Rubí presenta el projecte 50/50 a la Cimera Mundial del Clima

05/12/2019 - 09:30

Un total de 13 escoles de la ciutat participen en aquesta experiència educativa integral entorn de l’estalvi i l’eficiència energètica

El 50/50 és una experiència educativa entorn de l'estalvi i l'eficiència energètica impulsada com a part del projecte Rubí Brilla: la comunitat educativa treballa en equip per reduir el consum energètic ─i la despesa econòmica que comporta─ i les emissions contaminants. Els centres educatius es comprometen a rebaixar la seva despesa energètica i el consistori retorna la meitat de l’estalvi aconseguit en forma de subvenció directa. L’altra meitat dels diners, l’Ajuntament els inverteix en mesures d’eficiència energètica als centres per seguir augmentant l’estalvi en el futur.

El projecte es va implantar el 2012 a Rubí i, en aquests moments, està plenament consolidat a una dotzena d’escoles públiques de la ciutat, aconseguint un estalvi energètic global proper als 300.000 euros.

L’alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez Martínez, participa aquests dies a la Cimera Mundial del Clima que se celebra a Madrid juntament amb altres regidors de l’equip de govern. Aquest dimecres, la màxima representant municipal ha parlat de l’èxit aconseguit a través del projecte educatiu 50/50 en el marc de la ponència Les escoles com a llavors del canvi, que ha tingut lloc a la Zona Verda del congrés.

Com ha comentat Martínez, Rubí ha estat pionera en el foment de l’estalvi i l’eficiència energètica a tots nivells. Inicialment, el projecte Rubí Brilla es va centrar en l’àmbit municipal i industrial, però de seguida va estendre el seu concepte als sectors comercial i domèstic.

Ana María Martínez Martínez, durant la seva intervenció a la Cimera Mundial del Clima (foto: Ajuntament de Rubí)

 

Les escoles, des d’un bon començament, també han format part de la filosofia Rubí Brilla a través del projecte 50/50, una experiència educativa entorn de l'estalvi i l'eficiència energètica: la comunitat educativa treballa en equip per reduir el consum energètic ─i la despesa econòmica que comporta─ i minvar les emissions contaminants. Els centres educatius es comprometen a reduir la seva despesa energètica i el Consistori retorna la meitat de l’estalvi aconseguit en forma de subvenció directa. L’altra meitat dels diners, l’Ajuntament els inverteix en mesures d’eficiència energètica als centres per seguir augmentant l’estalvi en el futur.

L'objectiu del projecte és conscienciar, fomentar hàbits sostenibles i apoderar comunitats educatives per aconseguir un canvi d’hàbits. La idea va començar a aplicar-se amb èxit a diferents col·legis d'Alemanya a principis dels anys noranta. Des d’aleshores s'ha implantat a altres països europeus dins de la iniciativa EURONET 50/50. Rubí Brilla va portar la idea a Rubí el 2012, assegurant que el 100% de l’estalvi revertís totalment a cada centre en forma de subvenció i/o inversió directa, més enllà del retorn del 50% que preveia Euronet. A més, Rubí Brilla ha millorat la proposta original amb un sistema de monitoratge en temps real de consums, indicadors econòmics i aprofundint en la participació i implicació de tota la comunitat educativa.

Els nens i nenes de Rubí són la nostra esperança en la transició energètica”, ha assegurat l’alcaldessa durant la seva intervenció. Ana María Martínez Martínez ha traslladat a les persones assistents a la ponència “l’orgull” que sent per aquest projecte, que “té un baix cost d’implementació, uns resultats immediats i ofereix la possibilitat de replicar-lo”. Segons la primera edil, “en un món devorador de recursos i dependent de les energies fòssils, és vital el foment de l’estalvi energètic”. Per això ha assegurat que aquest tipus de projectes “encara tenen molt recorregut a la ciutat i al món”.

Des del 2012, més de 20 escoles de fora de Rubí han replicat la proposta 50/50, entre elles, l’escola Sant Isidre de València, Dos de Mayo de Pinto (Madrid), Nuestra Señora del Rosario d’Agüimes (Gran Canaria) i 6 escoles d’Alpedrete (Madrid).

 

20è aniversari del Consell dels Infants i Adolescents


La presència de Rubí a la Cimera Mundial del Clima s’ha donat a conèixer coincidint amb l’acte de constitució del nou Consell dels Infants i Adolescents de Rubí per al curs 2019-2020, que ha tingut lloc al Teatre Municipal La Sala. Una trobada especial, conduïda pel Mag Lari, que també ha servit per celebrar el 20è aniversari d’aquest òrgan participatiu.

Antics i nous consellers i conselleres, acompanyats de les seves famílies i dels representants dels centres educatius, s’han aplegat al pati de butaques per fer balanç de la feina feta durant l’últim any i oficialitzar l’entrada dels nous integrants. Com és habitual, s’han renovat la meitat dels membres del Consell, que està format per 28 infants de 5è i 6è de primària i 18 nois i noies de 1r i 2n d’ESO.

Durant el seu parlament, l’alcaldessa ha agraït als consellers i conselleres “la dedicació, la feina i la responsabilitat cap a la ciutat” i ha fet valer el dret de la infància a “expressar la seva opinió i que aquesta es tingui en compte en els assumptes que els afecten”. Un exercici que la Declaració de Colònia, signada recentment per Rubí, defineix com a “participació significativa”.

Martínez ha refermat el seu orgull per la feina feta pel Consell dels Infants i Adolescents de Rubí durant aquests 20 anys i ha aprofitat l’acte per fer-li un nou encàrrec: ajudar l’Ajuntament a decidir el destí dels 50.000 euros dels Pressupostos Participatius 2020 destinats a la infància: “Estic segura que fareu tan bona feina com els consellers i conselleres a l’anterior procés. Gràcies al Consell, Rubí tindrà aviat bancs que facilitaran la conversa entre les persones que s’hi asseuen i, també molt aviat, veurem una vintena de passos de vianants plens de colors i formes amb frases que també heu decidit vosaltres”.

L’acte celebrat aquest dimecres ha comptat també amb l’assistència del regidor d’Infància i Educació, Víctor García Correas, que ha remarcat la importància de la participació dels infants a la vida pública: “No són només ciutadans de futur, sinó que ara ja són ciutadans de ple dret. Els hem d’escoltar, la seva opinió és important”.


 

Categories: 
Etiquetes: 

Relacionats

Article

La web detalla el consum energètic i hídric dels equipaments municipals i les mesures preses per fomentar l’estalvi

Article

Té l’objectiu de reduir el consum d’energia, augmentar el consum d’energia renovables i disposar d’eines avançades d’avaluació del consum · Es tracta d’una iniciativa que l’Ajuntament recull de la Diputació de Barcelona i que inclou mesures d’estalvi en l’ús de recursos i de millora de l’eficiència energètica de les instal·lacions esportives

Article

PFB ha finalitzat la instal·lació de 396 plaques fotovoltaiques al teulat principal del centre funerari badaloní que permetran un estalvi d’un 35 % a la factura elèctrica

Butlletí