Un sistema per evitar que les tovalloletes embrutin la riera de Caldes, projecte més votat dels pressupostos participatius a Santa Perpétua

Font: Ajuntament de Santa Perpétua de Mogoda

27/01/2019 - 18:39

La construcció d’un sistema de filtres per evitar que les tovalloletes embrutin la riera de Caldes, amb 68 vots, i la il·luminació nocturna al passatge de la Rectoria, amb 50, han estat els projectes relacionats amb el medi ambient i el patrimoni històric i cultural, respectivament, més votats per la ciutadania en el marc del programa de pressupostos participatius Proposa i decideix en inversions municipals. L’Ajuntament de Santa Perpètua ha anunciat, després de valorar els projectes més votats per la ciutadania, que a més d’aquests dos, es podran executar altres quatre, dos per cada àmbit proposat. Un total de 183 persones han pres part en aquest procés mitjançant el qual la ciutadania podia proposar i escollir el destí de 200.000 euros del pressupost municipal.

L’alcaldessa de Santa Perpètua de Mogoda, Isabel Garcia, ha explicat que, a més dels dos projectes més votats en els àmbits del medi ambient i el patrimoni històric i cultural, el Consistori podrà també executar les propostes votades en segona i tercera opció d’ambdós àmbits. “Hem valorat les propostes i podrem assumir un total de sis -els tres més votats per àmbit- dels deu projectes finalistes”, ha assegurat la primera edil. Isabel Garcia ha agraït la participació de totes les persones que van aportar propostes i de les 183 que han pres part en la fase de votacions. També ha volgut destacar la sensibilitat de la ciutadania perpetuenca que ha triat com a proposta més votada la millora de la riera de Caldes amb la construcció d’un sistema de filtres per evitar que les tovalloletes surtin i embrutin la riera. Aquesta actuació s’emmarcava en l’àmbit del medi ambient i va comptar amb un total de 68 vots.

La construcció del camí de vianants de connexió de la Carretera de Torreferrussa amb el parc de Santiga, amb 51 vots, serà la segona actuació que es realitzarà en l’àmbit del medi ambient, tot i que està condicionada a una expropiació prèvia del terreny que actualment és de titularitat privada. En tercera posició, amb 44 suports, es realitzarà la millora de l’accés de la connexió del Castell de Can Taió amb la millora del camí i la instal·lació de cablejat de fibra òptica.

Els nous aparcaments de bicicletes, amb un total de 20 suports, ha estat la proposta menys votada i ha quedat fora de pressupost.

Pel que fa a l’àmbit del patrimoni històric i cultural, la proposta més votada, amb 50 suports, ha estat la millora de la il·luminació del passatge de la Rectoria, projecte que també inclou les places de l’Església i de Francesc Macià i preveu la instal·lació de llum blanca de tecnologia led amb l’objectiu de reduir el consum energètic i augmentar la sensació de seguretat en aquests vials del centre vila.

Amb només un vot de diferència, amb 49 suports, també es realitzarà la millora de la sala polivalent del Centre Cívic La Florida amb la instal·lació d’un lavabo adaptat en aquest espai. En tercera posició, amb 31 peticions, s’han situat les excavacions a Santiga, que preveuen l’inici de les excavacions de la segona fase de les obres de Santiga, d’acord amb el Projecte Bàsic aprovat l’any 2009 i que s’executarien a les sales de la planta baixa del cos de tramuntana.

Han quedat fora en aquest àmbit la rehabilitació de la font del pati del Casal d’avis de la plaça de la Vila, que ha rebut 25 vots; la instal·lació de cortines, una pantalla i un projector a la sala polivalent del Centre Cívic La Florida, amb 16; i la millora de l’accessibilitat al forn romà que ha estat la que menys vots ha tingut, amb un total de 12.

Finalment, 183 persones van participar en les votacions dels pressupostos participatius, xifra que significa un 0,90% del total de 20.439 votants -la població major de 16 anys- que estava autoritzada a fer-ho. El procés de votacions es va dur a terme entre els dies 10 i 21 de desembre, a través del portal digital de participació ciutadana, gestionat per l’empresa Civiciti.

La ciutadania va presentar entre els mesos d’abril i maig un total de 34 propostes al procés participatiu Proposa i decideix en inversions municipals, de les quals una comissió tècnica va validar un total de deu, sis relacionades amb el patrimoni històric i cultural i quatre amb el medi ambient, d’acord a les bases de la convocatòria, que són les que finalment s’han pogut votar.


 

 
 
Categories: 

Relacionats

Article

La companyia municipal Aigües de Mataró posa en marxa una campanya per promoure el consum d'aigua de l'aixeta per beure i evitar adquirir envasos de plàstic innecesaris. El repartiment de cantimplores i la instal·lació de noves fonts públiques són algunes de les accions d’aquesta iniciativa.

Article

El projecte PECT “Girona, regió sensible a l’aigua” s’erigeix per fer front al risc quantitatiu i qualitatiu de les aigües del Baix Ter.

Article

El Consorci de la Costa Brava (CCB) lidera un projecte pioner per afavorir la biodiversitat a l'estació depuradora d'aigües residuals (EDAR) de Palau-saverdera. L'objectiu és potenciar les funcions ecològiques de la infraestructura de manera compatible amb la gestió operativa de la planta. En el marc d'aquesta actuació, s'ha naturalitzat una llacuna que actualment ja acull una de les poblacions reproductores més grans de granota verda del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà, i també s'ha creat una bassa auxiliar per multiplicar els exemplars de gripau d'esperons i de tritó verd a l'Alt Empordà, que estan en perill d'extinció. En aquest mateix espai, es potenciarà la preservació de l'únic nenúfar autòcton de Catalunya.

Butlletí