Nokero N100: una bombeta solar per a l’altre 90%

Experta en ecodisseny
28/06/2010 - 00:00

Una prèvia... El querosè és un combustible perillós, car i contaminant que encara fa servir una part important de la població mundial que no pot accedir a l'electricitat. De fet, 1.600 milions de persones (un quart de la població mundial) encara obté l'il·luminació a partir de la crema de combustibles fòssils. Això es tradueix en 1,3 barrils de petroli al dia consumits per làmpades de combustible. A més, aquestes làmpades resulten molt contaminants amb l'emissió de 190 milions de tones de CO2 a l'any (l'equival·lent a les emissions de 30 milions de cotxes).

Nokero N100 és una de les primeres bombetes solars que arriba al mercat. Aquest aspecte sumat al seu bon preu la converteixen en un sistema d'il·luminació a l'abast de tothom, especialment dels països en desenvolupament o d'aquells que han patit alguna catàstrofe i no compten amb electricitat.

En quines fases sóc més sostenible? Per què?
-
Ús: Compta amb cinc LEDs i quatre plaques solars distribuïdes simètricament que carreguen durant el dia una bateria d'hidrur de níquel (Ni-MH). Aquesta bombeta, que té el mateix tamany que una bombeta convencional, és resistent al vent, a la pluja i a les condicions meteorològiques desfavorables, més enllà de cops i caigudes. Amb la bateria carregada pot proporcionar fins unes 4 hores de llum.

Però...
D'entrada sorgeixen pocs "peròs" en un producte com aquest, que té un fort component social, i que a més és resistent, té un fàcil mateniment, estalvia energia, etc. Potser es podria entrar en materials, o en una producció a nivell local. Aquests serien següents passos a emprendre. De moment, esperem a veure si realment Nokero compleix amb les seves expectatives. Per a més informació, aquest breu vídeo al respecte.

**Si coneixeu algun ECOdisseny interessant, envieu-nos un mail a redaccio@sostenible.es. Aquesta no pretén ser una secció tancada, tot el contrari!

 

Especial ECOdissenys a Sostenible.cat:

(...)
29. Voltaic, una nova generació de motxilles amb energia
30. Bastida, roba que creix al ritme dels més petits
31. Bombetes per il·luminar tota la teva vida
32. Pensa abans d'escriure: un bolígraf 98% biodegradable
33. Emeco 111 navy chair = 111 ampolles de Coca-Cola en una cadira
34. Relaja, o com un moble urbà pot esdevenir una eina per al desenvolupament sostenible local

 

Etiquetes: 

Relacionats

Article
Recomanació per Sant Jordi 2024

Contra la sostenibilitat és el darrer llibre publicat per Andreu Escrivà​

Article
Inici de les proves pilot de l’Aplicació mòbil per a la detecció de zones tranquil·les urbanes

L'entitat Science For Change coordina el projecte pilot SoundCollect, en el que s’està desenvolupant una eina gratuïta de ciència ciutadana que permet el monitoratge de dades del so a les zones urbanes tranquil·les. 

Butlletí