Neix lirons.org, una nova plataforma de seguiment d'aquesta espècie basada en la ciència ciutadana

Font: Xarxa de Parcs Naturals

 

02/11/2020 - 14:57

El Museu de Ciències Naturals de Granollers obre una nova plataforma lirons.org per al seguiment i estudi del liró gris (Glis glis). Formada per una combinació entre investigadors professionals i persones voluntàries, té l'objectiu principal de recollir dades suficients sobre aquesta espècie i veure així la seva resposta als canvis del clima i del paisatge. El programa de seguiment del liró gris compta amb una trentena d'estacions a Catalunya algunes d'elles situades al Parc del Montnegre i el Corredor, al Parc Natural del Montseny i a l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona, on compten amb el suport principal de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona.

El liró gris (Glis glis) és un petit mamífer arborícola que mostra una ràpida resposta als canvis ambientals i a les pertorbacions de l’hàbitat. Aquesta espècie està lligada al bosc caducifoli i presenta uns requeriments eurosiberians que la fan especialment sensible al canvi climàtic. A Catalunya es troba la població més meridionals de la tota la península Ibèrica, concretament al massís del Montnegre, en l'àmbit del Parc del Montnegre i el Corredor.

La nova plataforma www.lirons.org vol donar visibilitat al Projecte Liró (que va néixer el 2004 al Parc del Montnegre i el Corredor per solventar la manca d’estudis a la península Ibèrica i les poques cites existents sobre aquesta espècie a Catalunya) i facilitar la participació ciutadana amb l’objectiu de consolidar una xarxa prou àmplia de col·laboradors que ajudi a recollir dades de l’espècie per veure la seva resposta a canvis en el clima i en el paisatge. El seguiment també pretén aportar informació per a una gestió dels boscos més compatible amb la seva biodiversitat i conservació de boscos madurs. Finalment, la plataforma permetrà apropar la natura a la ciutadania mitjançant activitats obertes al públic familiars i naturalistes lligades a les estacions de mostreig del liró.

Només durant el 2020, ja s’han revisat més de 840 caixes niu al Parc del Montnegre i el Corredor, Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny i Espai Natural de les Guilleries-Savassona, la qual cosa ha permès estudiar més de seixanta individus i deu nius de cria en aquests tres espais de la Xarxa de Parcs Naturals.

Cal destacar els tres nius trobats a l’estació de la fageda de Vilanova de Sau, a les Guilleries, un fet que només té lloc en anys de bona producció de faja. Enguany, també s’han pogut recuperar, gràcies a un grup de voluntaris, dues estacions antigues de seguiment dins l’àmbit del Montnegre, cosa que permetrà obtenir més dades sobre aquesta població, la més meridional de la península Ibèrica. 

Aprofitant la vessant divulgativa del projecte, durant aquesta tardor s’ha realitzat un curs intensiu de dos dies per donar a conèixer l’espècie i la metodologia d’estudi a l’Estació Biològica de Fontmartina, al Parc Natural del Montseny, en col·laboració amb l’ICO (Institut Català d’Ornitologia). També, coincidint amb el Dia Europeu dels Parcs i dins el programa de Passejades guiades del Parc del Montnegre i el Corredor, que elabora l’Escola de Natura del Corredor, s’ha organitzat una passejada naturalista i familiar a l’entorn de les estacions de seguiment del Montnegre per poder veure de ben a prop el liró gris tot passejant pel bosc on viu.

Des del Projecte Liró us animem a visitar i registrar-vos a la plataforma www.lirons.org. Hi trobareu tota la informació i protocols necessaris per participar en el projecte. Aquesta iniciativa s’emmarca en els seguiments del conveni de col·laboració amb el Museu de Ciències Naturals de Granollers per a l'execució del Pla estratègic de seguiment i recerca per a la conservació del medi natural (fauna: papallones, petits mamífers, ratpenats, amfibis i rèptils) de la Xarxa de Parcs Naturals entre el Museu de Ciències Naturals de Granollers i la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona.


 

Categories: 

Relacionats

Article

La Diputació de Barcelona ha presentat el mapa amb el grau de vulnerabilitat a la sequera dels boscos de la Xarxa de Parcs Naturals, que mostra que el 29% veuran agreujats de forma significativa la mortalitat per estrès hídric entre els anys 2040 i 2050.​

Article

Emboscades. Dones i bosc és una proposta expositiva pretén visibilitzar el paper de les dones en la gestió dels boscos del nostre país.

Butlletí