Primers fruits del projecte pioner de recuperació agrària a l’Espai Test Agrari de Sant Vicenç dels Horts

19/07/2022 - 12:03

A Sant Vicenç dels Horts s’ha posat en marxa recentment l’Espai Test Agrari, un projecte pioner amb l’objectiu de dinamitzar el sector agrícola local i fomentar la incorporació de la nova pagesia.

 

Després d’un procés de selecció, un agricultor emprenedor s’ha posat a treballar en un camp de titularitat municipal que el consistori li ha cedit, i ja porta tres mesos desenvolupat un projecte innovador basat en l’agricultura ecològica. L’Espai Test Agrari és una actuació conjunta que compta amb la participació d’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts, el Consorci del Parc Agrari del Baix Llobregat, el Consell Comarcal del Baix Llobregat, Unió de Pagesos, l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA) i l’Àrea Metropolitana de Barcelona. A més, comparteix la seva experiència amb la xarxa RETA (Red de Espacios Tests Agrarios), per impulsar experiències d’aquest tipus a altres punts de l’estat espanyol.

“Amb aquesta iniciativa volem promoure la incorporació progressiva de nova pagesia i donar-los l’oportunitat de posar en pràctica i testar nous projectes agraris, oferint-los el suport integral necessari per al seu desenvolupament”, ha explicat el regidor de Promoció Econòmica, Xavi Gómez.

En la primera edició, s’ha fet un procés de selecció de nous projectes agraris, presentats per persones que no havien estat prèviament titulars d’explotacions agràries, i s’ofereix formació, assessorament i mentoria per part de pagesia professional en actiu, a més d’un terreny on posar-ho en pràctica i maquinària. Els resultats d’aquesta primera iniciativa és una producció ecològica i de proximitat, amb productes de temporada: tomàquets, pebrots, albergínies, enciams, bledes, escaroles, patates, etc. Actualment, el téster (o emprenedor) distribueix cistelles personalitzades i aviat també disposarà d’una parada al Mercat de Pagès.

 

Com funciona el projecte?

L’objectiu és continuar desenvolupant i ampliant aquesta iniciativa pionera, per atraure projectes innovadors, fomentar l’emprenedoria i oferir acompanyament integral que possibiliti:

  • Disposar d’un terreny agrícola per un període de tres anys on desenvolupar el projecte i avaluar-ne la seva viabilitat.
  • Disposar de maquinària i suport per a la realització de treballs al camp relacionats amb els cultiu que es practiquen.
  • Formació. En funció de la trajectòria formativa i experiència de cada una de les persones usuàries, es proposa un itinerari formatiu individualitzat al llarg del seu pas per l’Espai Test Agrari. La formació es porta a terme en diversos àmbits (agrònom, gestió empresarial, màrqueting, digitalització, etc.) amb l’objectiu de donar una visió integral i de conjunt sobre el sector i la gestió d’una explotació agrària.
  • Els emprenedors reben assessorament tècnic qualificat en l’àmbit agronòmic, gestió empresarial, gestió de l’explotació i comercialització del producte.
  • Una persona de referència (tutor/a), s’encarrega de fer el seguiment del projecte, la implementació a l’Espai Test Agrari i l’avaluació, conjuntament amb la persona usuària, per millorar el projecte, i si s’escau, introduir-hi modificacions. Al finalitzar el període a l’Espai Test Agrari, el tutor vetllarà, si així ho sol·liciten les persones usuàries, per la cerca d’una finca en la quual es pugui realitzar la incorporació definitiva al sector.
  • A banda, les persones usuàries de l’Espai Test Agrari també tenen un pagès local de referència (mentor), que és la persona encarregada de traslladar el coneixement tradicional del maneig i les tècniques de cultiu, així com una visió del sector des de l’experiència.

D’aquesta manera es vol facilitar la incorporació de nova pagesia que contribueixi al relleu generacional del sector primari i a garantir la continuïtat de les explotacions agràries alhora que la preservació del patrimoni agrícola local.

Cal destacar que l’Espai Test Agrari a Sant Vicenç dels Horts forma part d’un programa de foment i dinamització de l’agricultura professional més ampli, el qual compta al municipi amb altres projectes i serveis de suport a la pagesia dirigits a promoure el teixit productiu en l’àmbit agrari:

  • Borsa de Terres de Sant Vicenç dels Horts. Servei d’intermediació entre persones propietàries de terrenys agrícoles i persones amb necessitat d’ampliar o crear una nova explotació agrària.
  • Servei d’Assessorament i Suport a la Pagesia. Assessorament per part d’experts a les explotacions agràries professionals per la seva millora i innovació
  • Subvencions per al Foment i impuls de l’activitat agrària professional. Línia d’ajuts per a l’adequació, modernització, innovació i millora de les explotacions a les hi accedeixin.
  • Promoció del producte local. Dinamització dels circuits curts de comercialització a través d’accions concretes i del Mercat de Pagès local.

Per a més informació, us podeu posar en contacte amb el departament de Promoció Econòmica: trucant al 93 680 71 00 o enviant un correu a agricultura@svh.cat


 

Categories: 
Municipis: 
Baix LlobregatSant Vicenç dels Horts

Relacionats

Article

El projecte “Horts al terrat”, de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat, ha rebut el premi Nova Bauhaus de la Unió Europea en una cerimònia que s’ha celebrat a la ciutat de Brussel·les el divendres 12 d’abril.

Article

El reconeixement destaca la sostenibilitat i la inclusió del projecte d’horticultura de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD) i la votació és oberta a tota la ciutadania.

Article

Alimentem Collserola! el projecte de Transició Agroecològica impulsat pel Consorci del Parc Natural de Collserola dinamitzat per la cooperativa Arran de terra, ha iniciat el programa "Agroecologia escolar a Collserola: responem a l'emergència climàtica!" en col·laboració amb la cooperativa l'Ortiga. Aquesta iniciativa pretén apropar als centres educatius la realitat agrària de la Serra de Collserola.​

Butlletí