Unanimitat en l'aprovació inicial del Pla d'Acció per a la Millora de la Qualitat de l'Aire a Sant Vicenç dels Horts

Font: Ajuntament de Sant Vicent dels Horts

06/03/2019 - 20:57

El Pla d'Acció Supramunicipal per a la Millora de la Qualitat de l'Aire inclou accions fins a l’any 2025 per reduir la contaminació de l’aire en 13 municipis del Baix Llobregat, entre els quals hi ha Sant Vicenç dels Horts.

El Ple municipal del mes de febrer ha aprovat per unanimitat, en fase inicial, el Pla d’Acció Supramunicipal per a la Millora de la Qualitat de l’Aire. El document estableix accions, fins a l’any 2025, per reduir les emissions de diòxid de nitogen i les partícules en suspensió de diàmetre inferior a 10 micres. El pla està acordat per 13 municipis: Sant Vicenç dels Horts, Castellbisbal, Cervelló, Corbera, el Papiol, la Palma, Martorell, Molins de Rei, Pallejà, Sant Andreu de la Barca, Sant Climent, Sant Feliu i Torrelles. Vuit d’aquests municipis estan declarats Zona de Protecció Especial de l’ambient atmosfèric i tots comparteixen una orografia que afavoreix l’estacament de la massa d’aire i l’acumulació de contaminants, sobretot durant l’hivern.

El Pla inclou 46 accions i els municipis es comprometen a desenvolupar les que hagin escollit. El 70% de les accions proposades estan relacionades amb el trànsit, el sector que haurà d’assumir la part més important de la reducció d’emissions. La resta d’accions s’adrecen al sector industrial, al domèstic, als serveis municipals, a la comunicació i al seguiment del pla.

El regidor de Medi Ambient, Álex Aparicio, assegura que el pla és la culminació de quatre anys de feina compartida amb la resta d’ajuntaments implicats. Aparicio considera que aquest pla “servirà per millorar les condicions de vida dels ciutadans” i en destaca l’àmplia varietat de mesures previstes, que van “des de la mobilitat, fins a controlar i tenir més dades sobre les indústries que hi ha als nostres municipis, així com l’educació ambiental”. De la seva banda, el portaveu del PSC, Miguel Comino, assegura que hagués preferit que el pla tingués propostes “més potents”, perquè algunes ja s’estan fent.

Algunes de les mesures que es preveuen impulsar a Sant Vicenç dels Horts són reduir el trànsit a les zones escolars; estudiar la contaminació per diòxid de nitrogen a les escoles; promoure la major ocupació dels vehicles de la flota municipal; impulsar l’anàlisi preventiu a l’inici de noves activitats amb incidència sobre la qualitat de l’aire; fer campanyes d’educació i conscienciació ambiental; incrementar la precisió de l’inventari d’emissions i fer-ne seguiment; coordinar mesuraments als 13 municipis mitjançant un sistema de vigilància, predicció i informació de la qualitat de l’aire; fer un seguiment de les emissions generades per l’activitat industrial i millorar-ne la informació a la ciutadania, entre d’altres.

El Pla d’Acció Supramunicipal per a la Millora de la Qualitat de l’Aire és ara en exposició pública i la ciutadania té 30 dies per presentar-hi al·legacions.
El pla ha estat elaborat pels ajuntaments implicats i la Diputació de Barcelona, amb la col·laboració de la Generalitat i de l’Àrea Metropolitana de Barcelona.


 

Categories: 

Relacionats

Article

Instal·laran uns dispositius que portaran persones que es desplacin habitualment a peu o en bicicleta 

Article

La proposta és una campanya mediàtica per reduir la mobilitat en cotxe basada en l’impacte visual dels filtres de partícules que mesuren la contaminació de l’aire.

Article

Manresa Bus està fent a partir d’avui fins a final de mes una prova amb viatgers amb un nou model de bus híbrid. Els dos nous vehicles s’estrenaran a principis de l’any vinent.

Butlletí