Zona de baixes emissions: tot el que cal saber

Font: Ajuntament de Barcelona

15/11/2019 - 13:05

Per salut, perquè el planeta ho necessita i perquè cal actuar davant l’emergència climàtica, l’1 de gener de 2020 entrarà en vigor la zona de baixes emissions (ZBE) permanent. Aquesta mesura limitarà la circulació dels vehicles més contaminants, reduirà un 15% les emissions de NO2 i millorarà la qualitat de l’aire. L’any 2018 la contaminació va provocar la mort de 351 persones a la ciutat.

 

Què és la zona de baixes emissions permanent?

És una àrea protegida de més de 95 quilòmetres quadrats en la qual es prohibeix la circulació dels vehicles més contaminants els dies feiners, de 7.00 a 20.00 hores.

Inclou tota la ciutat de Barcelona i una part o la totalitat dels municipis de l’Hospitalet de Llobregat, Cornellà de Llobregat, Esplugues de Llobregat i Sant Adrià de Besòs. Queden fora de la ZBE les rondes, el barri de Vallvidrera, el Tibidabo i les Planes i la Zona Franca.

 

Quan entrarà en vigor?

A partir de l’1 de gener de 2020.

 

Quins vehicles afectarà?

Les restriccions afectaran tots els vehicles que no tinguin el distintiu ambiental de la DGT, que certifica que són aptes per circular-hi. Els vehicles que no tenen distintiu ambiental són:

  • Turismes de gasolina anteriors a Euro 3 matriculats abans del gener de l’any 2000 i dièsels anteriors a Euro 4 matriculats abans del gener del 2006.
  • Furgonetes anteriors a Euro 1 matriculades abans de l’1 d’octubre de 1994. Els transportistes disposen d’una moratòria d’un any per adaptar-se a la nova normativa.
  • Motos, ciclomotors i quadricicles anteriors a Euro 2 matriculats abans del 2003.

Comproveu quin distintiu li correspon al vostre vehicle segons la matrícula.

 

Quines moratòries i exempcions hi haurà?

  • Moratòria d’un any: furgonetes, camions, autocars i autobusos de transportistes professionals.
  • Exempcions, fins a la renovació del vehicle. Han de registrar-se per poder circular:
    • Vehicles de persones amb mobilitat reduïda.
    • Vehicles de serveis d’emergències.
    • Vehicles de serveis essencials (mèdic o funerari).
  • Autoritzacions especials: a través d’un registre, es poden demanar autoritzacions de 24 hores fins a un màxim de 10 dies l’any. Els vehicles de serveis especials podran demanar autoritzacions temporals.

 

Com es controlarà que no hi circulin els vehicles més contaminants?

La Guàrdia Urbana comprovarà les matrícules dels vehicles amb càmeres de videovigilància instal·lades a les entrades i sortides de la ciutat i a l’interior del nucli urbà.

 

És obligatori portar enganxada l’etiqueta ambiental?

No és obligatori que els vehicles portin el distintiu enganxat, però això facilita la tasca de control de la Guàrdia Urbana.

 

Com es pot demanar l’etiqueta ambiental?

Comproveu al web zbe.barcelona l’etiqueta ambiental del vostre vehicle. Podeu demanar-la a les oficines de Correus o en una gestoria col·legiada.

 

Quin impacte en la salut tindrà l’entrada en vigor de la ZBE Rondes de Barcelona?

Amb l’entrada en vigor de la zona de baixes emissions permanent es limitarà la circulació a 50.000 vehicles i es reduiran un 15% les emissions de NO2.

 

Quines altres ciutats del món tenen zones de baixes emissions?

Brussel·les, Londres, París, Milà o Rotterdam són algunes de les més de dues-centes ciutats europees que ja disposen de zones de baixes emissions.

 

On es pot consultar tota la informació sobre la ZBE Rondes de Barcelona?

Al web zbe.barcelona.


 

Relacionats

Article

La tinenta d’alcaldia d’Urbanisme, Transició Ecològica, Serveis Urbans i Habitatge, Laia Bonet, ha mostrat a Brussel·les el compromís de Barcelona amb la millora de la qualitat de l’aire a la ciutat. Ha estat en el marc d’una reunió amb l’eurodiputat Javi López, ponent del Parlament Europeu per a la revisió de la Directiva de la qualitat de l’aire, i amb François Wakenhut, cap de la unitat de qualitat de l’aire de la Comissió Europea

Notícia

Les ZBE són àrees on es restringeix l'accés i la circulació dels vehicles més contaminants, segons l'etiqueta o distintiu ambiental de cada vehicle, i també depenent dels fenòmens meteorològics que puguin afectar o empitjorar les condicions de qualitat de l'aire. 

Notícia

L’any 2022 s’ha reduït un 13% les emissions de diòxid de nitrogen, un 4% les de CO₂, un 18% el carboni negre, un 6% les partícules PM10 i un 8% les PM2,5.

Butlletí