Premi Disseny per al Reciclatge 2011, un premi que valora el bon disseny

02/08/2010 - 00:00
Enguany es convoca la sisena edició del Premi Disseny per al Reciclatge de l’Agència de Residus de Catalunya del Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya, que distingeix els productes, els projectes, les estratègies i els materials que integren en el seu disseny estratègies de foment de la prevenció, el reciclatge i la reciclabilitat.

Si ho pensem bé, quin sentit té produir i consumir productes que consumeixen massa recursos i generen molts residus tant al llarg de la seva fabricació com del seu ús, i que a més són tòxics?

La incorporació de criteris ambientals en el disseny no només de productes sinó també de serveis i de sistemes és un factor determinant per assolir un mercat sostenible. Un mercat en equilibri amb els recursos naturals existents que contamini el mínim el nostre entorn. Un mercat que ens possibiliti accedir a productes i serveis saludables i de qualitat. Un mercat basat en l'eficiència.

Per aquest motiu cal promoure al màxim entre els fabricants, les empreses i els dissenyadors la consideració de la sostenibilitat com un valor estratègic més dels seus productes. En aquest marc, l'Agència de Residus de Catalunya convoca la sisena edició del Premi Disseny per al Reciclatge del Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya. Aquells productes, projectes, estratègies i materials que integrin en el seu disseny estratègies de foment de la prevenció, el reciclatge i la reciclabilitat són susceptibles de presentar-se a aquest premi, i guanyar-lo, és clar.

Les quatre categories del premi, com en altres convocatòries, són: productes, projectes, estratègies i materials. Els principals criteris de valoració d'aquest premi són la qualitat del disseny així com l'aplicació d'estratègies de foment de la prevenció, el reciclatge i la reciclabilitat.

Tanmateix, aquest premi no es vol quedar únicament en aspectes associats amb a la minimització en la generació de residus, sinó que també incorpora altres aspectes ambientals al llarg del cicle de vida com l'estalvi d'energia, la minimització del consum de recursos i de la generació d'emissions de gasos amb efecte d'hivernacle. L'aplicació de metodologies d'anàlisi de cicle de vida (ACV) i de mecanismes d'estandardització ambiental (ecoetiquetes) són altres criteris addicionals que també es valoraran en l'avaluació dels projectes, estratègies, productes o materials que es presentin al premi.

La data límit de presentació de les candidatures és el dia 15 de març de 2011. Posteriorment, un jurat compost per experts en ecologia, medi ambient, i ecodisseny; així com representants d'organismes com l'Agència de Residus de Catalunya,  Associació de Disseny Industrial del Foment de les Arts Decoratives (ADI FAD), Associació de Dissenyadors Professionals (ADP), Barcelona Centre de Disseny (BCD), i la Direcció General de Qualitat Ambiental del Departament de Medi Ambient i Habitatge; avaluarà les candidatures per escollir un guanyador per cadascuna de les quatre categories. Cada guanyador rebrà un premi de 3.000 euros.

La darrera convocatòria, l'any 2009, va sorprendre per l'elevat nombre de candidatures que es van presentar. Esperem que en aquesta nova edició se superin les expectatives, amb propostes innovadores, sostenibles i, sobretot, molt competitives. 

Relacionats

Article

Un teixit reciclat per a roba laboral, un envàs de productes de neteja i una defensa de moll intel·ligent guanyen el Premi Catalunya d'Ecodisseny

Article

El ple ha acordat l'adhesió a la Xarxa Metropolitana de Refugis Climàtics

Article

El Consistori reforça el seu compromís amb el desenvolupament sostenible a través de la seva adhesió al Pla d'Acció de Compra Pública Verda de la Generalitat de Catalunya 2022-2025

Butlletí