Vuit centres de primària de Sabadell reduiran les emissions de carboni i avaluaran la qualitat de l’aire amb l’Agenda 21 Escolar Plus

Font: Ajuntament de Sabadell

08/10/2019 - 12:24

Els centres avaluaran la contaminació atmosfèrica a l’entorn del centre educatiu en el projecte de ciència ciutadana d’abast europeu, CleanAir@School - com respira Sabadell? Permetrà instal·lar més de 150 punts de mesura dels nivells de NO2 a la ciutat, que seran decidits pel mateix centre educatiu, amb la participació tant d’alumnes, mestres i famílies.

Per reduir l’emissió de carboni, les escoles treballaran en l’optimització de la gestió dels consums d’aigua, energia i dels residus que generen. Es preveu millorar els protocols d’actuació interna dels centres i tota la comunitat educativa hi col·laborarà. Els centres participants seran Agnès Armengol, Arraona, Can Rull, Enric Casassas, Font Rosella, Joan Montllor, Juan Ramón Jiménez i Ribatallada.

Avaluació de la qualitat de l’aire a escala micro

De forma complementària, els vuit centres avaluaran la contaminació atmosfèrica a l’entorn del centre educatiu en el projecte de ciència ciutadana d’abast europeu, CleanAir@School - com respira Sabadell?, coordinat per l’Agència Europea del Medi Ambient i finançat pel Ministeri de Transició Ecològica. Permetrà instal·lar més de 150 punts de mesura dels nivells de NO2 a la ciutat, que seran decidits pel mateix centre educatiu, amb la participació tant d’alumnes, mestres i famílies.

Aquesta “mapificació” de la qualitat de l’aire a escala de carrer, del parc on juguen els infants o a la porta del centre, pretén sensibilitzar de forma efectiva la població, identificar canvis d’hàbits per gaudir d’aire més net així com potenciar altres accions en curs com ara els camins escolars. Cada escola instal·larà una vintena de medidors, un dels quals ha de ser a l’entrada principal, però també n’hi haurà un altre al pati, un a l’interior d’una classe, mentre que la resta estaran repartits al voltant de l’escola (vies principals, zones de vianants, parcs, etc.).

Es mesurarà la qualitat de l’aire en dos períodes de tres setmanes, durant els mesos d’octubre i novembre. El projecte presentarà resultats i accions a emprendre previsiblement al febrer de 2020.

Agenda 21 Escolar

A principis d’aquest mes de setembre es va fer l’acte de presentació del projecte als equips directius dels centres, a la biblioteca Vapor Badia. El projecte Agenda 21 Escolar

Plus de Sabadell, executat per fases, s’ha executat ja a 14 escoles de primària, amb la implicació de més de 5.600 alumnes i 420 docents. Es preveu completar els 38 centres de la ciutat en tres anys més.

L'Agenda 21 Escolar és un programa que fomenta les pràctiques participatives als centres educatius des del punt de vista de la sostenibilitat, que s'emmarca en l'Agenda 21 Local de Sabadell. Introdueix projectes i iniciatives de sostenibilitat als centres educatius mitjançant l'educació en l'acció, i reforça els vincles entre la ciutat i l'escola.

El programa ofereix inversions en espècie o serveis per valor de 2.000 euros de mitjana per centre, el suport extern de personal durant 50 hores anuals i el treball conjunt amb els responsables del menjador, l’AMPA i el personal de neteja.

El resultat als 14 centres executats és positiu amb un estalvi de mitjana de més del 4% en el consum d’electricitat, un estalvi de l’1,5% en el consum d’aigua i un reciclatge integral als centres. Les actuacions s’han fet després d'una ecoauditoria realitzada amb suport d'una empresa especialitzada en gestió ambiental i reforç pedagògic en temes de sostenibilitat, i formacions especifiques a tota la comunitat educativa.


 
Categories: 

Relacionats

Article

L’Escola d’Enginyeria de la Universitat Autònoma de Barcelona ha acollit una jornada en què alumnat dels centres Jaume Cabré i Escola Tecnos (Terrassa) i Ca n'Oriac i Narcisa Freixas i Cruells (Sabadell) han presentat els projectes que han dut a terme al llarg d'aquest curs sobre com reduir la contaminació atmosfèrica als seus instituts.

Article

La flota municipal de cotxes elèctrics compartits suma 4 nous vehicles, un d'ells, una furgoneta. El servei de transport públic compartit ha suposat l'estalvi de 9 tones d’emissions de CO2 en els gairebé 4.000 desplaçaments que s’han realitzat durant els primers 10 mesos de funcionament.​

Notícia
Especial Congrés de Qualitat de l'Aire

La segona jornada del Congrés de Qualitat de l'Aire reivindica més mesures, informació acurada i posar la ciutadania al centre.

Butlletí