Torrelles crea un Banc de Terres per a lluitar contra l’abandonament de terres i la desocupació

El parc agrari a Torrelles de Llobregat té actualment prop d’un 70% de terres en situació d’improductivitat, és a dir, abandonades.
Francina Verdés. Ajuntament de Torrelles del Llobregat
16/02/2014 - 00:00

La regidoria de Promoció Econòmica ha posat en marxa aquest febrer el projecte Banc de Terres de Torrelles amb l'objectiu de dinamitzar econòmicament l'espai agroforestal d'aquest petit municipi, és a dir, l'agricultura de muntanya i, en paral·lel, oferir alternatives en la lluita contra el fantasma de la desocupació. El projecte Banc de Terres, una iniciativa pionera a la comarca del Baix Llobregat emmarcada en l'àmbit del Pla Director de les Muntanyes del Baix del Consell Comarcal, es troba en la seva fase inicial i es desplegarà al complet al llarg d'aquest 2014. De moment, ja ha posat en marxa el Registre Municipal per a propietaris que vulguin oferir terres i els demandants.

El Banc de Terres de Torrelles neix amb la pretensió de recuperar les zones de cultiu abandonades al municipi - un 68% del total de zones agrícoles- i fer front a l'envelliment de la població dedicada a l'activitat agrícola.  Al mateix temps, vol oferir clarament alternatives econòmiques a persones desocupades, de dins i fora del municipi, interessades en desenvolupar la seva activitat econòmica en el sector de l'agricultura.

Un 68% de terres no explotades: apostar per l'agricultura de muntanya
Torrelles és un municipi de sis mil habitants, de tradició agrícola i boscatera, situat enmig de les Muntanyes del Baix Llobregat i conegut per produir una cirera d'alta qualitat reconeguda dins el sector. La conservació i recuperació de les finques agrícoles es considera indispensable per al futur de Torrelles. Propera a la gran ciutat, la població ha patit els efectes de l'alta pressió urbanística les darreres dècades, convertint-se en municipi dormitori en molts casos. El manteniment dels cultius agrícoles actuals i la recuperació dels conreus abandonats són estratègies clau per disminuir el risc d'incendis al municipi, per protegir els béns naturals i patrimonials relacionats amb la producció agrícola, per mantenir el medi rural viu i potenciar els seus valors ambientals, i fins i tot per fer front a les amenaces immobiliàries que segueixen en peu. Amb aquesta filosofia, s'ha engendrat el projecte Banc de Terres.

L'abandonament de terres és una realitat, difícil de quantificar amb xifres reals. Al parc agrari de Torrelles, actualment, hi ha comptabilitzats 70 productors, la majoria dels quals treballen arbres fruiters com cirerers o presseguers. El Cens Agrari de la Generalitat (2009) parla de 137 hectàrees de superfície agrària utilitzada a Torrelles, principalment de cultius fruiters de secà, com els cirerers. Prenent com a referència l'espai classificat com a agrícola al cadastre de 2003 (397ha), les terres no explotades rondarien el 68% del total. Aquestes xifres són aproximades però deixen entreveure la desfavorable situació del mapa agrícola del municipi.

Alternatives per a la població desocupada: l'agricultura com a professió
L'alarmant situació de desocupació que afecta a la població activa actualment és l'altre dels factors que han impulsat la iniciativa del Banc de Terres, un 16,2% d'atur a la comarca del Baix Llobregat, un 12% a Torrelles. En aquest sentit, el Banc de Terres de Torrelles facilitarà l'accés a la terra a nous agricultors, propietaris que han vist com el bosc s'apoderava de les seves finques i aquestes perdien valor o agricultors en actiu que vulguin ampliar la producció.

Prioritàriament, el Banc de Terres va destinat a aquelles persones que es troben en situació de desocupació, residents a Torrelles de Llobregat i que estan interessades en convertir la producció agrària en la seva principal ocupació, és a dir, dedicar-s'hi a temps complet i de forma professional. Els destinataris de les terres que s'ofereixin, tot i així, no han de ser exclusivament residents al municipi de Torrelles, sinó que l'accés als camps disponibles es fa extensible a persones procedents de tota la comarca del Baix Llobregat i també en menor grau a persones que vulguin treballar la terra a temps parcial.

Fase inicial: obert el Registre del Banc de Terres i futur inventari
L'Ajuntament de Torrelles és el primer de la comarca del Baix Llobregat que emprèn un projecte de Banc de Terres. Les regidories de Promoció Econòmica i la de Medi Ambient, estan al capdavant d'aquesta iniciativa que ja compta amb el Reglament municipal del Banc de Terres, aprovat inicialment el passat 30 de gener.

El projecte es troba en una fase inicial d'aplicació.  De moment, ja s'ha obert el Registre Municipal de Terres que comptabilitzarà propietaris interessats en oferir finques al Banc de Terres -es trobin o no en situació d'abandonament- i, en paral·lel, es crearà una base de dades amb tots aquells demandants que vulguin tirar endavant projectes de producció agrícola a la zona. I en els propers mesos, elaborarà un inventari actualitzat del parc agrari local que especificarà les zones abandonades al municipi, els espais agrícoles estratègics per a la bossa municipal de terres de cultiu, o les finques critiques des d'un punt de vista de prevenció d'incendis, és a dir, properes als boscos.

Quan el projecte estigui en marxa, el consistori torrellenc, en col·laboració amb institucions i entitats locals i comarcals com la Cooperativa de Pagesos de Torrelles, el Consell Comarcal del Baix Llobregat o el mateix Parc Agrari del Baix Llobregat, oferirà als productors assessorament tècnic i professional, així com informació sobre les alternatives formatives i les ajudes existents per a la recuperació de terres com és el cas de la rompuda de terres - conversió d'un camp abandonat en productiu novament-.

Municipis: 
Baix LlobregatTorrelles de Llobregat

Relacionats

Article

Té l’objectiu de reduir el consum d’energia, augmentar el consum d’energia renovables i disposar d’eines avançades d’avaluació del consum · Es tracta d’una iniciativa que l’Ajuntament recull de la Diputació de Barcelona i que inclou mesures d’estalvi en l’ús de recursos i de millora de l’eficiència energètica de les instal·lacions esportives

Article

L'alumnat i els centres educatius de Sant Joan Despí seran agents protagonistes en la lluita de la ciutat per mitigar els efectes del canvi climàtic i per transitar cap a un model més sostenible i ecològic

Article

La flota municipal de cotxes elèctrics compartits suma 4 nous vehicles, un d'ells, una furgoneta. El servei de transport públic compartit ha suposat l'estalvi de 9 tones d’emissions de CO2 en els gairebé 4.000 desplaçaments que s’han realitzat durant els primers 10 mesos de funcionament.​

Butlletí