Sis projectes guardonats amb el premi contra el malbaratament alimentari de Mercabarna

Font: Mercabarna

14/01/2020 - 09:00

La primera edició dels premis Mercabarna Paco Muñoz contra el malbaratament ha guardonat sis projectes que han permès recuperar 12,5 milions de quilos d’aliments l’any. L'objectiu d’aquests guardons, creats l'any 2019, és promoure i reconèixer iniciatives que es duguin a terme contra el malbaratament alimentari, en l'esglaó de la producció i la distribució alimentària.

Projectes guanyadors

  • Millor iniciativa del sector de la producció: Kopgavà Service Trade 

Ha reduït el tamany dels naps, xirivies i porros de les safates d'hortalisses per al brou gràcies a la intervenció al camp i a la seva planta d'envasat. Amb la reducció del tamany i de la manipulació, que oxida els aliments i fa que es malmetin més ràpid, Kopgavà ha obtingut una millora organolèptica, una major conservació i la minimització de les mermes.

Gràcies a aquesta acció, la merma per safata s’ha reduït de 40 a 10 grams.

  • Millor iniciativa d’empresa majorista: Ronda Fruits

L’empresa majorista situada a Mercabarna ha estat reconeguda per la seva implicació en la donació de fruites i hortalisses al Banc dels Aliments des que, l’any 2002, es va inaugurar el magatzem d'aquesta fundació al polígon alimentari.

Al 2018, Ronda Fruits ha lliurat al Banc dels Aliments 7.300 kg.

  • Millor iniciativa d’empresa detallista: Caprabo

Des de 2010 impulsa el programa Microdonacions, en col·laboració amb el Banc dels Aliments i els supermercats de Barcelona. Aquest programa permet que 150 entitats socials recullin els aliments directament als establiments sense passar pel magatzem central del Banc, reduïnt el temps de lliurament i facilitant el consum immediat.

Caprabo ha recuperat 1.532.191 kg d'aliments que ajuden a 904 llars a l'any.

  • Millor iniciativa de treball en xarxa: Espigoladors 

Des de fa 5 anys, aquesta entitat recull fruita i verdura apta per al consum, però descartada pels circuïts comercials. Els productes que no es donen a les entitats socials, es transformen en conserves naturals i artesanals (melmelades, cremes, salses i patés) i es comercialitzen amb la marca Im-perfect.

El 2018 ha aconseguit recuperar 7.500 kg d'aliments, ha ofert 2.303.479 racions de menjar, formació i feina a 55 persones al seu obrador i ha realitzat accions de sensibilització a 26.464 persones.

  • Menció honorífica per la seva dedicació: Fundació Banc dels Aliments

Fundat el 1987, és una entitat pionera contra el malbaratament alimentari a Catalunya, implicada en molts projectes d'aprofitament alimentari que promouen la sostenibilitat i la solidaritat.

L’any 2018 el Banc dels Aliments ha aconseguit recuperar 9.161 tones d'aliments.

  • Accèssit: Ajuntament de Reus 

Des de el 2016, aquest consistori ha impulsat el Programa de Gestió Alimentària en el qual ha aconseguit implicar institucions, entitats i empreses que col·laboren i financen el projecte.

El 2018 s'han recuperat 204.833 kg d'aliments que s'han distribuït entre 5.037 persones i 1.811 famílies.


 

Categories: 

Relacionats

Opinió

Hi ha persones que poden veure un camí quan encara és fosc per tothom, i són capaces de moure terra i cel per seguir-lo. Són els pioners. En el camp del malbaratament alimentari, aquesta persona ha estat Paco Muñoz.

Aquesta reflexió de Míriam González Domínguez retrata una persona compromesa i entusiasta que ens va despertar a la rellevància d’aquest problema socioambiental i va semblar consciència per posar-hi fre. Les llavors que va plantar encara floreixen.

Entrevista

Ada Parellada va créixer a la cuina de "La Fonda Europa" i porta als gens l'estima pels aliments i la gastronomia. Ara, més enllà de la seva excel·lència com a cuinera i directora del Semproniana, Parellada és reconeguda per la seva implicació en l'aprofitament alimentari i el canvi cultural cap a la recuperació del valor dels aliments. En aquesta entrevista aprofundeix en les arrels  socioculturals del malbaratament, com es viu al seu sector i quines són les estratègies que es poden posar en marxa per redreçar aquest problema socioambiental.

Butlletí