Per segon any consecutiu Barcelona forma part del grup de ciutats que lideren la lluita contra el canvi climàtic

Font: Ajuntament de Barcelona

06/03/2020 - 10:24

L’organització independent i sense ànim de lucre CDP, reconeix enguany el fort compromís i l’acció contra el canvi climàtic de 105 ciutats, entre elles, Barcelona.

Barcelona ha estat reconeguda com una ciutat líder en acció climàtica i transparència, posicionant-se, igual que l’any passat, en la CDP’s Cities A List. En l’edició anterior, van ser 43 les ciutats reconegudes pel seu lideratge i transparència en l’àmbit del canvi climàtic, en contraposició a les 105 d’aquest any, el 65% de les quals no constaven a la llista A del 2019.

CDP és una organització independent i sense ànim de lucre que impulsa empreses, ciutats i governs a reduir les seves emissions de gasos d’efecte hivernacle, salvaguardar els recursos hídrics i protegir els boscos. Per segon any consecutiu, ha tornat a publicar la seva llista “A Cities” per mostrar quines són les ciutats més pioneres que encapçalen accions més ambicioses i urgents en matèria climàtica. CDP classifica les diferents ciutats en quatre llistes: A (Lideratge), B (Gestió), C (Consciència) i D (Divulgació) en funció de la quantitat i qualitat de les dades aportades, així com el nivell d’acció dut a terme.

Per a poder obtenir una A, les ciutats han de fer un inventari d’emissions a tota la ciutat que es vagi actualitzant, establir un objectiu de reducció d’emissions, publicar un pla d’acció pel clima i haver completat un pla d’adaptació climàtica que demostri com faran front als riscos climàtics actuals i futurs, entre d’altres accions. A part de Barcelona, altres ciutats que aquest any també han aconseguit un lloc a la llista A són per exemple Lisboa, Oslo, Reykjavík o Berlin.

Les estadístiques demostren que, de mitjana, les ciutats que formen part de la llista A, estan assumint tres vegades més accions climàtiques que aquelles que no pertanyen a la llista. Concretament, Barcelona, està assumint cinc vegades més accions per a reduir les emissions i frenar l’escalfament global a la vegada que s’adapta gairebé el doble que les ciutats amb etiqueta B, C i D als perills climàtics actuals com per exemple les inundacions o les onades de calor extrema.

Aquest reconeixement arriba pocs mesos després de la Declaració d’Emergència Climàtica que va fer Barcelona el passat 15 de gener de 2020. Amb aquesta declaració, la ciutat accelera un seguit de canvis que comprometen a tots els agents de la ciutat a lluitar contra els efectes de la crisi climàtica global de manera urgent i contundent. A més a més, des del 2018, s’ha creat el Pla Clima de Barcelona, un full de ruta de la ciutat per contribuir amb els objectius de París de no superar la temperatura de la terra 1,5ºC respecte el període preindustrial. Per fer-ho estableix les mesures necessàries per reduir les emissions per càpita de la ciutat un 50% per l’any 2030 (des de 1992) i ser neutre en carboni l’any 2050.

El Pla Clima es tracta d’un document ambiciós, capdavanter i elaborat col·lectivament que agrupa 242 mesures en 4 eixos estratègics i impulsa una acció transversal d’aquí al 2030 que incorpora propostes sobre els principals àmbits de la ciutat com l’habitatge, la mobilitat, l’economia, l’aigua, el verd, l’energia, la salut, la gestió de residus i el consum.


 

Categories: 

Relacionats

Article

Una iniciativa impulsada pel Col·lectiu Punt 6 i el Laboratori de Justícia Ambiental de l’ICTA (Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals) s’ha alçat amb el primer Premi 8 de Març – Maria Aurèlia Capmany, valorat en 15.000 euros. Emmarcada dins de l’ecofeminisme, la idea passa per crear refugis climàtics i de cura on els barcelonins puguin resguardar-se en èpoques de molta calor, o per exemple, de forts temporals.

Article

S'ha plantat la primera llavor al nou hort urbà del terrat de l'Escola Francesc Macià, situada a tocar de la plaça d'Espanya. Alumnes de 4t de Primària i persones usuàries de la residència i centre de dia Tres Pins (Fundació Sanitària Sant Pere Claver) conrearan aquest hort vertical amb capacitat per a 560 plantes, el segon que s'instal·la en un edifici públic de Sants-Montjuïc.

Article

El canvi d’itinerari de la rua, la festa i animació per a tota la família a la pista polivalent i un ball de disfresses a la nit són les novetats que presenta el Carnestoltes 2020.

Butlletí