Es lliuren els Premis d'Excel·lència Energètica de Catalunya

08/03/2016 - 12:42

Alcón Cusí, Imartec, L. Solé, Habitat Futura, l’Autoritat Portuària de Tarragona, Josep Bunyesc, i l’ajuntament d’Avià  han sigut els guardonats amb els Premis d’Excel·lència Energètica. Aquests premis, convocats per la Generalitat, a través de l’ICAEN, volen reconèixer les empreses i institucions que han dut a terme projectes o actuacions remarcables en el camp de l’estalvi, l’eficiència energètica, el foment de les energies renovables i les noves tecnologies energètiques.

El jurat ha concedit una menció especial a l’Hospital Sant Joan de Déu. Cal destacar que enguany s’han presentat un total de 56 projectes en les diferents categories.

Els premis han estat lliurats pel conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget. Baiget ha destacat que el model energètic de futur per a Catalunya té dos elements centrals: assolir el màxim pes de les energies renovables l'any 2050, i la necessitat de consumir menys energia per unitat produïda. També ha recordat que el Pacte Nacional per a la transició energètica, debatut amb la societat civil i els partits polítics, ha de ser l'instrument de consens que ha de donar estabilitat i continuïtat a la política energètica de Catalunya.

Quins són els premiats?
En la modalitat d’actuació o projecte en matèria d’estalvi i eficiència energètica, el guardó ha estat per a l’Autoritat Portuària de Tarragona. La decisió ha tingut en compte la gestió integral en matèria d’energia que realitza l’entitat, que ha assolit la certificació de gestió energètica ISO 50.001 i que ha aplicat mesures com la construcció d’un nou edifici amb la un certificat d’eficiència energètica de classe ‘A’, la implantació d’un conjunt de tecnologies i equips d’eficiència energètica –com el sistema de monitoratge i control de les torres d’il·luminació-, la posada en marxa d’una instal·lació fotovoltaica de 60 kW en una coberta o l’aposta pel vehicle elèctric mitjançant l’adquisició de tres vehicles elèctrics, entre d’altres.  

El guardó en la modalitat d’internacionalització ha estat per a l’empresa L. Solé, SA. L’empresa gironina, especialitzada en la fabricació de calderes industrials per a l’aprofitament energètic de la biomassa, està present a 45 països de 4 continents, té delegacions permanents a França, Xile, Hondures i República Dominicana, i el 2015 ha redoblat l’aposta pel mercat llatinoamericà, fet que li ha permès augmentar un 70% el volum de vendes a l’exterior.

En l’apartat de sensibilització, s’ha atorgat el premi a l’empresa Habitat Futura, un grup de comunicació que s’ha especialitzat en l’àmbit de l’edificació sostenible. La distinció reconeix no només l’activitat editorial del grup, amb un tiratge de 25.000 exemplars de la seva revista de capçalera o un canal digital amb més de 3.000 visites mensuals, sinó també els seus projectes de participació, com la iniciativa ‘Visions arquitectòniques’, que reuneix a professionals de l’edificació  dos cops l’any per aportar i discutir noves solucions per al sector, i el concurs Illa Eficient, que ha obert a l’edificació sostenible la renovació d’una illa de l’Eixample.

En la modalitat d’emprenedoria i ocupació, el guardó ha estat per a l’empresa lleidatana Imartec, especialitzada l’àmbit de la biomassa. La companyia ha desenvolupat un producte modular que inclou la sala de calderes i la sitja per a l’emmagatzematge de la biomassa que es pot instal·lar en 48 hores. Aquest sistema li ha permès crear 5 llocs de treball directes, i la firma preveu el seu desplegament internacional durant aquest 2016.

En la categoria d’àmbit local, s’ha distingit l’ajuntament d’Avià. Aquest municipi del Berguedà ha iniciat un programa de millora energètica i ambiental que durant el 2015 ha implicat la instal·lació de plaques solars tèrmiques en equipaments esportius, la instal·lació de plaques fotovoltaiques en edificis municipals, la substitució de la il·luminació de l’escola pública i de l’escola bressol per LEDS o la instal·lació de termòstats. Amb aquest paquet de mesures, que s’incrementarà el 2016, l’ajuntament d’Avià estalviarà entre un 30% i un 40% de la seva factura energètica.

En la categoria de renovació energètica d’edificis, que s’ha incorporat aquesta edició, s’ha guardonat l’arquitecte lleidatà Josep Bunyesc per la rehabilitació i ampliació del centre cívic Can Portabella, de Barcelona. El projecte ha convertit un edifici del segle XIX en un edifici de balanç energètic positiu, ja que s’ha minimitzat la seva necessitat d’energia, que es cobreix amb una placa fotovoltaica de 9,9 kW. L’obra ha inclòs mesures com la recuperació de la calor del sistema de ventilació, la instal·lació d’una coberta ventilada o l’aïllament perimetral, entre d’altres. A més, incorpora un programa didàctic per explicar al públic usuari el funcionament de l’edifici i com aplicar aquests mateixos criteris als seus habitatges.

El reconeixement a la trajectòria d’excel·lència energètica ha recaigut en l’empresa farmacèutica Alcón Cusí. El jurat ha valorat el programa d’estalvi energètic iniciat per l’empresa l’any 2008, que li ha permès incrementar la producció un 21% amb una reducció del 50% del consum d’energia per unitat produïda. Aquesta política ha suposat des de l’aposta per noves solucions tecnològiques a les diferents línies de producció fins a la incorporació de les energies renovables mitjançant instal·lacions solars tèrmiques i fotovoltaiques. L’empresa preveu iniciar enguany la introducció de vehicles elèctrics a la seva fàbrica.

Finalment, el jurat ha distingit amb una menció d’honor l’Hospital Sant Joan de Déu pel seu nou centre de dia. La construcció d’aquest equipament ha incorporat diferents tecnologies d’estalvi i eficiència energètica que permetran una reducció del consum de 9.000 MWh anuals, i permetrà estalviar l’emissió de 3.000 tones de CO2 cada any. El nou disseny de l’edifici, que inclou un anell centralitzat per a la producció i distribució de fred o la recuperació de calor de la refredadora, té en compte que els seus usuaris són infants, i per això s’ha ambientat com un bosc en les zones genèriques, mentre que altres àrees simulen una nau espacial o un submarí.

Dia Mundial de l’Eficiència Energètica
Els Premis d’Excel·lència Energètica tenen com a objectiu contribuir a difondre la cultura de l’estalvi i l’eficiència energètica i el foment de les energies renovables a Catalunya. S’emmarquen en el Dia Mundial de l’Eficiència Energètica, que se celebra el 5 de març.


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

Sabadell aposta per la millora en qualitat i eficiència energètica. Les millores s’han portat a terme al camp de futbol Arraona-Merinals, als complexos de Sant Oleguer, Gràcia i Sabadell Sud, i als pavellons del Nord, Cal Balsach, i el Pavelló Municipal d’Esports. En total, en tots aquests espais, el govern local ha realitzat una inversió de més de 600.000 euros

Notícia

Els treballs s'estan fent durant aquest mes de setembre gràcies a l'ajut concedit pels fons europeus FEDER.

Article

Els treballs inclouen la renovació de lluminàries tant d’espais interiors com exteriors de l’equipament.

Butlletí