Pedalar té premi, a Olot

Font: Jordi Casas. El Punt Avui

14/10/2019 - 13:26
Bicicletes aparcades en una de les empreses del polígon del Pla de Baix d’Olot, on hi ha un carril bici J.C.

Bicicletes aparcades en una de les empreses del polígon del Pla de Baix d’Olot, on hi ha un carril bici J.C.

Anar amb bicicleta té premi a Olot. I no només per a la salut, sinó també per a la butxaca. Els que es desplacin amb aquest mitjà de transport fins a la seva feina tindran una bonificació econòmica que se’ls deduirà de l’impost de circulació de vehicles. La quantitat d’aquest ajut es fixarà en funció de la distància i del nombre d’hores que els beneficiaris dediquin als seus desplaçaments fins al seu lloc de treball.

Com sol ser habitual en aquest tipus d’iniciatives, el quid de la qüestió és determinar qui compleix i, per tant, qui té dret a aquest ajuts. A l’Ajuntament d’Olot, no són tan ingenus per fiar-ho tot a l’honestedat dels que renunciaran al cotxe per anar a treballar. Per això estan enllestint l’activació d’una aplicació per a dispositius mòbils, que registra els desplaçaments de casa a la feina, el nombre de quilòmetres, el trajecte i quan es fa. El pas inicial dels qui vulguin beneficar-se de la bonificació. Aquesta aplicació, de retruc, servirà a l’Ajuntament per ’avaluar l’ús de la bicicleta i planificar la mobilitat: saber quines són les rutes més freqüents i quan s’utilitzen pot ser molt útil a l’hora de determinar les prioritats d’inversió en aparcaments i carrils bici, saber quants ciclistes hi ha realment...

Cal tenir en compte que en alguns municipis del país hi ha empreses que ja bonifiquen els seus treballadors si van a la feina amb bicicleta –algunes econòmicament i d’altres, amb dies de festa.

La bonificació per desplaçament en bicicleta la preveuen les ordenances que avui es debatran en el ple. Com que no se sap encara el seguiment que tindrà, l’Ajuntament no ha pogut estimar-ne l’impacte. Les ordenances –que inclouen l’increment de l’IPC català– també preveuen una bonificació universal del rebut de les deixalles –puja un 2,8%, uns 8 euros de mitjana– en funció de la realitat socioeconòmica dels contribuents i una del 95% dels permisos d’obres per als que instal·lin sistemes d’energia renovable en el marc del programa Europace. Tot depèn, ara, del ple.


 

 

Relacionats

Article

El ple ha acordat l'adhesió a la Xarxa Metropolitana de Refugis Climàtics

Article

El Consistori reforça el seu compromís amb el desenvolupament sostenible a través de la seva adhesió al Pla d'Acció de Compra Pública Verda de la Generalitat de Catalunya 2022-2025

Article

La instal·lació de la xarxa de calor amb combustible renovable ha durat quatre mesos

Butlletí