Mataró durà a terme en edificis públics la primera fase del Pla d’implantació d’energia fotovoltaica

Font: Ajuntament de Mataró
06/04/2011 - 00:00

La instal·lació de plaques solars fotovoltaiques a 8 cobertes d'equipaments públics a Mataró permetrà generar l'electricitat que consumeixen a l'any 284 persones, és a dir, el consum elèctric equivalent a unes 93 llars mataronines. L'Ajuntament té previst atorgar per concurs a una empresa especialitzada una concessió de domini públic perquè pugui instal·lar, explotar i se n'ocupi del manteniment de les plaques.

L'alcalde de Mataró i diputat de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, Joan Antoni Baron, i la regidora de Medi Ambient i Sostenibilitat, Quiteria Guirao, han presentat aquest 5 d'abril en què consistirà aquesta actuació, que correspon a la primera fase del Pla d'implantació d'energia solar fotovoltaica. També assistit a l'acte el gerent dels Serveis de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, Domènec Cucurull.

Entre les 8 ubicacions, s'instal·larà una potència de 239,5 kWn (potència nominal), que permetrà generar 330.000 kWh elèctrics anuals. Aquesta producció d'electricitat a partir d'energia neta i renovable permetrà estalviar cada any les emissions de prop de 80 tones de CO2 a l'atmosfera. 

Les noves ubicacions
Les noves plaques fotovoltaiques s'instal·laran a les cobertes del Poliesportiu Municipal del carrer d'Euskadi, del Camp Municipal de Futbol de La Llàntia, del Poliesportiu Municipal Jaume Parera, del Poliesportiu Municipal Teresa Maria Roca, de l'edifici de Via Pública, del Casal Municipal de la Gent Gran de Cirera, de l'Escola Bressol La Llàntia i de l'Escola d'adults Can Noé.

Les 8 noves ubicacions se sumaran a les instal·lacions fotovoltaiques ja existents a la ciutat que van produir 354.063,50 kWh al 2010. D'aquesta manera, amb les instal·lacions que s'oferiran en concessió es preveu doblar la producció anual. A part d'alguna instal·lació privada, l'Ajuntament i l'empresa municipal PUMSA tenen en funcionament les següents instal·lacions fotovoltaiques: façana de la Biblioteca Pública Pompeu Fabra, pèrgoles fotovoltaiques a Vallveric, dipòsit d'aigües de Rocablanca, edifici d'habitatges públics al carrer de Teià, edifici per a usos empresarials de Vallveric (TCM versió 1.0).

Un estudi previ elaborat per la Diputació de Barcelona per a l'Ajuntament va determinar 37 possibles ubicacions. Inicialment han estat 8 els edificis seleccionats, tot i que l'Ajuntament està elaborant estudis de viabilitat en 28 equipaments més (18 d'ells centres educatius), que podran ser objecte de nous concursos públics.

Concessió a 25 anys
Està previst que el Ple municipal aprovi dijous, 7 d'abril, el plec de clàusules administratives i de condicions tècniques que ha de regir la licitació per a la concessió de domini públic per a la construcció, explotació i manteniment d'instal·lacions solars fotovoltaiques connectades a la xarxa elèctrica. El plec és, així mateix, fruït del treball conjunt realitzat entre l'Ajuntament i la Diputació de Barcelona.

Està previst que la concessió es pugui fer al mes d'octubre. El cost d'inversió total s'ha estimat en 682.834,8 euros, que seran finançats per l'empresa que guanyi el concurs. Durant els 25 anys de concessió, a comptar des de la data d'inici de producció d'energia elèctrica, l'Ajuntament cobrarà un cànon anual per al lloguer de cobertes que es fixarà en el marc del concurs públic. Un cop esgotada la concessió, les plaques passaran a ser propietat de l'Ajuntament.

Compromís del Pacte d'alcaldes
La implantació de cobertes fotovoltaiques s'emmarca en el compromís de reducció d'emissions de gasos d'efecte hivernacle (GEH) -91.303 tones de CO2 fins al 2020- que l'Ajuntament de Mataró va adquirir amb la seva adhesió al Pacte d'alcaldes/esses de la Unió Europea l'any 2008, i que es va concretar amb l'aprovació d'un Pla per a l'energia sostenible (PAES), al 2009. La implantació del PAES, inclòs dintre del Pla de lluita contra el canvi climàtic - Agenda 21 Mataró, ha de permetre assolir l'objectiu de reducció al 2020 de, com a mínim, el 20% de gasos d'efecte hivernacle (GEH) respecte a les emissions de l'any 2005.

La iniciativa és també una reafirmació del compromís de l'Ajuntament de Mataró amb les energies renovables i l'eficiència energètica.

 

Municipis: 

Relacionats

Article

Maresme Circular publica un manual per ajudar als restaurants i menjadors escolars a prevenir el malbaratament alimentari

Notícia

Vuit centres educatius de L’Hospitalet han participat enguany en la Marató   La campanya s’ha dut a terme durant tot el mes de febrer, amb l’objectiu de fomentar bones pràctiques en l’ús i el consum eficient de l’energia i l’aigua en un context d’emergència climàtica

Acte
19/03/2024 - 18:00
Espai l'Amistat. Carrer Sant Antoni, 60. Premià de Mar

Butlletí