Viure sense plàstics, eix de la Setmana de la Sostenibilitat de la UdL

Font: UDL

26/04/2019 - 10:57

Residu 0: viure sense plàstics d'un sol ús". Aquest és enguany el lema de la Setmana de la Sostenibilitat de la Universitat de Lleida que arriba a la novena edició, i inclou activitats a tots els campus de la UdL fins el proper 30 d'abril.

Residu 0: viure sense plàstics d'un sol ús". Aquest és enguany el lema de la Setmana de la Sostenibilitat de la Universitat de Lleida (UdL), que ha arrencat aquest dimecres, 24 d'abril, amb una festa a la plaça Víctor Siurana, davant de l'edifici del Rectorat. És el primer cop que una deixalla específica com el plàstic centra aquesta iniciativa, tot i que ja se n'havien organitzat sobre el reciclatge i la prevenció de residus. La comissió de Medi Ambient de la UdL ha triat aquesta temàtica després de detectar l'interès de la comunitat universitària a través d'unes enquestes.

Segons Greenpeace, a nivell mundial només el 9% de tot el plàstic que hem produït fins a l'actualitat s'ha reciclat; el 12% s'ha incinerat i el 79% ha acabat en abocadors o el medi ambient. A més, el 80% dels residus que trobem al mar prové de terra i només el 20% restant, de l'activitat marítima. "La contaminació plàstica dels rius i els mars és un tema que potser plantegem en properes edicions", ha avançat l'adjunt de Medi Ambient del vicerectorat de Campus, Carles Giné. 

De moment, el programa de la Setmana - que arriba a la novena edició- inclou activitats a tots els campus de la UdL fins el proper dia 30 d'abril. Des de la cooperativa basca Sinplástico, Marion de La Porte oferirà un taller amb consells i alternatives per començar a reduir el consum de plàstic i generar menys residus. Serà a la Facultat de Dret, Economia i Turisme, al campus  de Cappont. 

A Ciències de la Salut, la fundadora del blog La Ecocosmopolita, Yve Ramírez, parlarà sobre el cicle de vida d'objectes comuns, des de l'origen dels seus materials fins al seu final, amb l'objectiu de reflexionar sobre com ser consumidors més conscients i responsables. Mentre, al Rectorat hi ha prevista una taula redona amb representants de partits polítics, sobre propostes sobre medi ambient pera la ciutat de Lleida.

La Setmana de la Sostenibilitat de la UdL també inclou enguany dos visites guiades: una a la planta de tractament d'envasos del contenidor groc a Montoliu i l'altra,  a centres de compra a granel i de proximitat com són la cooperativa Lo fato, Chía o Biopompas. El tret de sortida serà aquest dimecres per la tarda, a partir de les 17.00h, a la plaça Víctor Siurana amb una festa que inclou jocs amb material recuperat i carrusel ecològic. A partir de les 20.00h, tindrà lloc un concert de la cantautora Montse Castellà, sonoritzat i il·luminat emprant energia neta d'lntiam Ruai i Fundació Terra.


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

35 ajuntaments d'arreu d'Espanya han rebut els reconeixement Pajaritas Azules 2020 per l'excel·lència de la seva gestió de la recollida selectiva de paper i cartró per reciclar. Entre aquests diversos de catalans.

Article

Els calendaris 2020 del servei de recollida selectiva porta a porta al Berguedà ja són als domicilis dels 12 municipis on es realitza aquest tipus de recollida.

Article

“Guerra al plàstic” és el lema de la campanya de l'Ajuntament per promoure la compra de l'eco-caramel per a les Comparses d'aquest 2020. L'objectiu és conscienciar sobre la nova normativa i promoure l'ús d'aquest caramel embolicat amb un bioplàstic, un únic embolcall que es degrada molt més ràpidament en el medi i que per tant té un menor impacte ambiental. 

Butlletí