Quantes deixalles generaràs aquests dies? Les comptem?

Font: Néstor Gomez. CCMA

18/03/2020 - 16:48

Ara que durant les properes dues setmanes, com a mínim, serem a casa, us convido a ser conscients dels residus que generem. Conèixer la quantitat de residus que generem ens ajudarà a poder-los reduir.

Saps quin és el contenidor que més obres per llençar brossa? Saps quina és la deixalla que més volum ocupa o més pesa? I la que menys? Conèixer els residus que generem i la quantitat ens farà ser més conscients. Amb aquest coneixement, ens podrem plantejar la segona part del repte: com disminuir-ho.

 

Com ho fem?

Només tindrem en compte els cinc contenidors bàsics que tenim a casa i que llancem als contenidors que tenim al carrer a prop del nostre domicili:

  • El contenidor gris, de rebuig
  • El groc, de plàstics i llaunes
  • El marró, de matèria orgànica
  • El verd, d'ampolles i vidres
  • El blau, el paper i el cartró

Des d'avui fins a l'últim dia de mes pesarem cada la bossa o el recipient tot just abans de dur-la al contenidor. La podem pesar a la bàscula de persones que hi ha a casa, amb el recipient inclòs, i ja el restarem quan torni buit del contenidor. Prenem nota del pes i del tipus de residu. I això ho farem durant tot el que queda de mes. Veuràs realment la quantitat de residus que generem.

 

Creus que pots reciclar més del 50%?

Segur que sí, si posem cada deixalla allà on toca, que és ben fàcil. La Unió Europea obliga els estats i els municipis a superar el 50% de reciclatge aquest 2020. Fem-ne una prova fins a finals de mes i en veuràs el resultat. El resultat final el pots compartir a les xarxes amb l'etiqueta #324eltemps.

 

Quant reciclem a Catalunya?

Podríem dir que no tenim els deures fets. A Catalunya, amb dades de l'Agencia Catalana de Residus, només es va arribar al 42% el 2018. I d'un total de 947 municipis, només 295 arriben o superen el 50%, és a dir, ja han fet la feina. Els municipis que són al podi en reciclatge el 2018 són:

  • Matadepera, 90,87%
  • Vilablareix, 90,57%
  • Argentona, 87,86%


 

Categories: 
Etiquetes: 

Relacionats

Article

La Generalitat de Catalunya ha iniciat la segona onada de la campanya informativa “Reciclem bé. Separem bé”, per fomentar la recollida selectiva dels residus domèstics.

Article

Amb l’eslògan ‘Si vols ajudar, només has de reciclar’ els diners que s’estalviïn en la recollida de residus es destinaran a combatre els efectes de la crisi sanitària.

Article

Consells pràctics de l’Agència de Residus de Catalunya sobre prevenció i gestió dels residus domèstics durant la situació originada per la COVID-19

Butlletí