'Rubí Brilla', energia renovable i eficient per a la indústria local

Sostenible.cat
07/06/2012 - 00:00

La ciutat de Rubí compta amb més de 3.000 empreses, i quasi la meitat són indústries que requereixen un elevat consum d'energia, que representa el 40% del consum total de la ciutat. Això comporta no només emissions de CO2 sinó també un risc per a la competitivitat del teixit industrial local a causa de l'increment de les tarifes elèctriques i dels preus dels combustibles convencionals.

Amb aquest context, l'Ajuntament de Rubí té en marxa el projecte Rubí Brilla, amb l'objectiu d'esdevenir un referent en l'eficiència energètica i l'ús d'energies renovables en entorns industrials, i també comercials i domèstics.

El primer repte és aconseguir que el sector industrial se sumi als compromisos de reducció d'emissions del Pacte d'Alcaldes, el ben conegut 20-20-20: reduir les emissions de CO2 un 20% per al 2020, tot incrementant l'ús de renovables i l'eficiència energètica un 20%.

I per a això ja s'han celebrat un parell de jornades tècniques -que seran trimestrals- amb representats de la indústria. Per una banda, per explicar-los les mesures d'estalvi energètic que ha aplicat ja el propi ajuntament en els últims mesos, per tal que vegin exemples reals i valorin quins poden ser més adequats al seu cas. Entre altres, la substitució de làmpades i reducció de potència, l'aplicació de bombetes leds, actualitzar les pantalles d'ordinador per les de menor consum, la utilització d'aigües pluvials per als inodors, cursos de conducció eficient o la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques a les cobertes. Per una altra banda, aquestes trobades serveixen perquè les empreses que ja tenen mesures en marxa puguin compartir experiències.

El projecte 'Rubí Brilla' pretén també ajudar les indústries a produir la seva pròpia energia neta, a més de fer auditories que les ajuden a detectar la manera més idònia de reduir i optimitzar-ne el consum.

En el projecte hi participen diversos professionals: gestors de l'empresa privada, del sector de les energies renovables, d'anàlisi de mercat i de medi ambient, tot fent palès que es conjuguen tant factors de millora ambiental del territori com de millora de la competitivitat empresarial. Perquè, de fet, 'Rubí Brilla' forma part del pla de reactivació econòmica del municipi: la idea és que el teixit empresarial existent no marxi de la ciutat, atraure indústries noves, generar ocupació i incentivar la innovació, el desenvolupament i la investigació (I+D+i).

Municipis: 
Vallès OccidentalRubí
AdjuntMida
Image icon 'Rubí brilla'139.25 KB

Relacionats

Article

La web detalla el consum energètic i hídric dels equipaments municipals i les mesures preses per fomentar l’estalvi

Article

El Consistori ofereix una gamma completa de paraments de taula reutilitzables adaptats a les dimensions de cada celebració

Notícia

S’ha recuperat, a més, el pou situat al carrer Mallorca amb també un dipòsit  per carregar els vehicles de càrrega més ràpida i estudiant altres pous de captació d’aigua per també utilitzar-los.

Butlletí