Tres parcs de L’Hospitalet formen part aquest estiu de la xarxa metropolitana de refugis climàtics

25/08/2021 - 09:00

Els parcs de Can Buxeres, de les Planes i de l’Alhambra s’integren en aquesta iniciativa que té per objectiu proporcionar condicions de confort tèrmic en episodis de temperatures extremes L’Ajuntament està elaborant una proposta per incrementar l’any que ve els espais amb una xarxa secundària a exteriors i equipaments municipals.

El parc metropolità de Can Buxeres, el parc metropolità de les Planes i el parc de l’Alhambra formen part aquest estiu de la xarxa metropolitana de refugis climàtics (XMRC), una iniciativa de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) en col·laboració amb els ajuntaments, que té per objectiu proporcionar condicions de confort tèrmic en episodis de temperatures extremes.

Es tracta d’una de les estratègies posades en marxa per intentar pal·liar els efectes negatius que les onades de calor, una de les conseqüències del canvi climàtic, tenen sobre les persones.

Aquesta xarxa, que aplega diversos municipis metropolitans, serveix per facilitar a la ciutadania, i en especial a la població més vulnerable a la calor extrema —gent gran, nadons, malalts crònics...—, espais adequats, accessibles i segurs per recuperar-se de l’estrès tèrmic que provoquen les altes temperatures sobre el cos humà.

Als espais exteriors, com els tres parcs de L’Hospitalet que són refugis climàtics, la temperatura de confort es pot assolir per mitjà de mètodes naturals, com punts d’aigua o una elevada presència de vegetació que ajuda a termoregular la temperatura, donant un ambient més fresc i reconfortant.

Els tres parcs estan senyalitzats com a refugis climàtics. Concretament, el parc de Can Buxeres en té tres zones específiques, ubicades als extrems i la part central amb una superfície total de 25.470 m2, que tenen elevada presència d’agrupacions d’arbres —on hi destaquen els plàtans, a més del xiprer, l’arbre de la vida i el pi pinyoner—, i compta amb set fonts d’aigua potable.


Al parc de les Planes la zona de refugi és a la franja est, situada entre el carrer de Sant Rafael i el carrer del Teide, de 19.479 m2 i més arbrada, amb presència de pins, garrofers, acàcies i pollancres, i de fonts d’aigua potable. I al parc de l’Alhambra, a Santa Eulàlia, la zona ocupa tota l’àrea de 9.193 m2, que té una vegetació arbòria densa i dues fonts d’aigua potable.

L’Ajuntament també està treballant en una proposta ampliada per a l’any que ve que inclogui una xarxa secundària de refugis climàtics a altres exteriors i a equipaments municipals, com algunes biblioteques, en la línia encetada d’impulsar accions davant l’emergència climàtica, com la naturalització de patis escolars, l’increment d’espais d’ombra i la plantació de nou arbrat.


 

Categories: 
Municipis: 
BarcelonèsL'Hospitalet de Llobregat

Relacionats

Article

Una programació de divulgació científica per a tots els públics que inclou conferències, contes i tallers per a infants, una exposició i una taula rodona. El cicle tindrà lloc a tres equipaments municipals: la Biblioteca Central Tecla Sala, el Centre Cultural Sant Josep i l’Auditori Barradas.

Article

L’Assemblea Ciutadana pel Clima celebra aquesta setmana una sèrie de sessions de debat sobre mobilitat, consum i energia, els tres temes centrals que han estat escollits pel centenar de participants de la trobada deliberativa. Aquesta iniciativa vol donar resposta a la pregunta “Què podem fer per a fer front a l’emergència climàtica a Barcelona?” des d’un punt de vista local amb l’objectiu de concretar accions i solucions per a millorar la ciutat.

Article

El projecte Urban Innovativative Actions (UIA) Refugis Climàtics ha suposat la conversió d’11 escoles de la ciutat en refugis climàtics per tal de fer front a les altes temperatures. Ara aquesta prova pilot s’ha integrat amb les polítiques públiques de l’Ajuntament a través del programa Transformem els patis.

Butlletí