Martorelles reduirà la meitat del consum elèctric gràcies a un projecte pioner a Catalunya

Font: Diputació de Barcelona
11/01/2011 - 00:00

L'Ajuntament de Martorelles ha engegat un projecte de renovació de l'enllumenat públic pioner a Catalunya. La innovació consisteix en que la inversió per renovar tot l'enllumenat públic anirà a càrrec de l'empresa adjudicatària, que la recuperarà a través dels estalvis que obtingui amb la instal·lació que dugui a terme. És a dir, l'empresa es compromet a reduir el consum energètic en un 50 % i, a partir d'aquest estalvi, l'Ajuntament es quedarà el 10 % dels beneficis i l'empresa el 90% restant, durant un període de 10 anys. Després serà l'Ajuntament qui se'n farà càrrec, novament.

El projecte, que compta amb el suport de l'Institut Català d'Energia (ICAEN) i de la Diputació de Barcelona, està valorat en 2 milions d'euros. I ha estat presentat aquest 11 de gener per l'alcalde de Martorelles, Romuald Velasco, acompanyat pel Cap d'Àrea d'Estalvi i Eficiència Energètica de l'Institut Català d'Energia, Roger Marcos, i del coordinador de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, Ferran Vallespinós

El consistori ja ha obert un concurs per adjudicar la substitució de més de 1.100 punts d'il·luminació de l'enllumenat públic i el seu posterior manteniment mitjançant un contracte de serveis energètics. Fins ara, s'hi han adreçat 18 empreses. El termini per presentar ofertes s'acaba el 15 de febrer.

Aquesta fórmula, segons ha dit Velasco, «permet a l'Ajuntament estalviar-se l'endeutament, que l'assumeix l'empresa. Amb aquest concurs s'obre una nova línia de negoci que permet d'entrada, que l'Ajuntament obtingui un estalvi del 10 % i al cap de 10 anys tindrà unes instal·lacions noves».

Aquest concurs, segons ha explicat Roger Marcos, «és el primer a Catalunya que s'integra dins del Pla 2000 ESE, que té per objectius promoure l'estalvi i l'eficiència energètica en el sector públic i impulsar un nou sector d'activitat econòmica, els serveis energètics, d'alt valor afegit».

La iniciativa de l'Ajuntament de Martorelles s'emmarca dins del Pacte d'alcaldes i alcaldesses de la Diputació de Barcelona, ja que és un dels 144 ajuntaments de la província que hi estan adherits. Aquest acord, tal i com ha comentat el coordinador de Medi Ambient, Ferran Vallespinós, «marca com a fita un ús eficient de l'energia que faci possible el mateix nivell de serveis municipals amb un estalvi energètic i, per tant, amb una reducció de les emissions de gasos contaminants». En el cas de Martorelles s'ha calculat que la reducció de CO2 a l'atmosfera serà de 153 tones anuals.

Vallespinós ha afegit que dels 144 municipis de la província de Barcelona que estan adherits al Pacte d'alcaldes, una vintena ja s'han interessat pel model Martorelles amb la idea de posar-lo en marxa els pròxims mesos.

Relacionats

Notícia

Una actuació que reduirà el consum energètic i la quantitat de CO2 emeses aproximadament a la meitat

Article

L'Ajuntament de Martorelles i la Biblioteca municipal s'han sumat a un projecte afavoreix el coneixement i la col·laboració de la ciutadania en la protecció dels cursos fluvials de les conques del Besòs i la Tordera. S'afegeixen a altres 11 municipis de les conques que participen al projecte durant l'any 2024.​

Notícia

Durant els mesos de juny i juliol es duran a terme diverses activitats per sensibilitzar sobre el canvi climàtic i promoure les energies renovables i la mobilitat sostenible

Butlletí