Nules és referent europeu per l’ús d’energia sostenible amb la instal·lació de geotèrmia a la piscina municipal

Font: Ajuntament de Nules

01/11/2018 - 16:49

Nules ha rebut la visita d’una delegació de participants en les Jornades Castelló Renova’t, celebrades dilluns passat a l’Institut de Tecnologia Ceràmica (ITC), per a conéixer la instal·lació de geotèrmia per a la climatització de la piscina municipal d’aquesta localitat. Aquest projecte és pioner i pilot a l’Estat espanyol i té uns resultats molt satisfactoris que es xifra en un estalvi de més de 20.000 € anuals en climatització de la piscina, i a més evita l’emissió de 19.000 kg. de CO2 a  l’atmosfera, entre altres avantatges.

“Es tracta d’un projecte del qual pot gaudir tota la ciutadania i en el que Nules és pioner a escala internacional, ens sentim satisfets d’un treball ben fet i no sols per l’estalvi que suposa per a les arques municipals, sinó pel fet que és un bé per a tots, veïns i medi ambient”, comenta el regidor de Medi Ambient, Jaume Segura.

L’objectiu del projecte E-USE(aq) és potenciar a Europa l’ús de l’energia sostenible procedent d’aqüífers i té el suport de l’European Institute of Innovation and Technology (EIT) en el marc de la xarxa europea Climate-KIC, un exponent rellevant en la lluita contra el canvi climàtic.

En concret s’han desplaçat a Nules representants de l’ITC, de l’empresa ITECON i d’altres projectes europeus semblants que s’han posat en marxa a Itàlia i Holanda, els quals han estat acompanyats pel primer tinent d’alcalde, Adrián Sorribes, i per la regidora d’Esports, M. Jesús Gabaldón.

Cal recordar que aquesta iniciativa és fruit de la signatura d’un conveni de col·laboració de l’Ajuntament de Nules i l’ITC en el marc del projecte europeu E-USE (Europe Wide Use of Sustainable Energy from Aquifers), que té com a objectiu potenciar l’ús extensiu a Europa de l’energia sostenible procedent dels aqüífers i que s’està portant a terme gràcies al finançament de l’EIT (European Institute of Innovation and Technology) emmarcat en la xarxa europea Climate-KIC.

Gràcies a aquest acord, que va ser signat el 7 d’octubre de l’any 2017 a l’Ajuntament de Nules, aquesta localitat, juntament amb l’ITC i l’empresa ITECON, han treballat conjuntament en la instal·lació d’un dels quatre demostradors europeus que tenen com a finalitat aprofitar els recursos naturals per a l’ús d’una energia renovable com la geotèrmia, i poder aplicar-la a una edificació sostenible, i així evitar la contaminació i reduir les emissions de CO2. En definitiva, es tracta de dur endavant actuacions respectuoses amb el planeta fent un ús adequat dels recursos que aquest proporciona.

Protagonista a Castelló Renova’t
Les jornades, dedicades a les energies renovables i la construcció han sigut organitzades pel Col·legi Territorial d’Arquitectes de Castelló (CTAC) i la Fundació per a l’Eficiència Energètica, amb el patrocini de Naturgy, l’European Institute of Technology (EIT) mitjançant la xarxa europea Climate-KIC i l’Institut de Tecnologia Ceràmica (ITC).

Així doncs, les ponències impartides han tractat dels avantatges de la geotèrmia, han explicat en què consisteix aquesta energia renovable i s’ha donat a conèixer als assistents casos pràctics desenvolupats en sis demostradors pilot instal·lats en diversos països d’Europa. Per tant, s’ha parlat en detall del projecte de Nules on s’ha instal·lat un d’aquest demostradors en la piscina municipal.


 

Categories: 
Etiquetes: 

Relacionats

Article

Montmeló disposa d’un servei públic d’abastament des de 1957 amb un model de gestió directa de forma continuada. L’any 2015 es posava en funcionament el dipòsit del Turó de la Bandera de Montmeló que va permetre millorar el subministrament d'aigua a Montmeló i Parets. Les obres, acordades en un conveni entre el Govern català i els dos ajuntaments l'any 2009, van anar a càrrec de l'empresa ATL, concessionària de la Generalitat.

Article

La iniciativa ha comptat amb la participació de quatre escoles públiques d’infantil i primària i tres escoles bressol municipals

Article

La iniciativa ha comptat amb la participació de quatre escoles públiques d’infantil i primària i tres escoles bressol municipals

Butlletí