Nius. Seguint els ocells des d'on naixen

17/09/2018 - 09:51

Nius és una iniciativa de ciència ciutadana destinada al seguiment de la nidificació dels ocells. El seu principal objectiu és obtenir informació sobre on, quan i com crien els ocells; és a dir, sobre la localització dels seus nius, la seva fenologia de cria i la seva biologia reproductora.

Nius ens ajudarà a omplir importants buits de coneixement sobre la reproducció de les espècies d’ocells que nidifiquen a Catalunya i, en especial, d’aquelles que crien més a prop nostre –per exemple les que ho fan en edificacions o en parcs i jardins– o les que nien a llocs fàcilment accessibles –com ara caixes niu–.

A més, donat que la reproducció dels ocells és molt sensible a les pertorbacions de l’hàbitat i als efectes del canvi climàtic, Nius està especialment dissenyat per conèixer com responen els nostres ocells a aquests i altres factors de canvi al llarg del temps.

Com participar-hi?
Participar a Nius és d’allò més fàcil. Només cal registrar-se al web del projecte, localitzar un o més nius i facilitar informació sobre l’activitat que s’hi observa. Això és tot! Qualsevol persona ho pot fer. Ni tan sols cal accedir al niu o apropar-s’hi per fer observacions molt valuoses. Només cal que estiguis atent al medi natural que t’envolta i en prenguis nota seguint un protocol molt senzill.

Les teves observacions se sumen a les de molts altres observadors i així, poc a poc, s’obté un banc de dades de gran utilitat per conèixer i conservar millor els ocells i el conjunt del nostre medi natural.

Participant a Nius aportaràs informació molt valuosa per a la ciència mentre aprens sobre els ocells i millores les teves aptituds com a observador de la natura.


 

Etiquetes: 

Relacionats

Article

El llibret "Dades del Medi Ambient a Catalunya" es publica des de l’any 1993 sense interrupcions. Les estadístiques i indicadors ambientals que conté s’actualitzen una vegada a l’any i, generalment, fan referència a l’any anterior al de la publicació, excepte les que presenten una major complexitat de càlcul o de recollida que solen actualitzar-se cada any i mig i, en aquest cas, el decalatge temporal és més llarg.

Article

La Diputació de Barcelona ha presentat el mapa amb el grau de vulnerabilitat a la sequera dels boscos de la Xarxa de Parcs Naturals, que mostra que el 29% veuran agreujats de forma significativa la mortalitat per estrès hídric entre els anys 2040 i 2050.​

Butlletí