TMB participa en un projecte per convertir fangs de depuradora en combustible per al bus

Font: TMB

02/11/2020 - 13:00

El LIFE Nimbus, cofinançat pels fons europeus, experimentarà, amb la producció de biogàs, un dels eixos de l'aposta verda per al transport públic de l'àrea metropolitana.

TMB participa activament en el projecte europeu LIFE Nimbus, que acaba d'iniciar-se amb l'objectiu de millorar l'economia circular entre la ciutat —a través del transport urbà— i les plantes de tractament d'aigües residuals mitjançant la implantació d'un nou model sostenible: l'ecofactoria.

L'objectiu de Nimbus (de l'anglès non-impact bus) és convertir una tradicional planta depuradora d'aigües residuals en una instal·lació generadora de recursos de valor. El producte serà gas metà, que servirà com a combustible d'un autobús urbà de la flota de TMB per al seu circuit diari. Per a l'experiment s'utilitzarà un autobús estàndard de la cotxera de la Zona Franca, especialitzada en l'ús del gas natural comprimit.

Biocombustible per a un transport verd

Dins del projecte, que compta amb finançament de la Comissió Europea, ​​es dissenyarà, construirà i s'operarà una planta de demostració de metanació biològica a l'estació depuradora d'aigües residuals del Baix Llobregat, situada al municipi del Prat i no gaire lluny de la Zona Franca. El biometà que es produeixi a partir dels fangs de la depuradora serà utilitzat com a combustible en l'autobús i d'aquesta manera es podrà obrir una nova via per impulsar el transport verd i la descarbonització de l'economia.

Gràcies a la investigació i a la col·laboració entre els sectors públic i privat es pretén demostrar la capacitat tècnica i la viabilitat econòmica de la tecnologia power-to-gas: la conversió d'energia elèctrica en gas basada en processos biològics per produir biometà, amb la finalitat d'emmagatzemar els excedents de les energies renovables.

El projecte està coordinat per la fundació Centre Tecnològic de l'Aigua (Cetaqua) i, a banda de TMB, compta amb la participació d'Aigües de Barcelona, operadora de la depuradora del Baix Llobregat; Labaqua, encarregada del disseny i la construcció de la unitat de metanació biològica, i del grup de recerca GENOCOV de la Universitat Autònoma de Barcelona, a càrrec del disseny, la construcció i el desenvolupament de la tecnologia bioelectroquímica. També compta amb el suport de l'Àrea Metropolitana de Barcelona.


 

Relacionats

Article

49 equips participants i gairebé 20.000 € recaptats per entitats ambientals a la 6a edició de la cursa de plogging per excel·lència a Catalunya. Gràcies als participants s'ha alliberat una tona de deixalles a l’espai natural d’Osona pel que han passat.

Article

Els veïns i veïnes de Parets del Vallès ja poden demanar el servei de recollida de mobles a domicili a través de l’App Parets.

Article

La tinenta d’alcaldia d’Urbanisme, Transició Ecològica, Serveis Urbans i Habitatge, Laia Bonet, ha mostrat a Brussel·les el compromís de Barcelona amb la millora de la qualitat de l’aire a la ciutat. Ha estat en el marc d’una reunió amb l’eurodiputat Javi López, ponent del Parlament Europeu per a la revisió de la Directiva de la qualitat de l’aire, i amb François Wakenhut, cap de la unitat de qualitat de l’aire de la Comissió Europea

Butlletí