Tancant el cicle: la Comissió Europea adopta un nou i ambiciós paquet d'Economia Circular

Tècnic de Medi Ambient i de la Secretaria tècnica de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat
21/12/2015 - 00:00

La Comissió Europea ha adoptat un nou i ambiciós paquet d'Economia Circular per estimular la transició d'Europa cap a una economia circular que impulsarà la competitivitat global, fomentar el creixement econòmic sostenible i la generació de nous llocs de treball, ajudar les empreses i els consumidors europeus per fer la transició a una economia més forta i més circular en què s'utilitzen els recursos de forma més sostenible.

La Comissió Europea ha adoptat un nou i ambiciós paquet d'Economia Circular per estimular la transició d'Europa cap a una economia circular que impulsarà la competitivitat global, fomentar el creixement econòmic sostenible i la generació de nous llocs de treball, ajudar les empreses i els consumidors europeus per fer la transició a una economia més forta i més circular en què s'utilitzen els recursos de forma més sostenible.

Les accions proposades contribuiran a "tancar el cercle" dels cicles de vida de productes a través d'un major reciclatge i reutilització, i aportar beneficis tant per al medi ambient i l'economia. Els plans d'extreure el màxim valor i l'ús de totes les matèries primeres, productes i residus, fomentant l'estalvi energètic i la reducció de les emissions de gasos d'hivernacle. Les propostes abasten el cicle de vida: des de la producció i el consum de la gestió de residus i el mercat de matèries primeres secundàries.

Aquesta transició serà recolzada financerament pel finançament ESIF, 650 milions d '€ d'Horitzó 2020 (el programa de finançament de la UE per a la investigació i la innovació), 5.5 b € dels fons estructurals per a la gestió de residus, i les inversions en l'economia circular a nivell nacional.

Un Pla d'Acció de la UE per a l'Economia Circular
El Parquet d'Economia Circular dóna un senyal clar als agents econòmics que la Unió Europea està utilitzant totes les eines disponibles per transformar la seva economia, obrint el camí a noves oportunitats de negoci i impulsar la competitivitat. Les àmplies mesures per canviar el cicle de vida complet del producte van més enllà d'un enfocament estret de l'etapa final de la vida útil i subratllen la clara ambició de la Comissió de transformar l'economia de la UE i oferir resultats. Formes innovadores i més eficients de produir i consumir han de sorgir cada vegada més com a resultat dels incentius que estem posant al seu lloc.

L'economia circular té el potencial de crear molts llocs de treball a Europa, mentre que preserva preciosos i cada vegada més escassos recursos, la reducció dels impactes ambientals de l'ús de recursos i la injecció de nou valor en els productes de rebuig. Mesures sectorials també s'exposen, així com les normes de qualitat de les matèries primeres secundàries.

Les accions clau adoptades avui o per ser portat a terme sota el mandat actual de la Comissió són:

  • El finançament de més de 650 milions d '€ en Horitzó 2020 i 5,5 b dels Fons Estructurals;
  • Accions per reduir el malbaratament d'aliments incloent una metodologia comuna de mesurament, la millora de marcat de la data, i les eines per assolir l'objectiu global de desenvolupament sostenible per reduir a la meitat el malbaratament d'aliments per a l'any 2030;
  • Desenvolupament d'estàndards de qualitat de les matèries primeres secundàries per augmentar la confiança dels operadors en el mercat únic;
  • Mesures en el pla de treball de disseny ecològic per a 2015-2017 per promoure la reparabilitat, durabilitat i reciclabilitat dels productes, a més de l'eficiència energètica;
  • Un reglament revisat sobre els abonaments, per facilitar el reconeixement dels fertilitzants orgànics i derivats de residus al mercat únic i donar suport al paper de la bio-nutrients;
  • Una estratègia de plàstics en l'economia circular, abordar les qüestions de reciclabilitat, biodegradabilitat, la presència de substàncies perilloses en els plàstics, i reduir significativament les deixalles marines;
  • Una sèrie d'accions en la reutilització de l'aigua que inclou una proposta legislativa sobre els requisits mínims per a la reutilització d'aigües residuals.

La Comunicació adoptada inclou un calendari clar per a les accions proposades i un pla per a un marc de control senzill i eficaç per a l'economia circular.
 

Etiquetes: 
AdjuntMida
Image icon circular-economy.gif48 KB

Relacionats

Article

Quina petjada de carboni produïm? L’alumnat del projecte “Escoles For Future! Complim la Llei 16/2017!” de l’Institut Les Vinyes de Santa Coloma de Gramenet ha analitzat la petjada de carboni a l’institut. L’anàlisi és part del treball en conscienciació ambiental que duu a terme el programa Escoles for Future que ha treballat ACPP junt amb l’Institut Les Vinyes durant aquest curs escolar 2021-2022.

Article

L’Ajuntament de Tarragona ha presentat la nova edició de la campanya de fauna marina, amb l’objectiu d’incentivar el compromís social vers la protecció de la fauna i donar a conèixer la biologia dels animals marins, com identificar els seus rastres o com actuar en cas de detectar-los.

Article

Els propers mesos s’implantaran un seguit d’iniciatives per ajudar a disminuir els nivells de soroll a la ciutat com, per exemple, una nova eina per delimitar les zones més tensionades acústicament en horari nocturn. El soroll és el segon factor ambiental amb més impacte en la salut de la població, just per darrere de la contaminació de l’aire. A causa de l’exposició continuada al soroll del trànsit més de 210.000 persones pateixen una afectació emocional, psicològica o social greu i més de 60.000 persones tenen un trastorn greu del son.

Butlletí