Posa’t les piles! No contaminis, a Parets del Vallès

Font: Ajuntament de Parets del Vallès

23/03/2020 - 14:00

Durant l’any 2019, els paretans i les paretanes van recollir un total de 4.985 kg de piles, 4.515 kg mitjançant els contenidors a la via pública de l’empresa ECOPIL, i 470 kg que es van dipositar directament a la deixalleria. Aquestes xifres suposen el reciclatge de 250 grams de piles per habitant i any, és a dir, prop de 30 piles AAA.

L’Ajuntament ha iniciat una campanya informativa amb l'objectiu de fomentar el reciclatge entre la població i això inclou el reciclatge de piles, imprescindible a causa del seu poder contaminant. Per aquest motiu, durant el 2019 el consistori va instal·lar 22 contenidors nous per a la recuperació de piles, a més dels 17 ja existents a la via pública, als centres educatius, equipaments municipals i a tots els comerços que ho han sol·licitat prèviament. Aquestes accions continuaran durant el 2020.

Actualment, el consum nacional de piles està al voltant de 600 grams per habitant i any, per tant la recollida selectiva es troba en un 42%. Durant l’any 2020 es pretén augmentar aquest percentatge fins a assolir el 50% de la recollida selectiva en piles gràcies a l’augment de contenidors a equipaments i establiments públics.

Les piles i acumuladors contenen diversos metalls pesants en concentracions diferents. Entre les substàncies perilloses que porten podem trobar elements com el mercuri, el plom i el cadmi. També poden contenir zinc, níquel i manganès. En el cas del mercuri, quan no és reciclat adequadament, una petita quantitat pot contaminar milers de litres d’aigua. Els tractaments específics de les piles i acumuladors permeten, d’una banda, recuperar parts dels metalls que contenen i poder-los reintroduir en el cicle productiu, i d’altra facilita la gestió de les instal·lacions de disposició de rebuig a les quals arribarien si no se’n fes una separació prèvia.


 

Categories: 

Relacionats

Article

La producció de residus cau un 3% amb el confinament però creix el consum a les llars a les dues comarques ebrenques.

Article

El Pallars Sobirà té una elevada dispersió de pobles de petites dimensions, on la forma de gestió de les restes de menjar és el compostatge als pobles.

Article

L’Associació de Micropobles de Catalunya, de la qual formen part Sant Miquel de Campmajor i Esponellà, ha repartit 1.500 mascaretes de protecció FFP2 al Centre d’Assistència Primària i a la Clínica Salus de Banyoles, així com a l’Hospital Josep Trueta de Girona, hospital de referència al Pla de l’Estany.

Butlletí