#Sabadellésnostra, la campanya de civisme que apel·la a la convivència i a la corresponsabilitat de tothom en la cura de l’espai públic

Font: Ajuntament de Sabadell

11/12/2018 - 10:52

Amb la iniciativa, s’acompleix també una proposició aprovada al Ple municipal l’any 2017, que apel·lava a fer campanyes de sensibilització que ajudin a conscienciar i a reduir actes vandàlics i incívics a Sabadell. Per elaborar-la, tant pel que fa al disseny com al contingut dels missatges principals, s’ha comptat amb la col·laboració d’alumnat d’entre 8 i 11 anys dels Tallers d’Art per a infants i joves de l’Escola Illa.

Des d’aquest espai s’ha fet un treball de reflexió sobre com hauria de ser sota el seu punt de vista la convivència a la ciutat i han elaborat diorames –maquetes– relacionats amb el civisme, que il·lustren els diferents missatges. Són els mateixos nens i nenes els que també protagonitzen els vídeos amb les seves reflexions.

Tal com ha explicat el tinent d’alcalde i regidor d’Educació, Joan Berlanga, "tenir la ciutat que volem és cosa de tothom. Molts dels problemes que tenim són producte de l’incivisme i la solució passa perquè tothom ens en fem corresponsables; l’administració assumint la seva part en la cura de l’espai públic però també cadascú en el seu dia a dia". Berlanga ha remarcat: "estem davant d’un repte col·lectiu. Aquesta campanya ho posa damunt la taula i ho fa integrant la mirada dels més petits i donant-los veu per expressar què volien dir sobre el tema".

Per la seva part, el regidor d’Espai Públic, Xavier Guerrero, ha destacat:  "l’incivisme és car i el preu l’estem assumint entre tots. Bé sigui pel que li costa a la ciutat que no es recicli, o per reposar contenidors que es fan malbé, com pels efectes que l’excés de soroll, llençar brutícia al carrer o d’altres exemples d’incivisme provoquen tant en la qualitat de l’espai públic com en la nostra pròpia convivència i qualitat de vida. Amb aquesta campanya, ha destacat el regidor: "contribuïm a fer que tots prenguem consciència que la nostra actitud diària té efectes en nosaltres mateixos, com també en el conjunt de la ciutat".

Com millorar la ciutat per als nens i nenes?
Per tal d’arribar a les propostes definitives que il·lustren la campanya, es va proposar a l’alumnat dels tallers infantils de l’Escola Illa –que formen part del programa Illa Oberta–, una reflexió a partir de la pregunta “Com millorar la ciutat per als nens i nenes?”. Tal com ha explicat l’artista i professor del centre municipal sabadellenc, Oriol Vilapuig, "vam parlar sobre el civisme en un sentit bastant ampli, amb la idea de potenciar la imatge de la ciutat com a possibilitat de vida. D’aquestes preguntes van sorgir qüestions que preocupaven els infants i que es van formalitzar en diorames. A partir d’aquí –continua– també van sortir entrevistes perquè els nens i nenes manifestessin com volien que fos la seva ciutat.".

En total, en el procés de desenvolupament del projecte, hi han participat uns 40 infants i quatre professors dels tallers.

La campanya està pensada per tenir continuïtat en el temps. Així, si bé els primers missatges estan relacionats amb la necessitat de mantenir els espais públics nets i de reciclar, més endavant es podrien introduir altres elements relacionats amb la contaminació atmosfèrica, l’ús del transport públic, etc.


 

Relacionats

Article

Es van instal·lar 120 punts de mesura de nivells de NO2 (una quinzena per escola, decidits pels centres educatius) per tal de “mapificar” la qualitat de l’aire a escala de carrer, a l’entorn de l’escola i a la porta, al pati i a l’interior del centre. Els tubs de captació passiva instal·lats pel mateix alumnat (d’entre 9 a 12 anys) han recollit dades durant l’octubre i novembre de 2020.

Article

L’espai es divideix en dos grans àmbits: el Magatzem Agrari per a les activitats agroforestals de la finca, on es puguin guardar tractors i maquinària agrícola d'ús general, i el Centre d’interpretació i formació (CICG), com a centre de visitants al Parc Agrari de Sabadell.
Article

Aquest estiu obre al públic l'Espai Dunar, una mostra permanent que fa pedagogia sobre la conveniència de respectar i preservar l'ecosistema dunar. Aquest curs que ara acaba, tres-cents escolars de centres educatius de la comarca han participat en tasques de neteja i preservació dunar organitzades per l'AMB.

Butlletí