Terrassa promou la implantació de les comunitats energètiques amb la signatura d'un protocol d'intencions

10/01/2022 - 10:26

El protocol estableix les bases per a la creació d'un marc de col·laboració entre l'Ajuntament, el teixit empresarial local i les entitats signatàries per intercanviar informacions i experiències que ajudin a la creació de comunitats energètiques. La durada d'aquest protocol és de dos anys, prorrogable a dos més, i el seguiment anirà a càrrec d'una comissió que es reunirà cada sis mesos. 

La presentació del document, que ha tingut lloc aquest desembre a la sala d'actes de l'Escola Superior d'Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT), ha estat presidida per la tinenta d'alcalde de Territori i Sostenibilitat, Lluïsa Melgares, i ha comptat amb les intervencions de la directora de l'Institut Català de l'Energia (ICAEN), Marta Morera; del director de l'ESEIAAT, Xavier Roca; i del regidor de Medi Ambient i Sostenibilitat i Energia de Terrassa, Carles Caballero.

Per a Melgares, «la signatura d'aquest protocol d'intencions demostra el compromís compartit per l'Ajuntament, per treballar per un model energètic més sostenible, just i ètic. El principi d'un camí cap a una transició energètica que aposti per les energies renovables i la descarbonització, per així poder fer front comú a l'emergència climàtica».

A la presentació hi ha assistit una representació de les institucions signants: Ajuntament de Terrassa; Institut Català d'Energia; Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya; Universitat Politècnica de Catalunya; Patronal catalana CECOT; Cambra  de Comerç, Indústria i Serveis de Terrassa; MútuaTerrassa; Consorci Sanitari de Terrassa; Cambra de la Propietat Urbana de Terrassa; i les organitzacions sindicals,  Comissions Obreres (CCOO) i Unió General de Treballadors (UGT).

Directrius del protocol

Les entitats i organismes signants es comprometen a concretar i desenvolupar tot un seguit d'accions de forma col·laborativa en els següents àmbits:

  • Impulsar les comunitats d'energies renovables i les comunitats ciutadanes d'energia a Terrassa i col·laborar en la recerca de subvencions.
  • Col·laborar en la realització dels estudis de viabilitat, en la preparació dels projectes i treballs per definir la naturalesa jurídica de les comunitats.
  • Impulsar i participar en projectes de generació i autoconsum col·lectiu d'energia renovable, d'emmagatzematge i de promoció de la mobilitat sostenible i elèctrica.
  • Treballar amb les administracions per reduir els tràmits per legalitzar les instal·lacions.
  • Impulsar el procés de transició energètica en el municipi i treballar per desenvolupar eines de comunicació cap a la ciutadania
  • Posar en marxa instruments de finançament participatiu pels projectes d'energies renovables.
  • Promoure la formació professional específica per qualificar els tècnics que necessitarà aquest sector. 
  • Promoure la generació de talent i l'emprenedoria en àmbit energètic, i la digitalització, que ha de permetre millorar les eines de gestió, control i governança.
  • Impulsar les sinergies amb les empreses i les start-ups emergents de l'entorn industrial català, aprofitant les iniciatives d'agrupacions d'empresàries i empresaris, i cambres de comerç.
  • Analitzar solucions considerant criteris d'ecodisseny, petjada de CO₂ i d'impacte a llarg termini.
  • Introduir la perspectiva de gènere en els òrgans de governança, comitès tècnics i comissions.
  • Realitzar estudis sobre la xarxa de distribució i les possibles necessitats de millora per esdevenir una xarxa intel·ligent.


Què és una comunitat energètica?

Una comunitat energètica és un instrument organitzatiu per avançar cap a una transició energètica més sostenible i justa, ja que dona oportunitats perquè tothom pugui participar en el sector elèctric. Pot ser una associació, una  cooperativa, o qualsevol altra entitat jurídica sense ànim de lucre en la que hi poden participar voluntàriament ciutadania, entitats, empreses i administració local.
D'acord amb les directives europees que les regulen i la llei del sector elèctric, les comunitats energètiques permeten que diferents actors locals participin activament de la transició energètica de forma conjunta, ja sigui produint energia, compartint-la, o establint mecanismes de gestió i estalvi energètic. L'objectiu és generar beneficis socials i ambientals fomentant el desenvolupament de projectes d'energia solar a nivell local.


 

Municipis: 
Vallès OccidentalTerrassa

Relacionats

Article

29 habitatges del barri de Montolivet ja funcionen amb l’energia que genera la instal·lació. Situada al teulat de les antigues escoles de Sant Pere Màrtir i a l’Escola Bressol Municipal, té una potència de 30 kW. L’Ajuntament d’Olot participa com un soci més de la comunitat energètica de Montolivet, que entra a formar part d’una prova pilot de digitalització de la Generalitat.

Article

La web detalla el consum energètic i hídric dels equipaments municipals i les mesures preses per fomentar l’estalvi

Article

Les parròquies se sumen a Energia del Prat amb plaques fotovoltaiques a les cobertes de les esglésies de Sant Pere i Sant Pau i de la Mercè. Amb aquestes noves instal·lacions, la comunitat local d'energia arribarà a produir 1.225kW.

Butlletí