Viladecans inicia les primeres experiències de compostatge comunitari

20/04/2021 - 09:00

L’Ajuntament de Viladecans fa un pas més pel que fa al reciclatge dels residus orgànics posant en marxa un pla pilot de compostadors comunitaris. A finals de març es van instal·lar dos compostadors comunitaris a la ciutat, un al barri del Mas Ratés i un altre al Grup Sant Jordi. Cada compostador està dimensionat per a 35 famílies i quan estigui a ple rendiment permetrà produir més de 300 quilos de compost d’alta qualitat. Les persones participants en aquesta prova pilot rebran el compost per fer-lo servir en les seves plantes que també s’utilitzarà per al verd urbà.

Segons va explicar la tinenta d’alcalde de Medi Ambient i Sostenibilitat, Encarna García, en la posada en marxa del compostador comunitari al Grup Sant Jordi, aquesta primera experiència local d'aquest tipus busca "impulsar el reciclatge de la matèria orgànica a les llars tot fomentant el compostatge i, alhora, es proposa impulsar l’esperit de  comunitat amb la implicació dels veïns i veïnes i de les entitats”.

En aquest projecte també estan implicades les entitats ubicades al barri, l’Associació de Veïns i Veïnes del Grup Sant Jordi i el Servei de Rehabilitació Comunitària del Parc Sanitari Sant Joan de Déu i encara està obert a la participació  de la ciutadania.

Les famílies d'ambdós barris que es vulguin sumar al projecte encara hi són a temps: es poden apuntar escrivint a l'adreça electrònica prevencioresidus@viladecans.cat.

Els beneficis de reduir la generació de residus orgànics

El compostatge comunitari permet reduir la quantitat de matèria orgànica que va a l’abocador, redueix l’ús de fertilitzants químics i  evita la contaminació de l’aire, estàlvia aigua de rec, ja que el compost reté la humitat, aporta els nutrients necessaris a les plantes dels balcons i de la ciutat i redueix el cost de la gestió de residus municipals i també les emissions de gasos amb efecte hivernacle. Amb el compostatge comunitari, a Viladecans l’Ajuntament vol continuar treballant a favor del medi ambient i de la millora de la qualitat de vida dels barris. 


 

Categories: 

Relacionats

Article

Els i les alumnes de l’Escola fan un receptari adreçat a les persones usuàries del Programa d’aliments solidaris. Un total de deu alumnes d’entre 16 i 29 anys de la Casa d’oficis treballen en unes fitxes per elaborar menús que evitin el malbaratament alimentari.

Article

L’Ajuntament de Girona dona suport a aquest projecte impulsat per Coca-Cola, que compta amb l’adhesió de la Diputació de Girona i el Consorci de les Vies Verdes, i en què també participen les entitats mediambientals Ecoembes i Ecodes i la Federació d’Hostaleria de Girona. En la primera fase, s’han instal·lat 32 punts de recollida selectiva de residus en el recorregut Olot-Girona de les vies verdes i s’han afegit a la iniciativa 47 establiments propers a la ruta per reduir la petjada de carboni a la demarcació.

Article

Fins el 23 de juliol s’instal·larà al mercat dels divendres un dispensador que entrega, a canvi d’envasos utilitzats, descomptes per bescanviar a parades i establiments adherits. Es retornaran vals de 3 cèntims per cada envàs retornat.

Butlletí