Pensa abans d'escriure: un bolígraf 98% biodegradable

Sostenible.cat
10/05/2010 - 00:00

Des de l'any 1950 s'han venut 100 bilions de bolígrafs als món. Això equival a la venta de 60 bolígrafs per segon durant els darrers 60 anys. Aquesta quantitat de bolígrafs, col·locats un darrera l'altre, podrien donar 348 vegades la volta al planeta i omplir 100 piscines olímpiques de tinta. És a dir, el mercat dels bolígrafs no és menor, per tant, qualsevol alternativa ambiental al bolígraf comú s'ha de considerar com un ecodisseny de gran valor.

El bolígraf 98% és un bolígraf que es caracteritza pel seu disseny sostenible: tant en els materials emprats, com en la seva fabricació, distribució i ús final. En la pàgina web es pot consultar una comparativa entre un bolígraf comú i el DBA pen. A més, en aquest vídeo es resumeix molt bé com s'ha dissenyat aquest bolígraf, i perquè.

En quines fases sóc més sostenible? Per què?
-Extracció de materials: està fabricat a partir d'un compost derivat de la patata. La seva tinta és biodegradable i està certificada com a no tòxica.

-Producció: en la seva fabricació s'ha consumit energia eòlica.

-Distribució: el seu packaging està dissenyat amb criteris sostenibles. D'una banda el paper de l'envàs és reciclat; i de l'altra, la tinta és d'origen vegetal.

-Eliminació: el fet de ser biodegradable (en un 98%) facilita la seva degradació orgànica. Per tant, aquest és un bolígraf que es pot llençar al cubell de la orgànica o que directament es pot deixar descomposar per adobar les nostres plantes. El seu envàs és fàcilment reciclable.

Però... Per què no un 100% biodegradable? L'ús d'energia eòlica en la seva fabricació sona molt bé, però exactament quin % de l'energia consumida prové d'aquesta font renovable? Per la resta, un disseny molt encertat a nivell ambiental, que a més s'ha comunicat molt bé.

**Si coneixeu algun ECOdisseny interessant, envieu-nos un mail a redaccio@sostenible.es. Aquesta no pretén ser una secció tancada, tot el contrari!

Especial ECOdissenys a Sostenible.cat:

(...)
27. Ecobioball, la pilota de golf biodegradable
28. Sanwa PrePeat, la impressora del futur
29. Voltaic, una nova generació de motxilles amb energia
30. Bastida, roba que creix al ritme dels més petits
31. Bombetes per il·luminar tota la teva vida
Etiquetes: 

Relacionats

Article
Recomanació per Sant Jordi 2024

Contra la sostenibilitat és el darrer llibre publicat per Andreu Escrivà​

Article
Inici de les proves pilot de l’Aplicació mòbil per a la detecció de zones tranquil·les urbanes

L'entitat Science For Change coordina el projecte pilot SoundCollect, en el que s’està desenvolupant una eina gratuïta de ciència ciutadana que permet el monitoratge de dades del so a les zones urbanes tranquil·les. 

Butlletí