Tot un món virtual per divulgar la ciència

Sostenible.cat
18/01/2010

Segurament molts recordaran Second Life, aquell món virtual que l'any 2007 va acaparar durant mesos l'atenció dels mitjans i semblava ser la revolució definitiva a internet. Un cop passada la fal·lera, el software que feia possible crear aquest entorn 3D hiperrealista -OpenSim, lliure i de codi obert- ha afavorit l'aparició d'altres móns virtuals dedicats a alguna cosa més que l'oci i les relacions personals. Un dels darrers a la llista és el Mundo Virtual de la Ciencia, que s'ha presentat aquest divendres 15 de gener.

Es tracta d'un projecte ideat per l'empresa Alternativa de Medios i finançat per la Fundació Espanyola per a la Ciència i Tecnologia del Ministeri de Ciència i Innovació, amb l'objectiu de crear on entorn virtual en 3D on les entitats dedicades a la divulgació i comunicació científica, com ara museus, centres de ciència i planetaris, puguin experimentar amb l'ús i capacitats pedagògiques d'aquests entorns. En el projecte hi col·laboren, entre d'altres, l'Observatori de la Comunicació Científica de la Universitat Pompeu Fabra i el Museu de Ciències Naturals de Barcelona.

Quatre espais per explorar i interactuar
El Mundo Virtual de la Ciencia es planteja doncs com un prototip, per mostrar quines són les possibilitats que ofereixen els móns virtuals en el terreny de la divulgació científica. De moment, el món oferirà quatre zones amb quatre tipus de continguts (aquí podeu veure un recull de fotos):

-Zona museu: aquí els centres podran veure com es pot mostrar el seu patrimoni, afegint continguts textuals i multimèdia per ampliar la informació. Cal destacar que en aquests entorns els visitants no només "veuen" les obres, sinó que també poden interactuar, les poden "viure". Aquesta zona també disposarà d'una àrea que permetrà realitzar conferències virtuals.

-Simulació d'una part del cos humà per ensenyar com es pot observar en detall, en tres dimensions, l'anatomia i fisiologia dels òrgans.

-Espai natural: aquí s'ha reproduït un aiguamoll, on els visitants podran veure -i escoltar- les espècies més comunes que habiten aquests espais.

-Zona de geologia: finalment, el món virtual permet visitar i aprendre-ho tot sobre un volcà, sense el perill d'acabar plens de cendra.

Tal i com explica Cristina Ribas, col·laboradora en el projecte, l'objectiu és "obrir els ulls" als museus i centres de ciència sobre les possibilitats que ofereixen aquests entorns. No només perquè poden posar a l'abast de tothom el seu patrimoni a través d'internet, sinó perquè també poden completar amb un espai virtual tot allò que expliquen durant les visites al seu centre.  

Més informació i instruccions sobre com accedir-hi, al bloc del Mundo Virtual de la Ciencia.

Etiquetes: 

Relacionats

Article

La guia de bones pràctiques “Cultural and spiritual significance of nature. Guidance for protected and conserved area governace and management” acaba de sortir publicada en el número 32 la col·lecció de la Comissió Mundial d’Àrees Protegides d’UICN.

Article

Hàbitat és una guia d’activitats per a l’educació ambiental que pretén abordar la tasca educativa partint de l’experiència vivencial. S’utilitza l’activitat, el joc, la simulació i la implicació, fins i tot física, en la modelització dels processos com a suport del diàleg amb la realitat.

Article

Creat per ISGlobal, el seu objectiu és sensibilitzar el públic jove sobre com es transmeten les infeccions i com es poden prevenir

Butlletí