Una guarderia de Lliçà d'Amunt, pionera a usar bolquers per a compostatge

10/10/2010 - 00:00

La guarderia municipal Nova Espurna de Lliçà d'Amunt (Vallès Oriental) ha estat elegida per l'Agència de Residus de Catalunya per dur a terme una prova pilot, pionera a Catalunya, que consisteix en la utilització de bolquers aptes per al compostatge. Segons l'Ajuntament de Lliçà d'Amunt, que també participa en la iniciativa, els nous embolcalls estan fets amb un teixit orgànic biodegradable i, a diferència dels convencionals, que són d'un sol ús i generen un residu, poden ser tractats a les plantes de reciclatge com a compostatge.

Actualment s'estima que els bolquers tradicionals generen aproximadament un 2% dels residus municipals, en funció de les característiques demogràfiques de cada municipi. Aquests residus, a més, acaben a les plantes de tractament i triguen uns 200 anys a degradar-se completament.

El preu dels nous bolquers, superior als convencionals
El regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament de Lliçà d'Amunt, Pere Grau, ha explicat que la finalitat de la prova pilot "és millorar el procés de gestió, de recollida i tractament" de residus. Pere Grau ha afegit que en funció dels resultats de la prova l'Agència Catalana de Residus, conjuntament amb organismes d'àmbit territorial superior, valoraran "si es continua ampliant l'experiència o fins i tot si es pot introduir com a producte normal de mercat", malgrat que el preu final dels nous bolquers sigui superior al dels convencionals.
L'embolcall apte per al compostatge, tot i ser d'un sol ús, és un teixit orgànic biodegradable, no conté perfums, plàstics, ni blanquejadors químics que puguin produir irritacions o al·lèrgies i, a més, el procés d'absorció es realitza mitjançant partícules de blat de moro o de cotó.


*La fotografia de portada és d'un model de bolquer compostable de la marca bebés ecológicos

Municipis: 
Vallès OrientalLliça d'Amunt

Relacionats

Article

Montmeló disposa d’un servei públic d’abastament des de 1957 amb un model de gestió directa de forma continuada. L’any 2015 es posava en funcionament el dipòsit del Turó de la Bandera de Montmeló que va permetre millorar el subministrament d'aigua a Montmeló i Parets. Les obres, acordades en un conveni entre el Govern català i els dos ajuntaments l'any 2009, van anar a càrrec de l'empresa ATL, concessionària de la Generalitat.

Article

La iniciativa ha comptat amb la participació de quatre escoles públiques d’infantil i primària i tres escoles bressol municipals

Article

El Comitè Municipal de Sequera s’ha reunit per fer seguiment de les mesures d’estalvi i gestió de l’aigua que s’estan duent a terme a Mollet. Durant la reunió s’ha tornat a constatar la bona gestió de l’aigua que s’ha fet a la ciutat que ha permès reduir en un 50% el consum d’aigua municipal en un any.

Butlletí