Tres tones de residus recolllides en la segona Ultra Clean Marathon

Font: Generalitat de Catalunya, TV3 i Betevé

13/05/2019 - 11:55

La segona edició de l'Ultra Clean Marathon ha estat un gran repte esportiu i ambiental que ha permès fer la volta circular a Catalunya, recorrent 700 km en set dies, durant els que 4.000 participants han recollit prop de tres tones de residus.

La segona edició de l'Ultra Clean Marathon ha arribat aquest 11 de maig al seu final. L'exigent repte esportiu i ambiental que s'ha disputat aquesta setmana a Catalunya s'ha tancat amb un balanç molt positiu tant pel que fa a la vessant esportiva com a la ambiental, així com pel que fa a la participació de la ciutadania i entitats.

En l’edició d'enguany s’han recollit prop de tres tones de residus. Les accions de neteja fetes al llarg de la setmana han permès acumular 2.877 kg de residus. La vintena d'accions de neteja de l'etapa final han fet una feina intensiva tant en superfícies com sota l'aigua als espigons que han reunit 1.711 kg. Al tancament de l'etapa, com cada dia, s'ha lliurat el premi al residu més curiós (raspall de dents), al més habitual (burilles) i al més perillós (xeringues).

Els ambaixadors Albert Bosch i Nicole Ribera han arribat al Moll de Marina pocs minuts després de 2/4 de tres de la tarda. Els dos han arribat a la meta cansats però exultants després d'haver superat aquest gran repte esportiu i ambiental que ha permès fer la volta circular a Catalunya, recorrent 700 km en set dies. Una de les novetats d'enguany ha estat la incorporació de dues etapes en bicicleta  -les dues primeres- i de dues etapes en caiac -les dues últimes-, esdevenint una Ultra Clean Marathon molt exigent física i mentalment per la gran quantitat de quilòmetres concentrats en pocs dies i la combinació de les tres disciplines: bicicleta, running i caiac. En aquest sentit, a l'arribada tant Bosch com Ribera han explicat que els ha resultat "un repte molt dur però molt bonic perquè té un objectiu molt important al darrere: la natura".

Mireia Padrós, tècnica de l’Agència de Residus de Catalunya, assegura que aquesta cita no és exclusivament “una campanya de comunicació, sinó també de sensibilització” i que el camí comença en el consum que fem, no només en el el fet deixar deixalles als espais naturals i urbans. Padrós afegeix que “són més importants les mesures de prevenció que la producció de residus. Podem anar amb una cantimplora o amb un envàs d’un sol ús. Tenim el poder de triar”.

Les platges de Barcelona, un territori especialment sensible

La recollida de residus a Barcelona, com a etapa final, ha tingut lloc a diferents platges i espigons de la ciutat, un dels territoris dels del país on més residus hi ha. Al llarg de la jornada, equips de submarinistes han participat en la recol·lecció de deixalles enfonsades al fons marí. D’altra banda, alguns grups de voluntaris i associacions mediambientals han recorregut la costa agrupant els residus més habituals: ampolles de plàstic, llaunes, burilles de tabac, etc.

Més de 4.000 participants

La segona edició de l'Ultra Clean Marathon ha permès doblar el número de participants al llarg de la setmana assolint els 4.000, cosa que demostra la creixent conscienciació de cura i respecte del medi ambient i la major implicació de la ciutadania. Cal destacar també l'àmplia participació d'alumnes d'escoles i instituts arreu del territori, tant pel que fa al volum d'infants i joves que han participats a les accions de neteja organitzades als seus municipis com en la forta implicació en les diverses activitats educatives prèvies que han realitzat als centres educatius.

Per primera vegada l’UCM ha arribat al mar on s'hi han disputat les dues últimes etapes. D'aquestes dues s'ha de remarcar també la gran implicació de les entitats que treballen al mar que ha col·laborat molt activament en les neteges del litoral i en la logística de les etapes, fent palès que el mar és un dels grans actius del nostre país i un important ecosistema que cal preservar.

