REDS presenta un informe pioner que mesura l'avanç dels ODS en cent municipis d'Espanya

Font: REDS

17/12/2018 - 12:18

La Xarxa Espanyola per al Desenvolupament Sostenible (REDS), capítol espanyol de la xarxa de Nacions Unides SDSN, ha elaborat la primera edició de l'informe "Els Objectius de Desenvolupament Sostenible a 100 ciutats espanyoles", una eina clau per a les administracions locals en l'avaluació dels avenços en l'aplicació de l'Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible.

El document proporciona un estat de la qüestió sobre el desenvolupament sostenible a escala local per a totes les capitals de província d'Espanya, les ciutats de més de 80.000 habitants i les dotze principals àrees metropolitanes. En el seu conjunt, les 100 ciutats analitzades suposen gairebé un 50% de la població espanyola.

Per poder mesurar els disset Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) s'han identificat 85 indicadors adaptats al context espanyol i a les fonts estadístiques oficials disponibles per obtenir dades robustes. L'informe, elaborat per Inés Sánchez de Madariaga, Javier García López i Raffaele Sisto, segueix l'estela de SDSN als Estats Units i a Itàlia, on s'han elaborat estudis similars, que mostren una panoràmica de l'avanç en la implementació dels ODS a nivell urbà.

Seguint la metodologia dels altres informes internacionals, l'estudi presenta dades quantitatives a través d'una representació molt visual i fàcil d'entendre, utilitzant el codi del semàfor: verd, groc, taronja i vermell, en funció del grau de compliment dels indicadors. Els resultats no es presenten en forma de rànquing sinó per panells i fitxes individualitzades per a cada ciutat.

Principals conclusions de l'informe
Les dades mostren un panorama en què predomina un rendiment intermedi (en taronja i groc). Encara que hi ha ciutats en què s'han donat grans avenços, són poques les que han assolit els Objectius (codificat amb el color verd) en diverses de les metes.

Panell dels ODS a les ciutats espanyoles (per ordre alfabètic).

 

Les ciutats espanyoles aconsegueixen els seus millors resultats en els ODS 3 (salut i benestar) i ODS 16 (pau, justícia i institucions sòlides), seguits del nº 6 (aigua neta i sanejament) i nº 7 (energia assequible i no contaminant ). L'objectiu nº 14 (vida submarina) apareix també entre els més ben situats en aquelles ciutats on ha estat mesurat -els municipis costaners o situats en riberes fluvials navegables.

 

Mapa de l’ODS 3 (salut i benestar) a Espanya

El ODS amb pitjors resultats en els municipis és el nº 8, relatiu al treball decent i creixement econòmic, que presenta grans reptes, ja que hi ha un total de 16 ciutats amb aquest objectiu en vermell.

L'informe posa també de manifest els esforços i avenços realitzats, atès que 36 ciutats no tenen cap ODS en vermell. Algunes ciutats com Vitòria-Gasteiz o Sant Sebastià han desenvolupat des de fa temps polítiques actives de creixement sostenible i inclusiu, amb resultats notables. D'altres, com Madrid, Barcelona o València, han iniciat més recentment el camí, posant en marxa plans i mesures específiques.

Aquest informe aspira a servir com a eina perquè les ciutats espanyoles puguin fer un seguiment en el temps del progrés en la implementació de l'Agenda 2030 amb relació a estàndards internacionals. També pretén ser d'utilitat als gestors municipals perquè puguin identificar a altres ciutats amb situacions i reptes similars, facilitant el diàleg a escala nacional sobre com accelerar el progrés. Es tracta d'un recurs tècnic, però també d'una eina per donar suport a la participació i el compromís social, que promogui l'interès en l'Agenda 2030 entre els responsables polítics i tècnics en les administracions locals.

Per a l'elaboració de l'informe REDS s’ha comptat amb la col·laboració de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) i d'Iberdrola. A més, aquest treball ha rebut la col·laboració de Mediapost i del Ministeri d'Afers Exteriors i Cooperació.


 

Categories: 
Etiquetes: 

Relacionats

Article

La Diputació de Barcelona ha posat en marxa la nova pàgina web ‘ODS DIBA’, que conté informació actualitzada, recursos i materials sobre els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). També pretén ser el punt de trobada dels municipis de la demarcació. A la web, s’hi pot trobar un recull actualitzat de bones pràctiques d’implementació dels ODS, l'agenda d'activitats relacionades i les informacions compartides al twitter amb l'etiqueta #ODSDiba, entre d’altres.

Article

L’equip de govern de l'Ajuntament de Terrassa va participar en un taller per implementar a Terrassa l’Agenda 2030 de l’ONU. A continuació es destaquen les principals accions que desenvolupa l’Ajuntament de Terrassa per contribuir a la localització dels Objectius de desenvolupament sostenible al municipi.

Notícia
El repte de l'Agenda 2030 eix de la 19ena Assemblea de la Xarxa

Els Objectius de Desenvolupament Sostenible han sigut l’eix de la 19ena Assemblea de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat celebrada aquest 20 de febrer al Mon Sant Benet, a Sant Fruitós del Bages, en el marc del IV Fòrum de Medi Ambient i Món Local. La Xarxa ha acordat a través de la “Declaració de Sant Fruitós del Bages” assumir l’Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible com a paradigma d’actuació de les ciutats i els pobles per al proper decenni.

Butlletí