Terrassa promou la implantació de les comunitats energètiques amb la signatura d'un protocol d'intencions

10/01/2022 - 10:26

El protocol estableix les bases per a la creació d'un marc de col·laboració entre l'Ajuntament, el teixit empresarial local i les entitats signatàries per intercanviar informacions i experiències que ajudin a la creació de comunitats energètiques. La durada d'aquest protocol és de dos anys, prorrogable a dos més, i el seguiment anirà a càrrec d'una comissió que es reunirà cada sis mesos. 

La presentació del document, que ha tingut lloc aquest desembre a la sala d'actes de l'Escola Superior d'Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT), ha estat presidida per la tinenta d'alcalde de Territori i Sostenibilitat, Lluïsa Melgares, i ha comptat amb les intervencions de la directora de l'Institut Català de l'Energia (ICAEN), Marta Morera; del director de l'ESEIAAT, Xavier Roca; i del regidor de Medi Ambient i Sostenibilitat i Energia de Terrassa, Carles Caballero.

Per a Melgares, «la signatura d'aquest protocol d'intencions demostra el compromís compartit per l'Ajuntament, per treballar per un model energètic més sostenible, just i ètic. El principi d'un camí cap a una transició energètica que aposti per les energies renovables i la descarbonització, per així poder fer front comú a l'emergència climàtica».

A la presentació hi ha assistit una representació de les institucions signants: Ajuntament de Terrassa; Institut Català d'Energia; Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya; Universitat Politècnica de Catalunya; Patronal catalana CECOT; Cambra  de Comerç, Indústria i Serveis de Terrassa; MútuaTerrassa; Consorci Sanitari de Terrassa; Cambra de la Propietat Urbana de Terrassa; i les organitzacions sindicals,  Comissions Obreres (CCOO) i Unió General de Treballadors (UGT).

Directrius del protocol

Les entitats i organismes signants es comprometen a concretar i desenvolupar tot un seguit d'accions de forma col·laborativa en els següents àmbits:

  • Impulsar les comunitats d'energies renovables i les comunitats ciutadanes d'energia a Terrassa i col·laborar en la recerca de subvencions.
  • Col·laborar en la realització dels estudis de viabilitat, en la preparació dels projectes i treballs per definir la naturalesa jurídica de les comunitats.
  • Impulsar i participar en projectes de generació i autoconsum col·lectiu d'energia renovable, d'emmagatzematge i de promoció de la mobilitat sostenible i elèctrica.
  • Treballar amb les administracions per reduir els tràmits per legalitzar les instal·lacions.
  • Impulsar el procés de transició energètica en el municipi i treballar per desenvolupar eines de comunicació cap a la ciutadania
  • Posar en marxa instruments de finançament participatiu pels projectes d'energies renovables.
  • Promoure la formació professional específica per qualificar els tècnics que necessitarà aquest sector. 
  • Promoure la generació de talent i l'emprenedoria en àmbit energètic, i la digitalització, que ha de permetre millorar les eines de gestió, control i governança.
  • Impulsar les sinergies amb les empreses i les start-ups emergents de l'entorn industrial català, aprofitant les iniciatives d'agrupacions d'empresàries i empresaris, i cambres de comerç.
  • Analitzar solucions considerant criteris d'ecodisseny, petjada de CO₂ i d'impacte a llarg termini.
  • Introduir la perspectiva de gènere en els òrgans de governança, comitès tècnics i comissions.
  • Realitzar estudis sobre la xarxa de distribució i les possibles necessitats de millora per esdevenir una xarxa intel·ligent.


Què és una comunitat energètica?

Una comunitat energètica és un instrument organitzatiu per avançar cap a una transició energètica més sostenible i justa, ja que dona oportunitats perquè tothom pugui participar en el sector elèctric. Pot ser una associació, una  cooperativa, o qualsevol altra entitat jurídica sense ànim de lucre en la que hi poden participar voluntàriament ciutadania, entitats, empreses i administració local.
D'acord amb les directives europees que les regulen i la llei del sector elèctric, les comunitats energètiques permeten que diferents actors locals participin activament de la transició energètica de forma conjunta, ja sigui produint energia, compartint-la, o establint mecanismes de gestió i estalvi energètic. L'objectiu és generar beneficis socials i ambientals fomentant el desenvolupament de projectes d'energia solar a nivell local.


 

Municipis: 
Vallès OccidentalTerrassa

Relacionats

Article

La web detalla el consum energètic i hídric dels equipaments municipals i les mesures preses per fomentar l’estalvi

Article

29 habitatges del barri de Montolivet ja funcionen amb l’energia que genera la instal·lació. Situada al teulat de les antigues escoles de Sant Pere Màrtir i a l’Escola Bressol Municipal, té una potència de 30 kW. L’Ajuntament d’Olot participa com un soci més de la comunitat energètica de Montolivet, que entra a formar part d’una prova pilot de digitalització de la Generalitat.

Article

Les parròquies se sumen a Energia del Prat amb plaques fotovoltaiques a les cobertes de les esglésies de Sant Pere i Sant Pau i de la Mercè. Amb aquestes noves instal·lacions, la comunitat local d'energia arribarà a produir 1.225kW.

Butlletí