Quantes deixalles generaràs aquests dies? Les comptem?

Font: Néstor Gomez. CCMA

18/03/2020 - 16:48

Ara que durant les properes dues setmanes, com a mínim, serem a casa, us convido a ser conscients dels residus que generem. Conèixer la quantitat de residus que generem ens ajudarà a poder-los reduir.

Saps quin és el contenidor que més obres per llençar brossa? Saps quina és la deixalla que més volum ocupa o més pesa? I la que menys? Conèixer els residus que generem i la quantitat ens farà ser més conscients. Amb aquest coneixement, ens podrem plantejar la segona part del repte: com disminuir-ho.

 

Com ho fem?

Només tindrem en compte els cinc contenidors bàsics que tenim a casa i que llancem als contenidors que tenim al carrer a prop del nostre domicili:

  • El contenidor gris, de rebuig
  • El groc, de plàstics i llaunes
  • El marró, de matèria orgànica
  • El verd, d'ampolles i vidres
  • El blau, el paper i el cartró

Des d'avui fins a l'últim dia de mes pesarem cada la bossa o el recipient tot just abans de dur-la al contenidor. La podem pesar a la bàscula de persones que hi ha a casa, amb el recipient inclòs, i ja el restarem quan torni buit del contenidor. Prenem nota del pes i del tipus de residu. I això ho farem durant tot el que queda de mes. Veuràs realment la quantitat de residus que generem.

 

Creus que pots reciclar més del 50%?

Segur que sí, si posem cada deixalla allà on toca, que és ben fàcil. La Unió Europea obliga els estats i els municipis a superar el 50% de reciclatge aquest 2020. Fem-ne una prova fins a finals de mes i en veuràs el resultat. El resultat final el pots compartir a les xarxes amb l'etiqueta #324eltemps.

 

Quant reciclem a Catalunya?

Podríem dir que no tenim els deures fets. A Catalunya, amb dades de l'Agencia Catalana de Residus, només es va arribar al 42% el 2018. I d'un total de 947 municipis, només 295 arriben o superen el 50%, és a dir, ja han fet la feina. Els municipis que són al podi en reciclatge el 2018 són:

  • Matadepera, 90,87%
  • Vilablareix, 90,57%
  • Argentona, 87,86%


 

Categories: 
Etiquetes: 

Relacionats

Article

La Mancomunitat Penedès-Garraf inicia una campanya per abordar la problemàtica del residu tèxtil als municipis del territori. Amb la campanya "Està de Moda", es busca informar i conscienciar sobre la importància de reduir, reutilitzar i reciclar les peces de roba per mitigar l'impacte ambiental.

Article

Maresme Circular publica un manual per ajudar als restaurants i menjadors escolars a prevenir el malbaratament alimentari

Article

El tema del concurs és “OBJECTIU ZERO RESIDUS. REDUÏM, RECICLEM, REUTILITZEM”.

Butlletí