Resultats de l'aplicació de l'Ordenança tipus de la Xarxa sobre l'energia solar tèrmica

Redacció
19/03/2009
L'energia solar constitueix una font renovable d'energia. El nostre país és, sens dubte, privilegiat per poder obtenir gran quantitat d'aquesta energia, imprescindible per fer front a la creixent demanda energètica sense malmetre el medi ni altres recursos naturals.

L'any 2001, la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat va aprovar, a proposta del 'Grup de treball de Fluxos Metabòlics', un model d'Ordenança municipal reguladora de la incorporació de sistemes de captació d'energia solar.

La Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, a través del Grup de treball d'Energia i Canvi Climàtic, elabora diferents eines per fomentar les energies renovables i la lluita contra el canvi climàtic.

La Secretaria Tècnica de la Xarxa ha presentat al Grup de treball d'Energia i Canvi Climàtic l'Informe de seguiment sobre la implantació de l'Ordenança tipus sobre energia solar tèrmica.

En total s'han registrat 81 municipis de Catalunya amb OOMM sobre energia solar, la qual cosa suposa una població de 4.507.359 habitants, dels quals 61 municipis formen part de la Xarxa.

La majoria de municipis han aprovat un Ordenança municipal sobre l'energia solar tèrmica però alguns també han aprovat ordenances sobre energia solar fotovoltaica. De l'evolució en la implantació es constata la regularitat dels períodes electorals, la disponibilitat de models tipus existents i utilitzats i l'entrada en vigor del CTE i el Decret d'ecoeficiència.

El Grup de treball d'Energia i Canvi Climàtic està treballant en aquests moments en la redacció d'un nou Model d'Ordenança tipus adaptat al nou marc legal vigent i a l'experiència acumulada d'aquests any d'aplicació.

La Comissió Permanent del Grup d'Energia i Canvi Climàtic està formada per representants dels Ajuntaments de: L'Hospitalet de Llobregat, Mollet del Vallès, Vilanova i la Geltrú, Granollers, Santa Coloma de Gramenet, Tarragona, Badalona, Lleida, Terrassa i Sabadell.

Més informació:
Model d'Ordenaça reguladora de la incorporació de sistemes de captació d'energia solar en el municipi (PDF)

Vegeu també: Resultats de l'aplicació de l'Ordenança tipus de la Xarxa sobre l'estalvi d'aigua

Relacionats

Article

El Mercat diari de Palafrugell ha pres la iniciativa d’avançar-se a la normativa de prohibició d’envasos i bosses de plàstics d’un sol ús, la qual entrarà en vigor a partir del proper any, concretament el gener de 2021 amb diverses accions. 

Article

El tinent d'alcalde de Promoció Econòmica i Projecció de la Ciutat i regidor de Relacions Internacionals de l'Ajuntament de Terrassa, Isaac Albert, va concloure el passat 26 de febrer el seu viatge de treball a Brussel·les amb una reunió amb la delegada del Govern de la Generalitat davant la Unió Europea, Meritxell Serret. A la reunió, qualificada de "molt profitosa" pel tinent d'alcalde, es va establir el compromís de crear un marc de col·laboració entre ambdues administracions per potenciar els projectes d'àmbit internacional que s'estan impulsant des de la ciutat.

Article

La vicepresidenta de la Diputació i responsable de l’Àrea de Medi Ambient, Maria Josep Amigó, presenta un model d'ordenança municipal per a la promoció de les instal·lacions d'autoconsum amb energia fotovoltaica per a les vivendes. Es destina 1 milió i mig d'euros per a impulsar l'autoconsum energètic als equipaments municipals

Butlletí