Ornitho.cat, premi al millor Projecte de Ciència Ciutadana

Font: Xarxanet.org
17/07/2015
El guardó, impulsat pel setmanari el Temps, fa un reconeixement a un projecte on-line que reuneix més de 1.600 observacions de fauna cada dia en l'àmbit geogràfic dels territoris de parla catalana. 

Ornitho.cat ha estat un dels guardonats amb el I Premi Ciència Ciutadana que ha organitzat el setmanari El Temps, per promoure aquesta nova manera de fer ciència al nostre territori.

Premiada en la categoria dels projectes que ja estan en funcionament, es tracta d'una plataforma que té per finalitat recollir informació sobre la biodiversitat de fauna. L'impulsa l'Institut Català d'Ornitologia (ICO) i està vinculada amb el Banc de Dades de Biodiversitat de Catalunya i promoguda conjuntament amb el departament de Territori i Sostenibilitat i diverses entitats ornitològiques i naturalistes.

Segons l’ICO, el premi consolida la seva imatge 'de projecte de ciència ciutadana sòlid, potent i d'interès científic'.

El projecte, però, no tindria la importància que té sinó fos pels milers d'aficionats a l'ornitologia del país que hi aporten les seves observacions. "La col·laboració de totes aquestes persones és, sens dubte, la veritable clau de l'èxit".

Més de 1.600 observacions de fauna al dia

Ornitho.cat és un projecte de ciència ciutadana on es comparteixen observacions de fauna en territori de parla catalana d’ocells, mamífers, amfibis, rèptils, libèl·lules, papallones diürnes i cigales. Actualment, però, el volum més important d’informació que conté, en un 98,5%, correspon a ocells.

El projecte compte gira entorn de la web www.ornitho.cat que se centra en l’àmbit geogràfic de Catalunya però també té una aplicació per mòbils que permet introduir observacions també des del País Valencià i les Illes Balears.

Participar a Ornitho.cat és fàcil: només cal indicar quina espècie s’ha observat, el lloc, la data, i si és possible l’hora. També s’hi pot incloure la resta d’espècies detectades (i entrar una llista completa) i el número d’exemplars.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ornitho.cat té més de 2.500 participants i ha recollit més de 2,7 milions d’observacions des de la seva posada en marxa l’any 2009. Cada dia s’entren de mitjana 1.650 observacions.

Transformant observacions de fauna en dades útils per a la ciència
Amb més de 30.000 usuaris anuals, Ornitho.cat és un referent en la difusió i consulta de dades de biodiversitat. Les seves dades s’utilitzen per a fer recerca científica i millorar les polítiques de conservació de la biodiversitat.

Amb Ornitho s'han detectat importants canvis en la distribució i l'abundància de diverses espècies d'ocells, s'ha seguit la colonització d'espècies invasores i s'han detectat nous invertebrats que no estaven catalogats a Catalunya.

A més, compleix una funció social pel fet que posa en contacte molts ornitòlegs que comparteixen informació sobre els llocs interessants per observar ocells.

Etiquetes: 

Relacionats

Article

El programa «Granollers entra en Simbiosi» ha resultat guanyador nacional del Premis Europeus a la Promoció Empresarial 2020 en la categoria de suport al desenvolupament dels mercats verds i l’eficiència en els recursos. Aquest premi ha valorat el treball per promocionar l’economia circular a la indústria, afavorint la sostenibilitat, la competitivitat i la col·laboració entre el teixit industrial granollerí.

Article

El segell 'Reduzco' considera el centre d'impressió 3D de Sant Cugat 'un dels edificis més respectuosos amb el medi ambient'

Article
Foto: Entitat Capreolus

Foto: Entitat Capreolus

El Departament de Medi Ambient col·labora amb el grup Capreolus en un projecte popular per eliminar la canya americana, una espècie invasora, de la llera del riu Llobregat al seu pas pel municipi.

Butlletí