Platges sense fum, salut per a les persones i el medi ambient

26/02/2021 - 11:11

Del 29 de maig al 12 de setembre, les platges de Sant Miquel, Somorrostro, Nova Icària i Nova Mar Bella formaran part d’un pla pilot per restringir el tabaquisme al litoral barceloní.

La mesura respon a la necessitat de protegir la salut de la població, sobretot la dels infants, i de preservar els ecosistemes marins, greument afectats per la contaminació que generen les burilles. La prohibició de fumar a les quatre platges barcelonines anirà acompanyada d’una campanya informativa durant les properes setmanes i durant la temporada de bany.

Protegir la salut

A Barcelona, cada any es registren 2.200 morts atribuïbles al consum del tabac, un 13,8% del total. El tabaquisme està associat a malalties com el càncer i patologies cardiovasculars i respiratòries, que afecten no només les persones fumadores, sinó també el seu entorn més proper.

El tabaquisme passiu és especialment perjudicial entre els infants, com indica un estudi recent que manifesta que el fum ambiental és el responsable de més de 135.000 casos de malalties respiratòries i més de 3.000 hospitalitzacions en menors de 12 anys a Espanya.

Des de l’any 2010, està prohibit fumar en espais públics a l’aire lliure freqüentats per nens i nenes. Tot i això, un estudi realitzat l’any passat en onze països europeus, en el marc del projecte TackSHS, va concloure que al 41% dels parcs infantils i al 46% de les entrades d’escoles hi havia presència de nicotina ambiental.

Preservar el medi ambient

Segons un estudi del Comitè Nacional per a la Prevenció del Tabaquisme, a Espanya, cada any arriben al mar prop de cinc mil milions de burilles. Aquests residus contenen substàncies tòxiques per a les persones i per a la fauna marina: una cigarreta conté metalls com cadmi, ferro, arsènic, níquel, coure, zinc o manganès, alguns dels quals són nocius per a la salut.

El pla pilot que s’iniciarà a la primavera se suma a campanyes anteriors per reduir la presència de burilles a les platges i per conscienciar la població dels efectes perjudicials del tabac.


 

Etiquetes: 

Relacionats

Article

 

El curs 2021-2022, 36 escoles i instituts de Barcelona, públics, concertats i privats, participen en el projecte “Menjadors escolars més sans i sostenibles”. La iniciativa, supervisada per l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), té per objectius promoure una alimentació més saludable, combatre l’emergència climàtica i enfortir l’economia local i de temporada. Els centres ofereixen menús amb menys carn vermella, més proteïna vegetal i més aliments de proximitat.

Article

 

El pla Superilla Barcelona preveu guanyar un milió de metres quadrats d’asfalt per recuperar espai per al veïnat, fomentar la vida als barris, crear noves zones verdes, impulsar la mobilitat sostenible i afavorir els comerços, la restauració i les indústries locals. Un nou mapa interactiu permet consultar les actuacions executades i previstes fins al 2023.

Article

El premi, atorgat per la Asociación Española de Parques y Jardines Públicos, valora el treball científic per quantificar els seus efectes positius en relació a la qualitat de l’aire.

Butlletí