Treu-te-la del cap!

Catalunya celebra i exporta el ‘Dia Lliure de Bosses’
Redacció
01/07/2010

Quan? 3 de Juliol a les 11h
On? Davant la Catedral de Barcelona
Entra al Facebook
o confirma a info@residusiconsum.org

... Amb aquesta convocatòria la Fundació Catalana per la Prevenció de Residus ha volgut convocar als ciutadans de Barcelona per l'Smart Mob, que sota l'eslògan ‘Treu-te-la del cap' vol aconseguir un gran impacte per celebrar el 3 de juliol el Dia Internacional lliure de Bosses. S'han permès, això sí, una petita incoherència: s'ha de portar una bossa de plàstic de casa!

Fa dos anys que la Fundació Catalana per a la Prevenció de Residus, junt amb ajuntaments, gremis, entitats, empreses de tota Catalunya i en el context de la campanya Catalunya lliure de bosses, van declarar el 3 de juliol, Dia Català Lliure Bosses de Plàstic.

Però, aquesta iniciativa a escala catalana ha tingut un ressò internacional: s'uneixen zones de tot el món - des de ben a prop, com les Illes Balears o Galícia, fins a Dubai, Indonesia, Philippines, Tanzania o Cuba... per tant, enguany podem dir que el 3 de Juliol, ja és el Dia Internacional Lliure de Bosses.

A Catalunya, es consumeixen 36 milions de bosses de plàstic cada setmana (ARC, 2009); a l'any, a l'estat espanyol, unes 238 per persona, i a tot el planeta, s'estima que hi ha un consum de 500 milers de milions. Per això, amb la voluntat de cridar l'atenció sobre el gran consum de recursos i energia que suposa aquest ja símbol de la cultura d'un sol ús, dels seus impactes ambientals, així com promocionar l'envàs de llarga durada o reutilitzable, es fan múltiples i simultànees actuacions a casa nostra, al voltant de la celebració d'aquest 3 de juliol.

S'hi han sumat a la difusió, i a tasques de sensibilització, molts municipis catalans, a part de les grans ciutats. Hi ha municipis, com Tiana o Castellbisbal on els comerços no donaran bosses, i altres com Sarrià de Ter on es faran colles de nens que seran els encarregats de convèncer els consumidors d'abandonar la dependència del plàstic d'un sòl ús. Però n'hi ha molts de municipis implicats en major o menor mesura: Barcelona, Girona,  L'Hospitalet de Llobregat, Sabadell, Molins de Rei, Sant Hilari Sacalm, Gavà, Sant Cugat del Vallès, Pallejà, el Masnou, Tortosa, Cornellà del Llobregat, Sant Just Desvern, Santa Coloma de Cervelló, Sarrià de Ter, etc.

Per la Fundació, és per tant un dia de celebració, reflexió i intercanvi d'experiències internacionals, amb el que volen reivindicar però també valorar els esforços que han fet molts sectors per reduir la bossa de plàstic. Es vol també influir en els governs perquè ordenin normatives i mesures de fiscalitat ambiental per fer possible la reducció efectiva de les bosses, més enllà de la voluntat del sector comercial i dels consumidors i pressionar perquè s'apliquin mesures dissuasives del consum de bosses com la incorporació del seu cost ambiental.

Teniu tota la informació al voltant del Dia Internacional Lliure de Bosses a: http://www.bagfreeday.org

 

Relacionats

Article

Durant l’any 2019, els paretans i les paretanes van recollir un total de 4.985 kg de piles, 4.515 kg mitjançant els contenidors a la via pública de l’empresa ECOPIL, i 470 kg que es van dipositar directament a la deixalleria. Aquestes xifres suposen el reciclatge de 250 grams de piles per habitant i any, és a dir, prop de 30 piles AAA.

Article

El CREAF col·labora juntament amb la UAB i el CTTC en el projecte ’Vivim, respirem, replantegem Sabadell‘ que lidera l’ADENC i que presenta un estudi sobre l’estat de la fauna i flora urbana, la qualitat de l’aire a la ciutat i la mobilitat per donar solucions a una ciutat més sostenible i verda.

Article

S’han donat a conèixer els guardonats de l’edició 2019 dels Premis Ciutat de Barcelona. premis que atorga l’Ajuntament de Barcelona.Aquests premis són un reconeixement a la creació, la investigació i la producció realitzades a Barcelona per creadors o col·lectius que hi treballen o per institucions i organitzacions barcelonines que les promouen o les produeixen.

Butlletí