Solucions per evitar residus a les platges. Recuperem la salut del Mediterrani

Font: Rezero

19/07/2019 - 17:15

Dins del projecte ZeroBeach s'han realitzat mesures com fomentar els espais lliures de fum o el sistema de dipòsit i retorn d’envasos de begudes per recuperar la salut de les platges a les platges de Castelldefels, Gavà i el Prat de Llobregat.

Cada dia, el litoral català (amb una extensió de 580km) rep l’impacte de l’abandonament i acumulació de burilles de cigarretes, envasos de begudes d’un sol ús, vaixella de plàstic (gots, plats, coberts), entre d’altres tipus de residus que afecten directament, per una banda, al paisatge i la salut de les nostres platges i, per una altra, la nostra economia. Només al juliol del 2018, les platges turístiques van acumular una mitjana de 450.000 elements de deixalles diàries per quilòmetre quadrat.

El turisme tendeix a generar més residus sòlids que altres activitats industrials perquè fa un ús més intensiu de productes d’un sol ús i de serveis d’hostaleria. En particular, la problemàtica de deixalles marines en platges a l’estiu és molt important a causa del nivell de freqüentació de platges de Catalunya i la intensitat de l’ús. El residu principal són els plàstics (75%) i es troben seriosos problemes en relació a la separació i reciclatge de les deixalles de la sorra, així com la recollida mecànica de burilles de cigarretes.

Per aportar solucions a aquesta situació dramàtica, neix Zero Beach, un projecte creat per Rezero i eco-union amb el suport de l’Agència de Residus, l'Àrea Metropolitana de Barcelona i BeMed, que té com a objectiu principal alliberar les platges dels residus, a partir de la seva prevenció. Les entitats impulsores creuen que les platges han de considerar-se, no només un espai lúdic, sinó un paratge natural de qualitat i de respecte cap a la naturalesa, en coherència amb la societat Residu Zero.

Per tal d’erradicar la presència i abandonament dels residus, durant el mes de juliol, les entitats, juntament amb els Ajuntaments de Castelldefels, Gavà i el Prat de Llobregat, provaran, en les respectives platges, accions concretes de prevenció i eliminació de residus com fomentar espais lliures de fum a les platges, establir dipòsits per envasos de begudes, foment de gots reutilitzables i campanyes de sensibilització.

Un cop avaluat l’impacte de les mesures, es definirà un marc legal que faciliti als ajuntaments i a la ciutadania aconseguir platges sanes i de qualitat.


 

Categories: 

Relacionats

Article

49 equips participants i gairebé 20.000 € recaptats per entitats ambientals a la 6a edició de la cursa de plogging per excel·lència a Catalunya. Gràcies als participants s'ha alliberat una tona de deixalles a l’espai natural d’Osona pel que han passat.

Article

Els veïns i veïnes de Parets del Vallès ja poden demanar el servei de recollida de mobles a domicili a través de l’App Parets.

Article

Torna el R-Ciclajoguina, la campanya de reciclatge de joguines amb components electrònics. Va dirigida a nens i nenes d’educació primària de totes les escoles de la ciutat.​

Butlletí