Ornitho.cat, premi al millor Projecte de Ciència Ciutadana

Font: Xarxanet.org
17/07/2015
El guardó, impulsat pel setmanari el Temps, fa un reconeixement a un projecte on-line que reuneix més de 1.600 observacions de fauna cada dia en l'àmbit geogràfic dels territoris de parla catalana. 

Ornitho.cat ha estat un dels guardonats amb el I Premi Ciència Ciutadana que ha organitzat el setmanari El Temps, per promoure aquesta nova manera de fer ciència al nostre territori.

Premiada en la categoria dels projectes que ja estan en funcionament, es tracta d'una plataforma que té per finalitat recollir informació sobre la biodiversitat de fauna. L'impulsa l'Institut Català d'Ornitologia (ICO) i està vinculada amb el Banc de Dades de Biodiversitat de Catalunya i promoguda conjuntament amb el departament de Territori i Sostenibilitat i diverses entitats ornitològiques i naturalistes.

Segons l’ICO, el premi consolida la seva imatge 'de projecte de ciència ciutadana sòlid, potent i d'interès científic'.

El projecte, però, no tindria la importància que té sinó fos pels milers d'aficionats a l'ornitologia del país que hi aporten les seves observacions. "La col·laboració de totes aquestes persones és, sens dubte, la veritable clau de l'èxit".

Més de 1.600 observacions de fauna al dia

Ornitho.cat és un projecte de ciència ciutadana on es comparteixen observacions de fauna en territori de parla catalana d’ocells, mamífers, amfibis, rèptils, libèl·lules, papallones diürnes i cigales. Actualment, però, el volum més important d’informació que conté, en un 98,5%, correspon a ocells.

El projecte compte gira entorn de la web www.ornitho.cat que se centra en l’àmbit geogràfic de Catalunya però també té una aplicació per mòbils que permet introduir observacions també des del País Valencià i les Illes Balears.

Participar a Ornitho.cat és fàcil: només cal indicar quina espècie s’ha observat, el lloc, la data, i si és possible l’hora. També s’hi pot incloure la resta d’espècies detectades (i entrar una llista completa) i el número d’exemplars.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ornitho.cat té més de 2.500 participants i ha recollit més de 2,7 milions d’observacions des de la seva posada en marxa l’any 2009. Cada dia s’entren de mitjana 1.650 observacions.

Transformant observacions de fauna en dades útils per a la ciència
Amb més de 30.000 usuaris anuals, Ornitho.cat és un referent en la difusió i consulta de dades de biodiversitat. Les seves dades s’utilitzen per a fer recerca científica i millorar les polítiques de conservació de la biodiversitat.

Amb Ornitho s'han detectat importants canvis en la distribució i l'abundància de diverses espècies d'ocells, s'ha seguit la colonització d'espècies invasores i s'han detectat nous invertebrats que no estaven catalogats a Catalunya.

A més, compleix una funció social pel fet que posa en contacte molts ornitòlegs que comparteixen informació sobre els llocs interessants per observar ocells.

Etiquetes: 

Relacionats

Article

L’Ajuntament ja ha agilitzat els tràmits per demanar llicència per a instal·lar sistemes d’aprofitament d’energia solar. A més treballa en l’elaboració d’una nova ordenança municipal per a regular la captació solar d’ús tèrmic i d’energia fotovoltaica, així com en la modificació dels tributs locals que s’apliquen al respecte, «amb bonificacions per a aquelles vivendes que s’adeqüen i promoguen l’ús d’este recurs renovable».

Article

La Diputació de Barcelona conjuntament amb els productors de l’Espai Agrari de la Baixa Tordera està desenvolupant un cicle formatiu de grau mitjà en producció agroecològica per incorporar nou talent al sector agrari i oferir noves oportunitats professionals en el camp de la producció agrària i ecològica. Aquests estudis estan adreçats a persones d’entre 16 i 50 anys amb un itinerari formatiu dual que s’impartirà a l’IES Ramon Turró, de Malgrat de Mar i inclou formació dual de 2.000 hores lectives distribuïdes en dos cursos acadèmics i pràctiques en un centre de treball agrari.

Article

L'Ajuntament de Cornellà ha inicat l'ampliació de la zona exclusiva per a vianants en més de 13.000 metres quadrats i la xarxa pedalable, en més de 21 quilòmetres. 

Butlletí