Ornitho.cat, premi al millor Projecte de Ciència Ciutadana

Font: Xarxanet.org
17/07/2015
El guardó, impulsat pel setmanari el Temps, fa un reconeixement a un projecte on-line que reuneix més de 1.600 observacions de fauna cada dia en l'àmbit geogràfic dels territoris de parla catalana. 

Ornitho.cat ha estat un dels guardonats amb el I Premi Ciència Ciutadana que ha organitzat el setmanari El Temps, per promoure aquesta nova manera de fer ciència al nostre territori.

Premiada en la categoria dels projectes que ja estan en funcionament, es tracta d'una plataforma que té per finalitat recollir informació sobre la biodiversitat de fauna. L'impulsa l'Institut Català d'Ornitologia (ICO) i està vinculada amb el Banc de Dades de Biodiversitat de Catalunya i promoguda conjuntament amb el departament de Territori i Sostenibilitat i diverses entitats ornitològiques i naturalistes.

Segons l’ICO, el premi consolida la seva imatge 'de projecte de ciència ciutadana sòlid, potent i d'interès científic'.

El projecte, però, no tindria la importància que té sinó fos pels milers d'aficionats a l'ornitologia del país que hi aporten les seves observacions. "La col·laboració de totes aquestes persones és, sens dubte, la veritable clau de l'èxit".

Més de 1.600 observacions de fauna al dia

Ornitho.cat és un projecte de ciència ciutadana on es comparteixen observacions de fauna en territori de parla catalana d’ocells, mamífers, amfibis, rèptils, libèl·lules, papallones diürnes i cigales. Actualment, però, el volum més important d’informació que conté, en un 98,5%, correspon a ocells.

El projecte compte gira entorn de la web www.ornitho.cat que se centra en l’àmbit geogràfic de Catalunya però també té una aplicació per mòbils que permet introduir observacions també des del País Valencià i les Illes Balears.

Participar a Ornitho.cat és fàcil: només cal indicar quina espècie s’ha observat, el lloc, la data, i si és possible l’hora. També s’hi pot incloure la resta d’espècies detectades (i entrar una llista completa) i el número d’exemplars.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ornitho.cat té més de 2.500 participants i ha recollit més de 2,7 milions d’observacions des de la seva posada en marxa l’any 2009. Cada dia s’entren de mitjana 1.650 observacions.

Transformant observacions de fauna en dades útils per a la ciència
Amb més de 30.000 usuaris anuals, Ornitho.cat és un referent en la difusió i consulta de dades de biodiversitat. Les seves dades s’utilitzen per a fer recerca científica i millorar les polítiques de conservació de la biodiversitat.

Amb Ornitho s'han detectat importants canvis en la distribució i l'abundància de diverses espècies d'ocells, s'ha seguit la colonització d'espècies invasores i s'han detectat nous invertebrats que no estaven catalogats a Catalunya.

A més, compleix una funció social pel fet que posa en contacte molts ornitòlegs que comparteixen informació sobre els llocs interessants per observar ocells.

Etiquetes: 

Relacionats

Article
Antoni Jurjo i Elisabet Franquesa, en imatge d’arxiu

Antoni Jurjo i Elisabet Franquesa, en imatge d’arxiu

L’Ajuntament de Vic, associat a la Xarxa de Ciutats per la Bicicleta, vol impulsar que totes les persones que disposin de bicicleta o patinet tinguin identificat el seu vehicle, atès els avantatges de seguretat en els aparcaments a l’espai urbà que això representa.

Article

La recollida es fa en dos camions que recorren la comarca, de dilluns a dissabte, de 7h a 14:30h. L’empresa  avisa a la residència i el personal ha de treure les bosses ben lligades al carrer  i posar-les al contenidor que porten els operaris, sense que aquests hagin de manipular-les. Si tenen un contenidor propi, l’han de treure fins el punt acordat.

Article

Durant l’any 2019, els paretans i les paretanes van recollir un total de 4.985 kg de piles, 4.515 kg mitjançant els contenidors a la via pública de l’empresa ECOPIL, i 470 kg que es van dipositar directament a la deixalleria. Aquestes xifres suposen el reciclatge de 250 grams de piles per habitant i any, és a dir, prop de 30 piles AAA.

Butlletí