Tarragona estrena l'eco, una moneda social

Alguns economistes assenyalen que les monedes socials afavoreixen la creació de riquesa a escala local
Redacció
07/09/2009 - 00:00
El vostre municipi també ha endegat una campanya interessant? Contacteu amb nosaltres: redaccio@sostenible.es

Una trentena de petits comerços de Tarragona s'han unit per crear una moneda social, l'Eco, amb l'objectiu de promoure una economia solidària i ètica, que doni suport al desenvolupament del comerç local, el consum de proximitat més ecològic i la producció i agricultura biològica. Entre aquest mes de setembre i octubre, la Xarxa Eco (www.xarxaeco.org) posarà en circulació els primers bitllets d'Eco per valor d'uns 9.000 euros, amb un fons de 300 Ecos per comerç, de manera que els clients puguin provar com funciona la nova moneda.

En un moment en què la crisi econòmica ofega i els bancs han tancat l'aixeta del crèdit, aquesta alternativa aporta liquidesa per satisfer les necessitats de la gent i menys dependència de les fluctuacions dels mercats financers, asseguren els seus promotors. De fet, aquesta iniciativa ja ha donat molt bons resultats a d'altres països, augmentant significativament la creació de riquesa i la seva circulació contínua en una regió determinada, reforçant l'economia real.

Com funciona l'Eco?
Un Eco és equivalent a un Euro, i manté una paritat fixa amb la moneda oficial. Això vol dir que per 1 Eco es pot obtenir el valor d'1 Euro en productes o serveis. Els comerços adherits a la xarxa lliuraran bitllets Eco als clients que sol·licitin rebre el seu canvi en aquesta moneda. Una vegada a la butxaca del client, aquests Ecos es podran fer servir per pagar parcialment -o totalment en alguns casos- als productors, comerciants i prestadors de serveis adherits a la xarxa. D'aquesta manera, es fidelitza la clientela i augmenten els ingressos dels comerciants.

(P)

Per què fer servir Ecos?
Segons els promotors de la iniciativa, "la moneda convencional fomenta actituds anti-socials com la competència, la cobdícia, l'egoisme, la usura, el guany individual i la destrucció del medi enlloc de la producció localitzada, els preus justos, la cooperació, la confiança i l'altruisme". L'Eco, en canvi, està dissenyat per a circular entre totes les persones que volen aportar alguna cosa als altres, reforçant a més a més el sentiment de comunitat. D'altra banda, els bitllets, d'1 i 5 Ecos, tenen caducitat, fet que estimula la seva circulació i evita que els diners acabin acumulant-se a mans de poques persones.

Un altre factor positiu és que aquest sistema permet que la riquesa creada localment circuli més temps dintre de la pròpia comunitat que la genera, mentre que si només es comprés en grans cadenes els beneficis anirien a una altra part ràpidament. De fet, argumenten des de la Xarxa Eco, "els comerços de tota la vida tendeixen a desaparèixer per l'avanç de les grans cadenes en les quals el tracte és despersonalitzat; però està comprovat que aquestes tendències es poden revertir amb l'ús d'una moneda social".

Més informació: www.xarxaeco.org

Una solució a la contracció del crèdit

Bernard Lietaer és un economista belga, va ser arquitecte de l'Euro i executiu del Banc Central de Bèlgica i té més de 30 anys d'experiència en sistemes monetaris. Avui és el principal promotor de les monedes socials com la que es crea ara Tarragona. Segons Lietaer "les tribulacions de la crisi bancària han estat notícia de primera pàgina durant mesos, i el major rescat en la història de la humanitat està en marxa. No obstant això, la economia real -en la qual les empreses fabriquen i venen béns i serveis- està resultant ser la pròxima víctima. Sigui el que sigui que els governs facin pels bancs, serà molt més difícil per a les empreses obtenir crèdits". "Proposo als ciutadans -diu Lietaer- crear sistemes de moneda social i crèdit mutu; això té sentit a qualsevol escala. Aquest enfocament previndrà o reduirà el estrangulament de l'economia real per la contracció del crèdit."

Relacionats

Article

El Consistori reforça el seu compromís amb el desenvolupament sostenible a través de la seva adhesió al Pla d'Acció de Compra Pública Verda de la Generalitat de Catalunya 2022-2025

Article

La instal·lació de la xarxa de calor amb combustible renovable ha durat quatre mesos

Article

L’aigua prové de la depuradora de Sabadell i arriba al municipi en camions cisterna. Properament s’espera poder fer ús també de l’aigua de la depuradora del Prat de Llobregat

Butlletí