Recuperen sis basses als secans de la Noguera que havien desaparegut amb els pas dels anys

Font: Nació Digital

27/08/2019 - 11:11

Antigament eren punts molt freqüentats pels ramats i les persones on s'acumulava l'aigua de pluja i ara es vol que serveixin per reproduir amfibis

L'Associació la Sabina, juntament amb la Societat Catalana d'Herpetologia i amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transició Ecológica i l'Ajuntament de Balaguer han dut a terme un projecte per recuperar basses als secans de la Noguera. Aquests punts es restauraven antigament ja que eren freqüentats per ramats i persones però amb el pas dels anys es van anar deteriorant i perdent el seu valor ecològic, en alguns casos, fins a desaparèixer definitivament.

És per això que en el darrer any i en el marc del projecte s'han pogut recuperar fins a sis d'aquestes basses amb la finalitat que serveixin com a punts de reproducció d'amfibis o llocs d'abeurada per la fauna. Els impulsors del projecte qualifiquen els resultats de "sorprenents" tot i que les basses encara no s'han consolidat.

Aquests punts on s'acumulava l'aigua de pluja es restauraven i es mantenien amb l'esforç de pastors i pagesos. A més també eren utilitzats com a punts de vital importància per moltes espècies de fauna, en especial per amfibis, que trobaven en aquests llocs els espais idonis per a reproduir-se. Pels ocells estèpics també eren ideals a l'hora d'anar a beure i refrescar-se.

Els impulsors del projecte asseguren que el gripau corredor, la granota verda i el gripau d'esperons han colonitzat tres d'aquestes basses. En aquest sentit, preveuen que en un futur també hi podrien arribar el gripau comú i la granota de punts. En dues de les basses, les càmeres automàtiques indiquen que els animals hi van a diari amb espècies d'ocells i també mamífers que aprofiten per beure i refrescar-se.

En destaquen els torlits, les perdius, les calàndries, el xoriguer petit, el gaig blau, els cabirols i els senglars. També s'ha vist alguna xurra, una de les espècies més amenaçades de la fauna catalana que té en aquests secans els darrers indrets on viu a Catalunya. 

Dins el mateix projecte s'ha fet una campanya d'eradicació d'espècies invasores a les basses com el cranc de riu americà i la canya.


 

Relacionats

Article

El Comitè Municipal de Sequera s’ha reunit per fer seguiment de les mesures d’estalvi i gestió de l’aigua que s’estan duent a terme a Mollet. Durant la reunió s’ha tornat a constatar la bona gestió de l’aigua que s’ha fet a la ciutat que ha permès reduir en un 50% el consum d’aigua municipal en un any.

Article

Publicats els resultats de la sisena edició d’aquesta campanya de conscienciació i bones pràctiques per a l’estalvi d’energia i aigua i la reducció d’emissions de l’Ajuntament de Barcelona.

Article

Investigadors de la URV elaboren un sistema capaç de minimitzar l’impacte econòmic i ambiental en la configuració de comunitats energètiques d’energia renovable.

Butlletí