Un centenar d’esculls al Port Olímpic per regenerar-ne el fons marí

24/10/2022 - 13:06

La instal·lació per a la bioregeneració d'aquestes estructures que se situaran entre el dic de recer i els dics submergits del davant, permetrà augmentar la biodiversitat d'aquest àmbit del litoral barceloní.

La col·locació d’aquests esculls anomenats biòtops, s’afegeix als 2.000 blocs de formigó instal·lats l’estiu del 2021 per revestir el dic de recer i protegir el Port Olímpic dels efectes dels temporals. Més de 300 es van naturalitzar per afavorir la diversitat biològica marina.

Els biòtops, d’aproximadament 1 metre d’alt i 2 d’ample, es posaran sota l’aigua distribuïts en sis grups, formant un gran escull de bioregeneració de més de 1.300 m2 de superfície. Estan formats per elements prefabricats de formigó i es fixen al fons marí mitjançant un sistema d’ancoratge. El disseny, ple de cavitats, afavoreix la proliferació d’espècies marines, com ara gorgònies, meros, congres, morenes, esponges, pops o llagostes.

Aquesta actuació, que començarà a principis del 2023 i durarà 7 mesos, té un cost d’execució de 98.000 euros i s’emmarca en el procés de transformació del Port Olímpic que, conjuntament amb el Zoo de Barcelona, té entre els objectius el fet de fomentar la biodiversitat marina d’aquest àmbit del litoral barceloní.


 

Categories: 

Relacionats

Article

Els protocols que marca el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic remarquen que les restes vegetals del litoral s’han de retirar d’una forma no agressiva, evitant maquinària pesada i utilitzant garbelladores i tamisadores.

Article

Les actuacions contemplen la preservació natural de l’ecosistema amb la supervisió dels tècnics municipals, Martí i Franch redactor del projecte, el Consorci del Besòs i l’ACA.

Article

L’Aiguamoll de la Bòbila, al centre del pla de Bages, representa un punt molt important per a la biodiversitat, tant a escala local com en un àmbit més general. Així ho posa de manifest el seguiment biològic de l’Aiguamoll corresponent a l’any 2021, elaborat pel biòleg Marc Illa i encarregat per l’Ajuntament de Santpedor.

Butlletí