitat social, s’organitzen de manera democràtica i actuen amb compromís social i ambiental.

L’alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater, ha explicat que “aquesta segona trobada dels ajuntaments que impulsem la Xarxa de Municipis per l’Economia Social i Solidària ha servit per enfortir els criteris per discernir el que és economia social i solidària del que no ho és, i per fer el mapeig i la detecció a cada municipi de les empreses que participen d’aquest concepte econòmic”.

Després de destacar que d’un nucli inicial impulsor de la Xarxa format per 4 municipis (Barcelona, Badalona, Santa Coloma de Gramenet i Sabadell) ara ja hi ha 40 municipis adherits, l’alcaldessa Dolors Sabater ha afegit que “la reunió de Badalona ha estat molt participativa i fructífera, i ha suposat un gran pas endavant en el procés de constitució d’aqueta Xarxa de Municipis per l’Economia Social i Solidària”.

A les diverses reunions de treball celebrades aquest matí, s’han debatut propostes sobre com constituir la Xarxa de Municipis per l’Economia Social i Solidària. També s’han presentat els resultats d’una enquesta que han contestat diversos ajuntaments sobre les accions fetes al seu municipi a favor de l’economia social i solidària.

D’aquestes respostes s’apunta que els ajuntaments creuen necessari fomentar la cooperació i l’acció conjunta entre els municipis en politiques d’economia social i solidària. També aposten per incidir en les polítiques públiques d’economia social i solidària, generar recursos per desenvolupar-les, intercanviar coneixements i experiències, formar i assessorar els equips municipals encarregats de desenvolupar aquestes polítiques i relacionar-se amb xarxes de promoció d’economia social i solidària d’altres països.


 

Municipis: 
Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

El Govern de la Generalitat de Catalunya licitarà el desdoblament de la canonada per resoldre de manera definitiva la fuita històrica de Badalona.

Article

PFB ha finalitzat la instal·lació de 396 plaques fotovoltaiques al teulat principal del centre funerari badaloní que permetran un estalvi d’un 35 % a la factura elèctrica

Notícia

S’ha començat a instal·lar una nova canonada de 70 metres que reconduirà l’aigua fins a un dipòsit municipal des d’on s’extraurà per regar zones verdes de la ciutat.

Butlletí