Roses i la UdG renoven l’acord de recerca i conservació d’ecosistemes

02/02/2022 - 11:11

L’Ajuntament de Roses (Alt Empordà) i la Universitat de Girona (UdG) han renovat l’acord d’impuls a la recerca i conservació dels ecosistemes marins, vehiculada amb la Càtedra Oceans i Salut Humana. Creada el 2017, vol protegir els hàbitats marins més fràgils i les espècies més vulnerables i fer que l’economia blava -és a dir, basada en el mar- sigui sostenible. El conveni renova l’acord entre les dues institucions per quatre anys més i l’Ajuntament de Roses dobla l’aportació a la càtedra fins als 38.000€, permetent contractar un investigador.

Amb el nou conveni, l’Ajuntament i la UdG impulsaran estudis sobre les relacions entre els ecosistemes marins i la salut de les persones. També promouran xerrades, conferències, exposicions i altres iniciatives dirigides tant a un públic especialitzat com a la ciutadania en general.

Un dels objectius de la càtedra és donar suport a estudis i accions que permetin una activitat pesquera i turística local compatible amb els valors naturals de la zona i evitar les activitats insostenibles. “El futur dels municipis de la Costa Brava com Roses està lligat a una economia blava sostenible i, per tant, les activitats de la càtedra contribuiran a aquesta missió”, assegura el director de la càtedra, el biòleg marí Josep Lloret, en declaracions a l’ACN.

“Amb aquest conveni, marquem nous horitzons per als propers anys, que seran intensos tenint en compte els múltiples reptes ambientals i per a la salut a nivell global”, destaca Lloret, del canvi climàtic o la contaminació a “l’ús excessiu” dels ecosistemes marins.

La càtedra impulsa estudis que contribueixen a la promoció i prevenció de la salut física i mental de les persones. Per això, promou l’explotació sostenible dels productes del mar dins una dieta sana i vol preservar els espais blaus com indrets singulars on la gent pot practicar activitats sostenibles i saludables. També impulsa la protecció de la ‘farmàcia del mar’, les espècies marines que tenen molècules que poden permetre descobrir noves medicines.

Des del seu naixement, la càtedra ha acollit més de trenta activitats diferents (exposicions, jornades, conferències, llibres, documentals, sortides a mar, investigacions, participacions en congressos, etc.). L’objectiu és posicionar-se com a referent europeu i mundial en oceans i salut humana. En aquest camp, ja és coneguda per ser un model participatiu on comunitat científica, ciutadania, empreses locals i administració interactuen per preservar els mars i oceans i la salut de les persones.

L’alcalde de Roses, Joan Plana, afima que “el lligam entre Roses i el mar és un element determinant per entendre la nostra història, la nostra societat i també la nostra identitat i, per això, mostrem el nostre compromís com a poble per cuidar-lo i conèixer-lo en profunditat”. Per la seva part, el rector de la UdG, Quim Salvi, assenyala que “la universitat no té sentit si no està vinculada amb el seu entorn, i la Càtedra Oceans i Salut Humana contribueix a aigualir fronteres”. “La nostra institució ha d’actuar com a motor i ha de treballar en xarxa amb els agents del territori per crear una autèntica regió del coneixement”, conclou.


 

Municipis: 
Alt EmpordàRoses

Relacionats

Article

Els protocols que marca el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic remarquen que les restes vegetals del litoral s’han de retirar d’una forma no agressiva, evitant maquinària pesada i utilitzant garbelladores i tamisadores.

Article

Recentment s'ha posat en marxa l’hort del Mercat de la Vall d'Hebron - Teixonera, un projecte municipal gestionat per la cooperativa Tarpuna.

Notícia

L'Ajuntament de Terrassa en Ple ha aprovat per unanimitat l'Agenda Urbana de Terrassa i el Pla d'Acció 2022-2030. D'aquesta manera, s'arriba a la culminació d'un procés, que ha estat obert a la participació de la ciutadania i als agents socioeconòmics de la ciutat, per establir les bases estratègiques comunes del futur de Terrassa.

Butlletí