Vuit centres de primària de Sabadell reduiran les emissions de carboni i avaluaran la qualitat de l’aire amb l’Agenda 21 Escolar Plus

Font: Ajuntament de Sabadell

08/10/2019 - 12:24

Els centres avaluaran la contaminació atmosfèrica a l’entorn del centre educatiu en el projecte de ciència ciutadana d’abast europeu, CleanAir@School - com respira Sabadell? Permetrà instal·lar més de 150 punts de mesura dels nivells de NO2 a la ciutat, que seran decidits pel mateix centre educatiu, amb la participació tant d’alumnes, mestres i famílies.

Per reduir l’emissió de carboni, les escoles treballaran en l’optimització de la gestió dels consums d’aigua, energia i dels residus que generen. Es preveu millorar els protocols d’actuació interna dels centres i tota la comunitat educativa hi col·laborarà. Els centres participants seran Agnès Armengol, Arraona, Can Rull, Enric Casassas, Font Rosella, Joan Montllor, Juan Ramón Jiménez i Ribatallada.

Avaluació de la qualitat de l’aire a escala micro

De forma complementària, els vuit centres avaluaran la contaminació atmosfèrica a l’entorn del centre educatiu en el projecte de ciència ciutadana d’abast europeu, CleanAir@School - com respira Sabadell?, coordinat per l’Agència Europea del Medi Ambient i finançat pel Ministeri de Transició Ecològica. Permetrà instal·lar més de 150 punts de mesura dels nivells de NO2 a la ciutat, que seran decidits pel mateix centre educatiu, amb la participació tant d’alumnes, mestres i famílies.

Aquesta “mapificació” de la qualitat de l’aire a escala de carrer, del parc on juguen els infants o a la porta del centre, pretén sensibilitzar de forma efectiva la població, identificar canvis d’hàbits per gaudir d’aire més net així com potenciar altres accions en curs com ara els camins escolars. Cada escola instal·larà una vintena de medidors, un dels quals ha de ser a l’entrada principal, però també n’hi haurà un altre al pati, un a l’interior d’una classe, mentre que la resta estaran repartits al voltant de l’escola (vies principals, zones de vianants, parcs, etc.).

Es mesurarà la qualitat de l’aire en dos períodes de tres setmanes, durant els mesos d’octubre i novembre. El projecte presentarà resultats i accions a emprendre previsiblement al febrer de 2020.

Agenda 21 Escolar

A principis d’aquest mes de setembre es va fer l’acte de presentació del projecte als equips directius dels centres, a la biblioteca Vapor Badia. El projecte Agenda 21 Escolar

Plus de Sabadell, executat per fases, s’ha executat ja a 14 escoles de primària, amb la implicació de més de 5.600 alumnes i 420 docents. Es preveu completar els 38 centres de la ciutat en tres anys més.

L'Agenda 21 Escolar és un programa que fomenta les pràctiques participatives als centres educatius des del punt de vista de la sostenibilitat, que s'emmarca en l'Agenda 21 Local de Sabadell. Introdueix projectes i iniciatives de sostenibilitat als centres educatius mitjançant l'educació en l'acció, i reforça els vincles entre la ciutat i l'escola.

El programa ofereix inversions en espècie o serveis per valor de 2.000 euros de mitjana per centre, el suport extern de personal durant 50 hores anuals i el treball conjunt amb els responsables del menjador, l’AMPA i el personal de neteja.

El resultat als 14 centres executats és positiu amb un estalvi de mitjana de més del 4% en el consum d’electricitat, un estalvi de l’1,5% en el consum d’aigua i un reciclatge integral als centres. Les actuacions s’han fet després d'una ecoauditoria realitzada amb suport d'una empresa especialitzada en gestió ambiental i reforç pedagògic en temes de sostenibilitat, i formacions especifiques a tota la comunitat educativa.


 
Categories: 

Relacionats

Article

Es van instal·lar 120 punts de mesura de nivells de NO2 (una quinzena per escola, decidits pels centres educatius) per tal de “mapificar” la qualitat de l’aire a escala de carrer, a l’entorn de l’escola i a la porta, al pati i a l’interior del centre. Els tubs de captació passiva instal·lats pel mateix alumnat (d’entre 9 a 12 anys) han recollit dades durant l’octubre i novembre de 2020.

Article

Actualment, Barcelona compta amb 113 espais de subministrament elèctric amb 896 punts de recàrrega de vehicles elèctrics. Una nova regulació municipal, pionera a l'Estat, te l'objectiu de multiplicar per sis aquests espais en els pròxims deu anys per promoure una mobilitat més sostenible i menys contaminant. Per fer-ho possible, s'ubicaran diferents instal·lacions per la recàrrega o intercanvi de bateries elèctriques en aparcaments en calçada i soterrats, centres comercials, benzineres, tallers o concessionaris d'automòbils.

Article

Els projectes aportaran possibilitats pioneres a la metròpolis de Barcelona en mobilitat sostenible, com ara l'oferta de bicicletes de càrrega, l'impuls de centres logístics d'últim quilòmetre, l'electrificació de línies de bus o la millora del servei de bus a demanda. Han estat seleccionats per l'EIT Urban Mobility, un referent a Europa que impulsa projectes que plantegin nous models de mobilitat sostenible i facin ciutats més amables i amb menys vehicles privats. És el segon any consecutiu que projectes presentats per l'AMB són escollits per l'EIT Urban Mobility i reben finançament per fer-los realitat

Butlletí