Què és l’urbanisme tàctic? Va més enllà de la pintura de colors

Font: Ajuntament de Barcelona

28/03/2021 - 17:54

L’urbanisme tàctic és una fórmula de transformació urbana senzilla i poderosa, que segueixen ciutats de tot el món i que permet canviar com s’usa un espai amb elements temporals i més econòmics. Es basa en actuacions provisionals i reversibles, assequibles i àgils, com franges de colors, mobiliari urbà, jardineres que es poden moure o jocs pintats a terra.

A Barcelona hi aposten des de fa anys perquè:

  • És ideal quan cal fer canvis amb rapidesa o no es disposa del finançament necessari.
  • Permet veure els usos alternatius d’un espai.
  • Permet innovar i comprovar si s’ajusta a les necessitats de la ciutadania.

El projecte definitiu, modificable

Si la transformació duta a terme amb urbanisme tàctic funciona, es fa permanent més endavant, d’obra. Si cal fer-hi canvis, el projecte final s’ajusta. Així, el projecte definitiu serà òptim perquè el veïnat ja s’ha pogut fer seu l’espai, aprofitar-lo i gaudir-ne. Mentre es dissenya el projecte, s’ha pogut comprovar quins usos li han donat els veïns i les veïnes, si hi falta algun element (com bancs o taules) o si cal redistribuir-los.

On s’ha aplicat ja l’urbanisme tàctic?

A la ciutat, l’urbanisme tàctic ha transformat la vida a les superilles de Sant Antoni i el Poblenou, ha augmentat la seguretat als entorns de les escoles i ha ampliat les voreres de la ronda de la Universitat o de la via Laietana. Gràcies a l’urbanisme tàctic hem donat resposta als reptes de la pandèmia guanyant espai per passejar, creant noves terrasses de bars i restaurants i ampliant-ne les existents.

El carrer de Pelai estrena un nou disseny

El carrer de Pelai guanyarà 1.500 metres quadrats per als vianants i el teixit comercial. També s’hi reduirà el trànsit, amb menys carrils de circulació. El projecte dona resposta a les demandes del veïnat i els comerciants i impulsarà econòmicament el centre.

Aquesta actuació és la primera que incorpora un nou disseny, basat en el característic panot, amb el nom del carrer, pictogrames explicatius i colors de tons càlids i amables.

Tota la informació, al nou web barcelona.cat/urbanismetactic.


 

Relacionats

Article

Emboscades. Dones i bosc és una proposta expositiva pretén visibilitzar el paper de les dones en la gestió dels boscos del nostre país.

Article

L’Ajuntament de Barcelona, Parcs i Jardins i Cossetània Edicions han publicat la ‘Guia de flora urbana de Barcelona’, de Pere Barnola i Josep M. Panareda, que exposa una mostra de les més de mil espècies vegetals que tenim a la ciutat, i la ‘Guia de fauna urbana de Barcelona’, de Sergi Garcia, un recull de la fauna més representativa i, en molts casos, desconeguda de Barcelona. Les dues amb il·lustracions de Martí Franch.

Article

L'entitat Enginyeria sense fronteres va presentar la passada tardor la Guia per a la implementació de Comunitats Hídriques a la ciutat de Barcelona. Es va presentar en una taula rodona  sobre “les Comunitats Energètiques a les comunitats de vida. reptes i oportunitats en la transició ecosocial”. 

Butlletí