700 km per tot el territori

La combinació de les tres disciplines ha permès fer 700 km i passar per les quatre demarcacions de Catalunya i per una múltiple diversitat d'espais naturals que tenen necessitats de conservació diferents i que han anat des del paisatge d'alta muntanya, als ecosistemes marins passant pels boscos litorals o els cultius de secà, entre d'altres. Al llarg d'aquests set dies també s'ha volgut posar en valor les diferents entitats ambientals que treballen al territori. En aquest sentit, Manel Gazo, membre de la junta de la Xarxa per a la Conservació de la Natura, ha explicat que  “l’UCM també posa en valor la tasca diària del més d’un centenar d’entitat ambientals de Catalunya en favor de la natura”.

L'etapa ha finalitzat amb més d'una trentena d'activitats lúdico-educatives que s'han dut a terme al Moll de Marina organitzades per diverses entitats i institucions. La jornada ha conclòs amb l'alliberament de dos xoriguers recuperats pel Centre de Fauna de Torreferrussa. La xef Ada Parellada, padrina de la Setmana de la Natura, i Albert Bosch, un dels dos ambaixadors de l'Ultra Clean Marathon, els han alliberat després de recuperar-se d'un tret al cap i d'un vessament de petroli.

Una Ultra Clean Marathon circular

L’Ultra Clean Marathon d’enguany ha estat circular, per donar visibilitat a la importància de tancar el cercle pel que fa a la recollida i reducció de residus, donar importància a l’economia circular, i conscienciar que hem de ser responsables dels residus al llarg de tot el cicle de vida interpel·lant les persones productes i consumidores.

L’Ultra Clean Marathon ha passat per les diferents demarcacions de Catalunya i combina paisatges de muntanya, interior i costa. Cada etapa s’ha organitzat amb el suport d’escoles, administracions locals i empreses, així com d’entitats ambientals que treballen al territori.

L’Ultra Clean Marathon ha estat organitzada conjuntament per la Xarxa de Custòdia del Territori i la Xarxa de Voluntariat Ambiental, l'Agència de Residus de Catalunya i el Departament de Territori i Sostenibilitat. Ha estat possible gràcies al suport de patrocinadors i d’empreses i entitats col·laboradores, entre les quals la Diputació de Barcelona.


 

Categories: 

Relacionats

Article

En els darrers 25 anys Catalunya ha recollit selectivament 6,5 tones de residus orgànics i, gràcies al seu tractament per a fer-ne compost, “s’ha evitat l’emissió d’1.476.422 tones de CO2 equivalent (CO2eq) a l’atmosfera si haguessin anat cap a l’abocador”. Tenint en compte que un turisme mitjà que circula 10.000 quilòmetres a l’any emet una tona de CO2eq, en un quart de segle s’ha produït un estalvi equivalent al que emeten 1.476.422 cotxes. Així ho ha explicat aquest dissabte la secretària d’Acció Climàtica, del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Anna Barnadas, durant la celebració del 25è aniversari de la planta de compostatge de Torrelles de Llobregat (Baix Llobregat), la primera d’aquest tipus que es va posar en marxa al país.

Article

En concret, durant el 2020 es van emetre 2,7 milions de tones de CO2, mentre que el 2019 van ser 3,6. D’aquesta quantitat, 330.090 tones corresponen a l’estalvi de consum energètic, tant el domèstic, l’industrial com el comercial i de serveis. Una baixada, no estructural, que ha ajudat a assolir el 42% dels compromisos de reducció fixats per a l’any 2030. Aquestes són unes de les principals dades de l’Informe de l’emergència climàtica a Barcelona 2020.

Notícia

El Congrés de Bioeconomia, celebrat en el marc de la Fira de Sant Miquel, ha acollit la presentació del projecte d’especialització competitiva territorial El Bosc, el primer recurs de l’economia verda. En el decurs de la jornada s’ha presentat el projecte de biorefineria dedicada a obtenir matèries primeres a partir de matèria vegetal procedent dels boscos provinents del Pirineu de Lleida.

Butlletí